У Вінниці затвердили бюджет на 2023 рік: куди розподілили понад п'ять мільярдів гривень

У Вінниці затвердили бюджет на 2023 рік: куди розподілили понад п'ять мільярдів гривень
  • Сьогодні, 23 грудня, відбулась сесія Вінницької міської ради, на якій депутати прийняли бюджет на 2023 рік
  • Бюджет складатиме 5 мільярдів 189 мільйонів 646 тисяч гривень. 
  • Куди розподілили ці гроші, читайте далі.

Депутати Вінницької міськради затвердили бюджет на 2023 рік та важливі для громади програми, повідомляють у мерії.

Доходи бюджету визначені в сумі близько 5,1 млрд грн, в тому числі власні доходи в сумі 5,5 млрд грн, що на 10% більше показників поточного року.

Загальний фонд відіграє основну роль у формуванні бюджету, оскільки забезпечує майже 94,6% доходів. Основними бюджетоутворюючими залишаються:

Відео дня
  • податок на доходи фізичних осіб,
  • плата за землю,
  • акцизний податок,
  • єдиний податок,
  • податок на нерухоме майно.

Бюджет 2023

Стислу характеристику головному фінансовому документу надала директорка департаменту фінансів ВМР Наталія Луценко.

Вона зазначила:«Проект бюджету 2023 року є збалансованим та реалістичним. Разом із тим, воєнний стан залишив свій слід в показниках економічного розвитку, обсягах доходів бюджету та пріоритетах видатків. Проект бюджету 2023 року, за своїми показниками, забезпечить стабільне функціонування всіх галузей громади в умовах воєнного стану, та одночасно, і особливо після завершення воєнного стану, — буде бюджетом розвитку нашої громади».

Для цього доходи бюджету визначені в сумі близько 5 млрд 190 млн грн, в тому числі власні доходи в сумі 5 млрд 56 млн грн, що на 10 відсотків більше показників поточного року. Загальний фонд відіграє основну роль у формуванні бюджету, оскільки забезпечує майже 94,6 відсотків доходів. 

Видатки бюджету

Видатки бюджету сформовано в обсязі 5 млрд 657 млн грн, у тому числі видатки за рахунок власних доходів збільшуються на 14,2 відсотки і складуть 5,5 млрд грн, видатки за рахунок трансфертів сформувалися на даний час у сумі 133,4 млн грн.

За словами міського голови Сергія Моргунова, бюджет 2023 року – соціально орієнтований. Так, 47% видатків спрямовується на утримання соціально-культурної сфери та соціальний захист населення. Крім того, передбачено 100 мільйонів гривень на підтримку ЗСУ та зміцнення обороноздатності територіальної громади. Ще 180 мільйонів гривень передбачено на заходи із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, підтримку інших громад щодо цього. В цій сумі також закладено 40 мільйонів гривень, спрямованих на матеріальний резерв у разі надзвичайних ситуацій.

«Стосовно трансфертів, то офіційно до загального фонду бюджету громади передані лише субвенції соціального характеру з обласного бюджету в сумі 4 млн грн, що відповідає рівню поточного року. Щодо освітньої субвенції та додаткової дотації для професійно-технічних навчальних закладів, то ці показники будуть відображені в бюджеті після їх розподілу та затвердження Кабінету Міністрів України, як це передбачено статтею 31 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік». У цьому питанні також маємо серйозні ризики, так як сума освітньої субвенції, яка передбачена в державному бюджеті, на 19 відсотків менша суми освітньої субвенції 2022 року», — підкреслила Наталія Луценко.

Підтримка бізнесу

Дуже важливо, щоб економіка не зупинялась. Тільки так громада матиме змогу підтримати своїх мешканців і наші Збройні Сили.

Таким чином, Програма антикризової підтримки громади на 2023 рік включає в себе продовження механізму здешевлення вартості користування кредитними коштами для суб’єктів малого та середнього підприємництва Вінницької МТГ, які планують відновлювати та розширювати свою підприємницьку діяльність, з метою детінізації економіки міста, створення нових робочих місць та здешевлення вартості залучених кредитних коштів.

На це в проєкті бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2023 рік передбачено кошти в сумі – 4,5 млн грн.

Фінансова підтримка передбачена і для суб’єктів господарювання ВМТГ, які зберігають рівень зайнятості населення і створюють нові робочі місця. Відповідний проєкт рішення від 22.05.2020 № 2219 винесли на розгляд сесії міської ради для внесення змін. Там йдеться про часткову компенсацію витрат роботодавцям на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за новостворені робочі місця за рахунок коштів бюджету Вінницької міської територіальної громади (зі змінами).

«Згідно Порядку підприємець може отримати відшкодування у розмірі 1 474 грн за кожного нового працівника, прийнятого з 1 січня до кінця 2023 року. В проєкті бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2023 рік на даний Порядок передбачено кошти в сумі 4,4 млн грн», – зазначає директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов.

З метою створення сприятливих умов для залучення інвестицій у Вінницьку міську територіальну громаду (окрім інвестицій у житлове будівництво, АЗС, АГЗП, гральний бізнес) в Програмі передбачено зменшення розміру ставки при внеску до фонду соціально-економічного розвитку бюджету ВМТГ при зміні цільового призначення земельної ділянки до 1% та внесення відповідних змін у рішення сесії міської ради від 27.12.2019 року №2083 на період дії правового режиму воєнного стану.

Соціальна сфера

У межах ініціативи «Вінничани важливі» в Програмі визначене надання щоквартальної соціальної матеріальної допомоги. Йдеться про виплату матеріальної допомоги щокварталу по 500 грн для окремих категорій громадян, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Максим Мартьянов зауважив, що це новий вид виплати, який запроваджується у 2023 році. Орієнтовна загальна кількість отримувачів допомоги – 21 862 осіб. В проєкті бюджету на 2023 рік на дану виплату передбачено 22 млн грн.

Отримувати щоквартальну соціальну допомогу будуть:

  • непрацюючі пенсіонери, розмір пенсійних виплат яких (з урахуванням всіх надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат, встановлених законодавством) не перевищує 2 300 грн;
  • непрацюючі особи, які є одержувачами державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та особи з інвалідністю;
  • непрацюючі особи, які є одержувачами державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю;
  • особи, що здійснюють догляд за тяжкохворою дитиною, які є одержувачами допомоги відповідно до розділу V-Б Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»;
  • особи, які отримують щомісячну допомогу по догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.

У Вінниці також будуть здійснювати компенсаційні виплати фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, зокрема:

В проєкті бюджету на 2023 рік за даним напрямом видатків передбачено 20,715 млн грн, в тому числі:

  • компенсації фізичним особам, які надають соцпослуги з догляду на непрофесійній основі відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 23.09.2020 р. №859 – 10,715 млн грн.

Компенсація призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки та є:

  • особами з інвалідністю I групи;
  • дітьми з інвалідністю;
  • громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;
  • невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
  • дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органів, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1161.

Компенсацію отримуватимуть орієнтовно 368 осіб, середній розмір якої становить 2,43 тис. грн на місяць.

  • компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі відповідно Порядку, затвердженого постановою КМУ від 06.10.2021 р. №1040 – 10 млн грн.

Компенсація також призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, пройшла підготовку та перепідготовку з основ догляду особам, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися та є: -громадянами похилого віку;

  • особами з інвалідністю;
  • невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування;
  • дітьми з інвалідністю;
  • дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органів, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р.№ 1161.

Компенсацію отримуватимуть орієнтовно 250 осіб, середній розмір компенсації становитиме 4,67 тис. грн на місяць.

Антикризова Програма на 2023 рік передбачає і надання платних медичних послуг за пільговими тарифами, які були погоджені рішенням Виконавчого комітету міської ради, або безкоштовно жителям Вінницької міської територіальної громади. Відшкодування втрат отримають некомерційні підприємства та комунальні підприємства охорони здоров’я, які надають платні медичні послуги за пільговими тарифами або безкоштовно, розповідає Максим Мартьянов.

В проєкті бюджету на 2023 рік за даним напрямом видатків передбачено 5,233 млн грн. Кількість осіб, які користуються пільгою – 9720 осіб за рік, кількість пільгових медичних послуг за рік – 28 994 мед послуги із середньою вартістю однієї послуги 180,48 грн.

У рамках Програми є також заходи з надання допомоги на поховання осіб, загиблих (померлих) унаслідок військової агресії російської федерації проти України.

«Допомога виплачуватиметься в розмірі 20,0 тис. грн на одне поховання. Надання допомоги буде проводитися безпосередньо фізичній особі, яка здійснила таке поховання», – додає Максим Мартьянов.

Також у Програмі є пункт, який передбачає надання матеріальної та гуманітарної допомоги за сприяння Швейцарського бюро співробітництва при Посольстві Швейцарії в Україні, у частині організації забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами ВПО, малозабезпечених та соціально вразливих категорій.

У зв’язку із введенням воєнного стану в Україні та з метою забезпечення продовольчої безпеки держави, для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану приймаються рішення виконавчого комітету про надання гуманітарної допомоги з продовольчого вантажу швейцарської гуманітарної місії, отриманого відповідно до договору про безоплатну передачу (пожертву).

 

Читайте також:

Будівництво ТЦ перед ринком та інше важливе за 20 грудня у Вінниці

Містобудівна реформа, аварія на Чорновола та інше важливе за 19 грудня у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up