Три простих кроки: як вінничанам змінити постачальника газу (Інструкція)

Три простих кроки: як вінничанам змінити постачальника газу (Інструкція)
  1. В Україні можна змінити постачальника газу чи газзбут і вибрати для себе більш вигідні умови. 
  2. Ми розкажемо про три кроки та що потрібно враховувати під час зміни.
  3. Будь-який споживач може це зробити самостійно кількома способами:
  • онлайн
  • або офлайн

Як це зробити легко і швидко, розповіли на сторінці Кабінету Міністрів у Facebook. Вони розмістили просту, покрокову інструкцію в картинках, яка допоможе користувачам змінити постачальника газу самостійно.

Крок 1. Вибрати постачальника.

Для цього потрібно відкрити реєстр ліцензіатів НКРЕКП або пошукати сайти самих компаній-постачальників газу.

Порівняйте ціни та сервіси постачальників газу і оберіть прийнятний для себе варіант.

Відео дня

На ринку діє більше 50 постачальників газу, порівняння умов легко зробити через інформаційні платформи:

ГазПравда

Газотека

expro.com.ua

Зміну постачальника газу може зробити, як власник приватного будинку, так і власник квартири.

Крок 2. Подача заявки.

Це можна зробити онлайн та офлайн. Документи можна подати у відділенні компанії-постачальника або у відділенні банків. Деякі банки приймають документи лише у відділеннях, а деякі – інтернет-заявки на сайтах. Також можна подати документи онлайн безпосередньо на деяких сайтах компаній.

Список необхідних документів:

  • Заявка на приєднання (там повинні бути вказані персональні дані, адреса, інформація про житло).
  • Паспорт і ІПН
  • Документ, який підтверджує право власності або право на користування житлом.
  • Копія останнього рахунку за доставляння газу.

— Кожен із постачальників пропонує різні варіанти підключення. Зазвичай, документи можна подати онлайн через сайт постачальника або завітати до оффлайн офісів постачальника чи його партнерів, — зазначає член Нацкомісії держрегулювання комунальних послуг Ольга Бабій.

Для переходу необхідно знати ЕІС-код «персональний газовий номер» об'єкту газопостачання, що містить 16 символів, латинські літери та цифри. ЕІС-код можна перевірити в особистому кабінеті поточного постачальника газу, зателефонувавши на гарячу лінію поточної газорозподільної або газопостачальної компанії, в рахунку за розподіл або постачання газу.

Крок 3. Очікування.

На перевірку документів може піти до трьох тижнів. Після цього терміну ваш постачальник газу повинен змінитися. Старий оператор отримає повідомлення від нового. Варто відзначити, що старий оператор не може припинити постачання газу до того часу, поки новий оператор не почне поставляти газ.

Немає опису світлини.

— Обраний постачальник газу може запитувати додаткові документи в процесі підключення, а після завершення процедури має надіслати підтвердження про перехід, — каже експерт Ольга Бабій.

За її словами, треба здійснити остаточні розрахунки з попереднім постачальником газу.

У випадку зміни постачальника газу у середині місяця, обсяг спожитого газу буде розділено між 2 постачальниками. На наступний місяць після зміни постачальника кожен клієнт отримає 2 рахунки за спожитий газ - від попереднього постачальника за ті дні місяця, коли він постачав газ та від нового постачальника за решту днів, починаючи з дати переходу. Обсяги спожитого газу будуть розподілені між постачальниками автоматично.

Щомісячно з 1 по 5 число передавайте показники лічильника облгазу (оператору ГРМ).

Для формування рахунків постачальники газу використовують дані, які передає облгаз (оператор ГРМ). Облгази (оператори ГРМ) забезпечують розподіл (доставку) газу. Таких компаній трохи більше 40 на всю Україну і це – природна монополія. Основна задача облгазу – технічне обслуговування труб, усунення аварій, забезпечення необхідного тиску в мережах та отримання плати за доставку (розподіл) газу.

Сплачуйте рахунку за спожитий газ новому постачальнику газу.

Сума до сплати за постачання газу розраховується згідно з умовами тарифного плану, тобто на основі даних про обсяг споживання від облгазу (оператора ГРМ) та діючої ціни постачальника.

Зазвичай, постачальники доставляють рахунки за спожитий газ онлайн (електронна розсилка, особистий кабінет на сайті, тощо) або Укрпоштою на вказану при переході адресу.

Читайте також:

Коронавірус в Україні: скільки хворих на COVID-19 станом на 3 лютого   

У Вінниці зранку почались снігопади. Чи справляються комунальники? (ОПИТУВАННЯ)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Юрій Кревсун

    6.02 перевірив показник газу у електронному кабінеті і раптово мені Вінницягаз донарахувала 170кубів на моє звернення на кол центру 067 101 01 04 мені підтвердили показники які я передав чекаю завтрашній день обіцяли відкоригувати. Будьте пильні. Розберусь і буду міняти постачальника

    Юрій Кревсун reply Юрій Кревсун

    Люба Гуренко змінила на накнафтогаз

    Юрій Кревсун reply Юрій Кревсун

    Люба Гуренко буду вдячний за консультацію

    Люба Гуренко reply Юрій Кревсун

    Юрій Кревсун Я вже змінила.
  • Адриано Челентано

    Я живу в 9 этажном доме и с 1 по 9 у всех разный постачальник может быть?🤣🤣🤣🤣
  • Tania Lova

    Нехай спочатку держава перевірить усіх тих постачальників: де беруть газ вони. Це буде не важко - труба одна і вона державна. Чи вже ні?  Спекулянтів - ГЕТЬ!
  • Руслан Ильченко

    Должен быть один государственный постачальнык "УкрГаз" и всё. Расплодили "кумовство" каждому куму по канторе....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up