Сбербанк в Україні під санкціями. Що це значить для клієнтів?

Сбербанк в Україні під санкціями. Що це значить для клієнтів?
Фото з блокади Сбербанку у Вінниці, 24 березня. Архів «20хвилин»
  • У середині березня проти Сбербанку та ще чотирьох банків з російським капіталом були введені санкції на один рік
  • Їм заборонили виводити кошти з України на користь пов’язаних осіб
  • А що змінять ці санкції для клієнтів серед вінничан?

16 березня Нацбанк ввів санкції проти кількох російських банків, «дочки» яких зараз діють в Україні. У пелеліку: Сбербанк Росії, ВТБ, Промінвестбанк, БМ Банк, ВіЕс Банк. Ці заходи не стосуються Альфа-Банку, Укрсоцбанку та Форвард-Банку — фінустанов, де беніфіціарами (одержувачі прибутку — авт.) є громадяни РФ. Про це написала журналістка Олеся Блащук порталу dengi.ua.

Що дадуть санкції?

У їх числі — заборона на всі активні операції на адресу пов’язаних осіб. Серед них надання міжбанківських кредитів, депозитів, субординованих боргів, придбання цінних паперів, розміщення коштів на кореспондентських рахунках, виплати дивідендів, повернення міжбанківських кредитів, розподілу прибутку і капіталу.

Відео дня

Однак санкції не поширюються на розрахунки між резидентами України та їх контрагентами, що мають рахунки в «материнських» банках (це не стосується пов’язаних з юридичними особами цих банків). Але наслідки є.

— Насторожує пункт про заборону розміщувати депозитні вклади держустанов в російських банках. Якщо ці вклади будуть достроково розривати і вилучатися, це може погіршити ліквідність банків і, в кінцевому підсумку, привести до панічних настроїв серед вкладників, — каже аналітик «Адамант Капітал» Інна Звягінцева.

Банки зменшують кредитні ліміти

У деяких покараних фінустановах вже оголосили про зміни. Для прикладу Сбербанк закрив кредитні ліміти, зменшив ліміти для юридичних осіб, ввів добові ліміти для клієнтів фізичних осіб — не більше 20 тисяч гривень на зняття готівки з рахунку, до 30 тисяч гривень на безготівкові операції. Встановлено й обмеження на видачу готівки в гровошому чеку і на міжбанківські перерахування на одного клієнта:

  • 3 мільйони гривень для юридичних осіб

  • 300 тисяч гривень для фізичних осіб-підприємців

А ось ВТБ Банк заявив, що не планує обмежувати операції.

— Ми поки не бачимо такої необхідності, — зазначив голова правління російського ВТБ Андрій Костін.

Покарані банки збиткові

За підсумками 2016 року, усі п’ять фінустанов мають високу частку проблемних кредитів та займають не велику частинку ринку (крім Сбербанку — авт.). Як санкції позначаться на фінансовому ринку? Якщо банки «тихо» покинуть український ринок через продаж інвесторам — ніяк. А якщо через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб — це сильно вдарить по стабільності фінансового сектора, держбюджету та курсу гривні.

— Якщо їх не кинуть материнські банки, то банки виживуть, і ринок мало зміниться. Хіба що станеться певний відтік клієнтів в інші банки. А якщо не виживуть, то ринок чекають нові потрясіння, клієнтів втрати, а бюджет — нові витрати, — вважає екс-співвласник банку Аваль, бізнесмен Олександр Деркач.

Інфографіка з порталу dengi.ua

— Відбудеться відтік ліквідності, який нічим буде замістити. НБУ в пастці: з одного боку, відсутність рефінансування на підтримку ліквідності провокує «розтікання» проблеми по системі — вкладники можуть побігти не тільки з російського банку. З іншого, допомагаючи рефінансуванню, він буде порушувати сенс санкцій — обмежити діяльність банків, — сказав скарбник великого банку з іноземним капіталом.

Взагалі, про плани продати українські філії ще в 2016 році заявляли ВТБ, Внешекономбанк. Перша фінустанова активно веде перемовини з продажу БМ банку новому інвестору (очікується, що до кінця березня завершать угоду). Питання лише в тому, що на такі великі активи, як ВТБ або Сбербанк, складно знайти покупця. А якщо інвестор з'явиться, виникнуть нові складності.

— Навіть якщо знайдеться покупець, як потім ці дочки виведуть капітали з країни? Або розрахунки в офшорі проводити? Навряд чи серйозні іноземці на це підуть. Значить, коло покупців звужується місцевими гравцями-олігархами, — відзначає скарбник великого банку.

Так чи інакше, очікується, що в зв'язку з санкціями активність росіян з продажу банків збільшиться, і вони будуть продаватися з великою знижкою. Але реалізувати цей план в 2017 році зможуть лише деякі з «покараних» банків.

Нагадаємо, що в минулу п’ятницю, 24 березня, активісти блокували відділення Сбербанку, що на Коцюбинського. Нацкорпус «Азов» казали, щоб вінничани забирали свої кошти з банку, бо він не буде працювати. Але в понеділок, 27 березня, банк продовжив роботу в звичайному режимі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Задунайский Торонтуй

    Назло кондуктору!

    А тут еще решение Высокого суда Лондона является окончательным и обязывающим Украину выплатить России долг по евробондам на три миллиарда долларов. Каких-либо дополнительных слушаний по данному вопросу в Высоком Суде Лондона не предполагается.

    Олексій reply Задунайский Торонтуй

    Ми його можемо не виконати, ввівши воєнний стан.

    Max Peskov reply Олексій

    Как Европа скажет - так и будет Украина делать.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up