«РозCORONовані закупівлі»: скільки коштувало лікування ковід-пацієнтів на Вінниччині?

«РозCORONовані закупівлі»: скільки коштувало лікування ковід-пацієнтів на Вінниччині?
  • З квітня пандемія коронавірусу фактично паралізувала всю Україну.
  • Боротись з COVID-19 в країні, де медична реформа лише впроваджується, виявилось не так просто.
  • Реформа другої ланки медгалузі проходила в умовах пандемії, однак, саме на ній досить легко простежити принцип «гроші ходять за пацієнтом».
  • В рамках проєкту «РозCORONовані закупівлі» громадська організація «Філософія Серця» з’ясувала скільки коштувало лікування ковід-пацієнтів на Вінниччині.

Нині кількість лабораторно підтверджених випадків COVID-19 щодня перевищує дві тисячі, і це значно більше, ніж на початку суворого карантину. Спалахи коронавірсу фіксуюють періодично у всіх областях без винятку. Тож саме сьогодні і стане зрозуміло, наскільки правильними були кроки представників виконавчої влади ще чотири місяці тому, повідомляють на сайті «Громадська організація Філософія Серця»

Пандемія і медреформа

У 2017 році, нагадують журналісти, розпочалась медична реформа. Тоді в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та її команда впроваджували зміни на первинній ланці. У 2020 році мало стартувати продовження реформи вже для так званої другої ланки. Відповідно був створений і новий виконавчий орган, який і розпоряджається коштами на медицину — Національна служба здоров’я України.

Розподіл коштів, як зазначають у джерелі, відбувається у відповідності до спеціального порядку з урахуванням коефіцієнтів. Були пораховані пологи, лікування при гострому інфаркті та інсульті, операційні втручання. Наприкінці квітня у переліку медичних гарантій, за які держава виплачує лікарням кошти відповідно до звітів, з’явилась і медична допомога пацієнтам з COVID-19. Формула, за якою рахують вартість цього лікування має 10 змінних і включає у себе не лише кількість хворих, а й відповідно наявність обладнання, медперсоналу тощо. Завдяки цьому медичні заклади не зрівняли під одну гребінку, а отже середня вартість лікування пацієнта, у якого виявили коронавірус, буде відрізнятись у різних медустановах.

Відео дня

«Це дуже добре видно на прикладі порівняльного аналізу, який зробили активісти у рамках проєкту «РозCORONовані закупівлі». Так серед трьох областей лікування одного стаціонарного хворого коштувало від 63 до 72 тисяч гривень», — йдеться у публікації.

/Files/images/2020_rk/ков 1.jpg

100 мільйонів для вінницьких медустанов

У Вінницькій області підписали угоди на лікування пацієнтів з COVID-19 та підозрою 73 медустанови.

«З 15 березня по 28 липня на ці потреби НСЗУ перерахувала на їхні рахунки понад 100 млн грн., — зазначають громадські активісти. — 27 березня 2020 року розпорядженням керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 були створені мобільні медичні бригади. До складу такої бригади увійшли водій та медпрацівники. Створили їх для того, аби зменшити мобільність людей, які мають симптоми гострого вірусного захворювання та потребують здачі відповідних аналізів. Таким чином чи лікарі екстренної допомоги чи сімейний лікар викликали мобільну бригаду, аби ті відібрали зразки для проведення досліджень к лабораторії».

За інформацією джерела, на Вінниччині з 15 березня по 28 липня НСЗУ компенсувало 6 мільйонів гривень за виїзди мобільних медичних бригад.

Скріншот з відповіді НСЗУ

В рамках проекту дослідники з’ясували наступне:

«Лише стаціонарне лікування у загальному коштувало 73,3 мільйонів гривень. А ось за квітень окремим закладам за стаціонарну допомогу перерархували понад 2,9 млн грн.

За екстрену меддопомогу за неповних чотири місяці на Вінниччині НСЗУ виплатило більше 17 мільйонів гривень.

Від початку карантину у Вінницькій області до 27 липня зафіксовано 2 589 хворих. Однак не всі, хто отримав підтвердження діагнозу COVID-19 потребували лікування у медзакладах, а могли перебувати на амбулаторному лікуванні. Тож за інформацією Департаменту здоров’я Вінницької ОДА, пацієнтів на стаціонарному лікування в області з 1 квітня по 1 серпня було 1 058. Тож приблизна середня вартість такого лікування на одну людину склала понад 72 тисячі гривень».

Скріншот відповіді Вінницької ОДА

Реформа другої ланки медгалузі і проходила в умовах пандемії, однак, саме на ній досить легко простежити принцип «гроші ходять за пацієнтом». Порівняльний аналіз трьох областей продемонстрував індивідуальний підхід до медустанов.

/Files/images/2020_rk/ков 2.jpg
Матеріал підготовлений в рамках проєкту «РозCORONовані закупівлі» громадською організацією «Філософія Серця», за фінансового сприяння міні-гранту Проєкту ЄС «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери України», що фінансується Європейським Союзом і реалізується Благодійною організацією «Мережа 100 відсотків життя Рівне». Погляди висвітлені в матеріали можуть не збігатися з поглядами Європейського Союзу.

 

Читайте також:

В Україні за добу СOVID виявили у 2 141 людини. На Вінниччині дві смерті

Антирекорд по СOVID на 20 серпня: в Україні + 2134 за добу. Скільки на Вінниччині?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Katerina Kirilenko

    Куди ж люди платили тисяч від 10 , якщо їм так дофіга держава послабила?? Починаючи з тестів за 1500 грн. ?
  • Nord Kirsten

    не сильно вчитывался, потому что звучит бредово... 72 штуки куда тратятся? Парацетамол в таблетках подорожал до цены кокаина?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up