В обіг вводять нову банкноту в 1 тисячу гривень. Відповіді на поширені запитання

В обіг вводять нову банкноту в 1 тисячу гривень. Відповіді на поширені запитання

Національний банк вводить в обіг 25 жовтня банкноту нового найвищого номіналу 1 000 гривень. Чи пов'язано це з інфляцією та коли банкноту видаватимуть у банкоматах дізнавайтеся далі.

На банкноті зображений Володимир Вернадський. 

  • Володимир Вернадський — найвідоміший український науковець, один із небагатьох учених-універсалів минулого століття, мислитель і природознавець. Саме Вернадський свого часу став одним із засновників геохімії і радіогеології, творцем біогеохімії, вчень про біосферу і ноосферу. Його внесок у світову науку відзначений численними преміями та обранням дійсним членом світових академій наук і наукових товариств. І саме Вернадському випала честь стати одним із творців і першим президентом Української академії наук.

Нова банкнота має чимало елементів захисту:

Відео дня
  • Водяні знаки
  • Занурена захисна стрічка
  • «Віконна» захисна стрічка
  • SPARK-елемент
  • Наскрізний елемент
  • Латентне зображення
  • Рельєфні елементи
  • Мікротексти

Ось так вона виглядає:

Також НБУ відповів на найпоширеніші запитання стосовно нової банкноти.

Чому саме зараз Національний банк вирішив ввести у обіг новий номінал гривні? Чи пов’язане це з інфляцією?

Вводячи в обіг нові номінали банкнот, центральні банки беруть до уваги економічні чинники, зокрема: розмір та динаміка середньої заробітної плати, кількість готівки у обігу, питома вага безготівкових розрахунків, рівень інфляції, необхідність посилення захисту банкнот.

Введення в обіг нової банкноти зробить розрахунки для громадян і бізнесу зручнішими, сприятиме зменшенню операційних витрат банківських установ і витрат на інкасацію.

Це дозволить зекономити витрати Національного банку на друкування, зберігання, оброблення та перевезення банкнот.

Натомість, як відомо в разі гіперінфляції держави вводять в обіг великі банкноти. В Україні ще пам’ятають пачки купонів або карбованців, які з’явилися в 1992 році, після розпаду СРСР як перехідна валюта, замінена потім гривнею. Через інфляцію номінал однієї банкноти доходив до 1 млн купонів. А в 1995 році 1 долар США коштував 147 307 купонів.

Тим часом, більшість експертів, як пише НВ Бізнес, вважають, що виведення банкнот дрібного номіналу і введення більшого, ніяк не пов’язані з інфляційними або девальваційними очікуваннями.

Чи пов’язано введення в обіг нової банкноти з великою кількість фальшивих банкнот?

Ні. Cистема захисту банкнот гривень знаходиться на високому рівні, співставному з рівнями системами захисту провідних валют світу. Водночас кількість вилучених підробок національної валюти є стабільно низькою.

Чи можна буде нову банкноту отримати у банкоматах вже від 25 жовтня?

Так. Національний банк почне підкріплювати новою банкнотою банки у всіх регіонах з 25 жовтня 2019 року. Банки у цей день зможуть вже видавати її клієнтам.

Чий підпис стоятиме на банкноті номіналом 1000 гривень?

Відповідно до законодавства на банкнотах розміщується підпис чинного Голови Національного банку України. На банкноті номіналом 1000 гривень зразка 2019 року стоятиме підпис Якова Смолія.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Імя

    <a href="https://vn.20minut.ua/">Да</a>

  • Поpошок

    Зевенесуела. Зробили це разом.
  • Ols Kat

    Ксения Окунева reply Ols Kat

    и нули можно дорисовывать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up