Працевлаштування людей з інвалідністю: Раїса Панасюк збирає ідеї

Працевлаштування людей з інвалідністю: Раїса Панасюк збирає ідеї
  • Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю Раїса Панасюк впевнена, що працевлаштування людей з інвалідністю потребує комплексного та індивідуального підходу, враховуючи можливості особи.
  • Соціальный бізнес Hameshakem в Ізраїлі (працевлаштування людей з інвалідністю), як це працює там.
  • «Якщо у вас є ідеї, пропонуйте», - закликає вінничанка Раїса Панасюк.

Вчора, 11 липня 2017 року, відбувся круглий стіл «Актуальні питання політики зайнятості людей з інвалідністю» організований Міністерством соціальної політики України спільно з Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй в Україні.

 

Відео дня

Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю Раїса Панасюк зауважила, що підвищуючи конкурентоспроможність осіб з інвалідністю та створюючи доступне середовище (доступний транспорт, архітектурну та інформаційну доступність) ми створюємо умови для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Працевлаштування людей з інвалідністю потребує комплексного та індивідуального підходу, враховуючи можливості особи, а не обмеження. Дуже важливо нівелювати ментальні бар’єри щодо людей з інвалідністю шляхом проведення масштабних інформаційних кампаній та консультування щодо створення робочих місць.

Які ідеї запропонували:

  • Координаторка проектів з питань реформ у соціальному секторі Олена Іванова внесла пропозиції  про систему ваучерів на отримання професії, які базуються на міжнародному досвіді.
  • Ідею про створення "Транзитних робочих місць", які будуть забезпечувати практикою людей з інвалідністю, випускників Центрів професійної реабілітації запропонував Роман Штогрин, директор Центру професійної реабілітації людей з інвалідністю "Поділля".
«В  державних структурах та органах місцевого самоврядування мають виконуватись квоти щодо працевлаштування людей з інвалідністю», - зауважує Панасюк.

 

Вінничанин Юрій Цвіркун висловив свою думку відносно квот.

«Якби підприємства їх дотримувались, то вже й то було б добре. А при нинішній ситуації їм вигідніше сплатити штрафні санкції, ніж витрачати кошти та час на створення робочих місць. Порівняно недавно одне з підприємств Вінниці, щоб зменшити податок, зараховувало до свого штату інвалідів, які не працювали на виробництві ні дня, але їм щомісяця додому приносили якусь мізерну суму, і вони були раді і цим копійкам», - коментує на ФБ Юрій Цвіркун.

 

 

Якщо у вас є ідеї, пропонуйте!

«Тепер потрібно втілювати ідеї в життя! Якщо у вас є ідеї щодо працевлаштування людей з інвалідністю, пропонуйте», - закликає Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю Раїса Панасюк

А ми тим часом, пропонуємо ознайомитись, як це працює в Ізраїлі

Про соціальний бізнес Hameshakem розказали журналісти «Економічної правди».



Цей соціальний бізнес найбільший в Ізраїлі, де об'єднані бізнес і реабілітація. Організація надає 3000 робочих місць, має більше 30 відділень. Більше половини співробітників - це колишні громадяни Союзу, в основному з України, Росії, Білорусії, Узбекистану.

Hameshakem на 50% державне підприємство, в якому працюють сліпі, глухі, з порушенням опорно-рухового апарату, обмеженими розумовими здібностями, придбаними травмами в армії, аваріях, на виробництві.

Для Hameshakem держава виділяє 30% дотацій (50 млн шекелів), а обсяг дотацій залежить від кількості працюючих людей. Раніше держава покривала 50% витрат, але саме урізання дотацій і послужило поштовхом до розвитку підприємства. Закон Ізраїлю зобов'язує мати на кожному підприємстві 5-10% людей з інвалідністю, на Hameshakem їх 95%.

"Підприємству, де працюють люди з інвалідністю, можна отримувати гарантовані держзамовлення, минаючи тендерні умови. Але, що цікаво, цим ніхто не зловживає, тому що громадська думка до такого послаблення відноситься різко негативно", - вважає директор компанії Еран Ізі.

Незважаючи на те, що податкових знижок для соціального бізнесу немає, є можливість, наприклад, не платити туристичний збір муніципалітеті, а це суттєве послаблення.

Виробництво різнопланове. Залежить від замовлень приватних і державних. Є кілька напрямків, які охоплюють практично всі сфери бізнесу.

  • Перше - упаковка, збірка, сервіс. Сьогодні на Hameshakem збирають лічильники для води, які експортуються по всьому світу. Компанія-виробник неохоче довірила збірку людям сліпим або зі слабким зором, але незабаром доручила їм навіть пробні запуски і тестування. Дуже часто отримують продукт від клієнта, допрацьовують, упаковують і повертають в товарному вигляді.
  • Друге - послуги. Співробітники доглядають за парками і скверами, яких в Ізраїлі в достатку. Сім відділень займаються пошиттям форми для армії - це держзамовлення.
  • Третій напрям - навчання і реабілітація інвалідів. Люди з обмеженими можливостями потрапляють на Hameshakem через профільні державні служби підтримки. Вже на Hameshakem ЛОВ проходять тестування, співбесіда, і фахівці визначають їх рівень можливостей і область застосування їх праці, зіставляючи можливості людини з можливостями компанії.

На співбесіді звертається увага на поведінку, мотиви, сприйняття кандидата. Навчання відбувається за спеціальними програмами і методиками. "Відбір у нас проводиться настільки ретельний, що звільнення бувають дуже рідко", - стверджує заступник директора по реабілітації Хаїм Філософ.

Отримавши навички роботи, і пройшовши процес реабілітації, співробітники йдуть в інші підприємства. Реабілітація буває довгою, тоді людина просто залишається на роботі у відділенні Hameshakem. Більш того, якщо він социализирован і пішов на іншу роботу, то завжди може повернутися.

Для багатьох важлива сама можливість роботи, тому що у багатьох є родини, а працюючи на виробництві, вони мають соціальний статус, коло спілкування, можливість застосування себе. Зарплата нараховується з першого дня працевлаштування.

За ізраїльськими законами люди з інвалідністю можуть отримувати допомогу і працювати. Розмір субсидій залежить від декількох факторів - освіта, стаж, вік, діагноз, місце проживання. У великих містах допомога більша, ніж в маленьких.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up