Спадкоємці першої черги: що робити, якщо строки вступу на спадщину пропущені

Спадкоємці першої черги: що робити, якщо строки вступу на спадщину пропущені
  • Навіть якщо пройшов термін вступу у спадщину — ще не все втрачено.
  • Мова йде про випадки, коли не спілкувалися з одним з батьків протягом багатьох років і не проживали з ним, а про його смерть стало відомо пізніше, можна звернутися до відповідних правових принципів і законодавства, які визначають спадкування.
  • Рекомендується звернутися до юриста або нотаріуса, щоб отримати професійну консультацію про спадкування в даному конкретному випадку.

Трапляються ситуації, коли не спілкувалися з одним із батьків багато років і не проживали з ним, а про його смерть стало відомо через деякий час від сторонніх людей. Чи можна в такому разі спадкувати, пише портал «На пенсії».

Спадкоємці першої черги

Відповідно до статті 1261 Цивільного Кодексу (ЦК), у першу чергу право на спадкування за законом мають:

  • діти спадкодавця, в тому числі зачаті за життя спадкодавця і народжені після його смерті;
  • той з подружжя, який його пережив;
  • батьки.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час її відкриття не проживав постійно зі спадкодавцем, повинен подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина 1 статті 1269 ЦК). Але щоб звернутися до нотаріуса, потрібно мати свідоцтво про смерть одного з батьків. Його заздалегідь можна отримати в органах державної реєстрації актів цивільного стану, звернувшись з відповідною заявою (про отримання свідоцтва про смерть повторно). До заяви слід надати паспорт, свідоцтво про народження.

Відео дня

З чим потрібно звертатися до суду?

Заява про прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини особисто, надавши документи, які будуть свідчити, що ви є спадкоємцем.

Якщо інші прийняли спадщину, ви будете мати частку.

Якщо нотаріусом буде відмовлено з підстав, що пропущено шестимісячний строк для прийняття спадщини, про що видається постанова, можна звернутися до суду для встановлення додаткового строку прийняття спадщини.

Суд може визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини.

— Звернувшись до суду з заявою, обов’язково надайте ті відомості, що відомі вам про життя покійного, ваші спогади щодо взаємного спілкування, з якої причини не були на похоронах близької людини і від кого дізналися про її смерть, — розповідає юрист Вікторія Гусакова.

Відповідно до змісту статті 1272 Цивільного Кодексу, позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:

  1. у разі відсутності письмової згоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання спадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори;
  2. у разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину і могли б дати письмову згоду на подання цієї заяви.

Важливо довести в суді, що мали місце непереборні обставини, за яких ви не знали про те, що хтось із батьків помер, і наведіть відомості, як відбувалося спілкування з ним за життя.

До суду надайте докази, які документально підтвердять те, чому ви не могли вчасно прийняти спадщину. Наприклад, надайте докази, які підтвердять ваше перебування у відрядженні, на навчанні, за кордоном, на лікуванні тощо. Надайте інші довідки, які можуть підтвердити ті чи інші сімейні обставини, з яких було неможливим прийняття спадщини вчасно.

 

Читайте також:

В Україні розширили перелік категорій ВПО, які можуть отримати тимчасове житло

Як завантажити електронну трудову книжку та отримати витяг онлайн: інструкція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Next

    Шановна Ольга Павлівна, там потрібно уточнити достовірність інформації, бо на час військового станку,  добре знаю, що були ВНЕСЕНІ ЗМІНИ. стосовно  порядку успадкування.

keyboard_arrow_up