Стаж можна докупити, бо пенсія світить не всім. Як отримати заслужений відпочинок?

Стаж можна докупити, бо пенсія світить не всім. Як отримати заслужений відпочинок?
  • Солідарна пенсійна система, звична поколінням українців, вичерпує свої можливості. Вийти на пенсію стає все складніше, і якщо немає необхідних років стажу, його, можливо, потрібно буде докупити.

Коли потрібно і коли не обов'язково купувати стаж, як це зробити? 

 

Що таке страховий стаж?

Зараз період роботи зараховується як страховий стаж.  Він враховується з 2004 року при сплаті страхових внесків самою людиною або його роботодавцем. Трудовий стаж до 2004 року зараховується по записах у трудових книжках — він прирівнюється до страхового.

Відео дня

Простіше кажучи, з 1 січня 2004 року стаж прямо пов'язаний зі сплатою страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Можна сказати, що це кількість місяців, які людина (його роботодавець) сплачувала єдиний соціальний внесок (ЄСВ); на цей час він становить як мінімум 1100 гривень (інакше кажучи, це сума мінімального страхового внеску).

Стаж для пенсії: як купити, скільки коштує та кому це потрібно -  PRAVDA.IF.UA: Новини твого міста

Кому зараховується страховий стаж?

Як тільки людина починає працювати, вона уже застрахована і є суб'єктом пенсійної системи: це стосується власників юридичних осіб, найманих працівників, ФОП.

Так, для індивідуальних підприємців теж зараховується стаж, оскільки ФОПи теж проходять як страховики — вони або наймають працівників, або самі себе забезпечують роботою.

Зрозуміло, треба оформитися на роботу офіційно. Це можливо і для 16-річних незастрахованих підлітків, у яких немає роботи. Тоді можна укласти договір добровільного страхування: його укладають на рік в органах ДПС.

Скільки стажу потрібно для виходу на пенсію в Україні?

Саме в 2021-му в нашій країні буде потрібно мати як мінімум 28 років стажу, щоб вийти на заслужений відпочинок вчасно. Хто не має, доведеться працювати до 63 років (якщо є від 18 до 28 років стажу) або до 65 років (якщо є від 15 до 18 років стажу). Або докупити стаж — про це пізніше.

Стаж для выхода на пенсию по годам
Стаж для виходу на пенсію по роках

За даними ПФУ, середній стаж 60-річного українця — 32 роки. Тобто поки що у більшості виходить вийти на пенсію вчасно. Але вже через кілька років до пенсійного віку підійде покоління, яке значною мірою працювало неофіційно: за прогнозом ПФУ, 45% українців у віці 60 років доведеться працювати додатково три–пʼять років.

Як дізнатися свій стаж?

Інформацію про страховий стаж, та й прогнозований розмір своєї майбутньої пенсії можна отримати на Порталі електронних послуг ПФУ. Для цього потрібно буде зареєструватися: особисто в сервісних центрах Пенсійного фонду або за допомогою цифрового підпису. З 2019 р. також можна використовувати мобільний додаток Пенсійного фонду. Детальна інструкція, як користуватися сервісом ПФУ для розрахунку стажу, викладена на сайті.

При цьому треба пам'ятати, що стаж — це лише одна зі складових, яка впливає на розмір пенсії за віком: для її розрахунку застосовується більш складна формула, а в ній найважливішу роль відіграє зарплата, яку отримувала людина.

Що робити, якщо стажу не вистачає?

Можна просто попрацювати довше 60 років: по досягненню 63-річного віку стажу потрібно менше, а 65-річного — ще менше (див. таблицю). Але також є можливість докупити необхідний стаж. Для цього потрібно звернутися до податкового органу за місцем проживання з такими документами:

  • заява про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування або про одноразову сплату в систему пенсійного страхування;
  • копія трудової книжки;
  • виписка з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
  • копія паспорта.

Законодавство передбачає можливість купівлі до п'яти років стажу. Є два способи, як це зробити, вони підходять для різних ситуацій.

Спосіб 1. Купівля стажу за минулі періоди, в які людина не підлягала загальнообов'язковому державному соцстрахуванню.

Розрахунок проводиться за простою формулою:

Вартість стажу = мінімальний ЄСВ  (на момент купівлі стажу) * Коефіцієнт * Кількість місяців.

Розмір коефіцієнта залежить від кількості років, які людина має намір докупити:

  • 1 рік = 2;
  • 2 роки = 1,8;
  • 3 роки = 1,6;
  • 4 роки = 1,4;
  • 5 років = 1,2.

Приклад. Вартість 1 року стажу = мінімальний ЄСВ на сьогодні (1100 грн) * 2 * 12 = 26 400 грн.

У цьому разі важливий висновок: якщо у вас виходить мінімальна пенсія, то докуповувати стаж просто невигідно.

Спосіб 2. Купівля стажу на майбутні періоди (але не менш ніж на один рік). Зрозуміло, що цей спосіб підходить для тих, хто ще не досяг пенсійного віку.

Людина зобов'язується виплачувати внески щомісяця. Розмір платежу повинен бути не менше мінімального ЄСВ (22% від мінімальної зарплати), зараз 1100 грн, тобто за рік 13 300 грн.

Купуючи стаж, по суті, в розстрочку, потрібно розуміти, що сума щомісячного внеску прив'язана до змінної величини: ЄСВ час від часу підвищуватиметься слідом за мінімальною зарплатою, а значить, відраховувати доведеться більше.

Актуальності цьому питанню додає той факт, що після 1991 р. настав затяжний період соціально-економічної нестабільності, коли для багатьох людей було вигідніше працювати неофіційно, відповідно, трудовий стаж їм не нараховувався.

Що буде з соціальною пенсією?

Поки держава платить тим, хто досяг непрацездатного віку, але не заробив на повноцінну виплату пенсії — це матеріальна виплата, яка дорівнює різниці між фактичним доходом і мінімальною пенсією. Її ще часто називають соціальною пенсією, хоча фахівці соціальної сфери використовувати цю назву уникають, вони кажуть «соціальна допомога».

Ця соціальна допомога призначена тим, хто досяг 60 років, має не менше 15 років страхового стажу і рівень доходів нижче прожиткового мінімуму для непрацездатних на кожного члена сім'ї (з 1 грудня становить 1769 грн). Розмір допомоги вираховується за особливою формулою, що враховує реальні доходи всіх членів сім'ї.

Є умови, при дотриманні яких соціальну допомогу не призначать. Наприклад, якщо житлової площі більш ніж 21 кв. м на одну людину +10,5 кв. м на сім'ю, якщо в сім'ї є другий автомобіль або мотоцикл, а також якщо недавно було отримано спадщину чи зроблені великі покупки (від 50 тис. грн і більше). Також для отримання допомоги потрібно заповнити декларацію, довести, що немає додаткових джерел доходу.

З 1 січня 2021 р. грядуть зміни. Уже призначену соціальну пенсію (а це близько 75 тис. чоловік) ніхто не відбере, але її більше не будуть призначати людям, які досягнуть 60 років, проте не матимуть прав на пенсію за віком.

Перша проблема пенсійної системи України

Перша проблема — це демографія. Щоб солідарна пенсійна система працювала без проблем, на одного пенсіонера має припадати хоча б три працівники. В Україні зараз на 12 млн працюючих, які сплачують ЄСВ, припадає 11,3 млн пенсіонерів.

Але населення України старіє і швидко скорочується.

Не тільки України — в демографії є таке поняття, як «слов'янський хрест». Це явище щорічного перевищення кількості померлих над кількістю народжених, що спостерігається в результаті падіння народжуваності і зростання смертності, характерних для країн європейської частини колишнього СРСР і європейських країн на схід від Німеччини.

Назва походить від того, що при зображенні цього процесу на графіку дві криві (народжуваності і смертності), зближуючись, перетинаються і потім різко розходяться, на зразок хреста. Процеси скорочення народжуваності і збільшення смертності в слов'янських республіках СРСР (Росія, Україна, Білорусь) наростали з середини 1960-х, і близько 1991 р. смертність стала перевищувати народжуваність.

Зокрема, в Україні сумарний коефіцієнт народжуваності становить за підсумками 2019 р. 1,228 дитини в розрахунку на одну жінку, в той час як для відтворення населення необхідно, щоб цей показник був не меншим, ніж два. Наслідок цього процесу — швидке старіння населення, коли пенсіонерів у відносній масі стає все більше, а працюючих людей — усе менше. В Україні до цього додається масова трудова еміграція. Заробітчани, звичайно, переказують гроші своїм сім'ям, але в фінансуванні солідарної пенсійної системи вони не беруть участі.

Україна входить в топ-15 країн світу з найшвидшими темпами скорочення населення. При збереженні нинішніх показників народжуваності, смертності та міграції в ООН прогнозується скорочення населення України до 2050 р. на 28%, а частка осіб у віці 60 років і старші зросте до 32%.

Друга проблема пенсійної системи України

Друга проблема — це несумлінність платників податків, а якщо говорити точніше — платників єдиного соціального внеску (ЄСВ).

За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, сьогодні недофінансована система соціального страхування збільшує навантаження на майбутні покоління. Тільки трохи більше 40% осіб працездатного віку від 15 до 64 років в Україні платять внески до солідарної пенсійної системи.

Це результат того, що занадто багато людей в Україні працюють неофіційно, не сплачуючи податки і отримуючи зарплати «в конвертах». Складно сказати, що це — недалекоглядність, недовіра державним інститутам чи впевненість, що людина зможе сама себе забезпечувати в старості. Але факт залишається фактом: на відміну від накопичувальної, солідарна пенсійна система не може функціонувати, якщо більшість працюючих не сплачує до неї внески.

 

Читайте також:

В Калинівці збили велосипедиста. Водій спішив до родички, яка потрапила в ДТП

На Вінниччині вже померла 331 людина від коронавірусу. Цифри по районах

У Вінниці КОРДівці накрили банду, яка продавала важкі наркотики

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (44)
  • Станислав Барабаш

    Стаж  не продается  !!! Работайте и не  сачкуйте!!!!  Стаж начислят...
  • Тоня Каминська

    А мені дуууже цікаво де той стаж можна заробити🤬🤬🤬
  • Светлана Рулько

    Пенсыйна система повинна бути накопичувальною( на 80%) і солідарною на 20%(з пенсійним забезпеченням рівною(однаковою всім) пенсією всіх пенсіонерів,які мають необхідний стаж та досягли пенсійного віку. Бо люди правду пишуть. працювала людина все життя, платила внески. А померла не доживши до пенсії. Хто отримав ці кошти? Родичі не отримали(хоча могли б успадкувати на власні пенсійні накопичення). А так держава типу "перерозподілить ці гроші" на тих, хто отримує такі соціальні пенсії, не працювавши жодного дня або ті, чиї трудові книжки "працювали", а ЗП отримували директори бюджетних установ....,судді(бо звдки брати гроші на їх утримання? коли вони нічого не створюють корисного) і такі інші кровосісі....Ось том люди й працюють неофіційно, за кордоном, щоб не утримувати всіх цих нахлюбників і не втрачати своє здоров'я.  Змыни потрыбны вже вчора.
  • Валентина Гаврилюк

    Ти права
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up