Наскільки «порозумнішала» Вінниця за дев’ять років (ІНФОГРАФІКА)

Наскільки «порозумнішала» Вінниця за дев’ять років (ІНФОГРАФІКА)
  • «Смарт-сіті» або «розумне місто» – це концепція урбаністичного розвитку, що передбачає розгалужену інфраструктуру, сервіси відкритих даних та використання ІТ-технологій для комфортного життя городян. 
  • «20 хвилин» вирішили прослідкувати за історією втілення концепції у Вінниці та з’ясувати, чи «розумнішатиме» місто в найближчому майбутньому.

Головними меседжами системи є мобільність та безпека, особливо затребувані людиною в умовах сучасності. 

Камери зі штучним інтелектом, громадський велопрокат та ліхтарі з датчиками руху – те, що стало новою реальністю не лише для мегаполісів європейського ком’юніті, але й для деяких міст України.

Відео дня

2011 рік

Система «Розумне місто» почала діяти у Вінниці з 2011 року. Тоді на офіційному сайті міської ради було запроваджено електронну мапу звернень громадян. Сервіс дозволяв городянам залишати повідомлення для муніципальних служб про локальні проблеми на околицях Вінниці.

Інтерфейс виявився простим у використанні, згодом до нього додали посилання на муніципальні підприємства, події міського рівня та інформацію про розподіл бюджетних коштів. Тепер за допомогою одного кліку на Вашому девайсі з’являвся список відремонтованих об’єктів, поруч зазначалася вартість робіт, які там проводили.

Цього ж року розширилася транспортна інфраструктура Вінниці, завдяки чому світ побачили перші доріжки для велосипедистів. 

Також у рамках «Смарт-сіті» почалася розробка системи «Прозоре місто», за якою певна інформація повинна бути вільною для використання та розповсюдження. Мова йде про відкриті державні та комунальні дані, за допомогою яких містяни можуть моніторити діяльність влади.  

2012 рік

У 2012 році по Вінниці почали курсувати трамваї, у яких можна було підключитися до мережі безпарольного «Wi-Fi». Протягом деякого часу нововведення працювало зі значними перебоями, отож, розраховувати на завантаження об’ємних додатків містяни не могли. 

Рівно за рік було встановлено автоматичну систему з керування вуличним освітленням. Пізніше в місті почали монтувати перші камери відеоспостереження, які у 2015 році увійдуть до проєкту «Безпечне місто». Точки безкоштовної мережі з’явилися в інших видах громадського транспорту. 

2016-2017 роки

Модернізовані трамваї власного виробництва VinWay вийшли на колії 2016-го. Цікаво, що окрім чеської системи керування двигунами, при виготовленні в них одразу монтують систему «Wi-Fi».  

2017 рік став найчисельнішим за кількістю встановлених камер відеоспостереження. Тоді їх кількість налічувала 278 одиниць.

Невдовзі у Вінниці запрацював Муніципальний ситуаційний центр, спроєктований у рамках вищезгаданого «Безпечного міста». У його арсеналі – 600 камер, установлених у місцях громадського користування. Поки це єдина система відеонагляду для моніторингу ситуації в місті.  

Щороку на камери та оптику Вінниця витрачала близько 5-7 мільйонів гривень. У вартість входили також сервери та програмне забезпечення. Загальна сума витрат складає 24-35 мільйонів гривень.

Систему «розумного освітлення» протестували на проспекті Юності, де встановили світлодіодні ліхтарі з датчиками руху. Її принцип полягає у тому, що за відсутності людей на вулиці світильник працює лише на 20%. При цьому LED-лампа споживає енергію в 5 разів менше, ніж натрієва лампа. 

2018-2019 роки

У 2018 році було відкрито мережу громадського велопрокату NextBike. Сервіс працює в режимі додатку для смартфона на чотирьох континентах світу. 

На початку 2019 року Вінниця мала менше сотні тестових камер зі штучним інтелектом. Вони вміють здійснювати пошук за номерами авто та навіть обличчям людини. 

У травні в міському транспорті з’явилися валідатори для оплати проїзду за допомогою електронного квитка. Такі безконтактні термінали підтримують сервіси ApplePay та GooglePay. До кінця серпня ними мають обладнати весь громадський транспорт, випуск самих онлайн-білетів обіцяють у вересні цього року. 

Неможливо не згадати, що нововведення сталися й у системі міського транспорту. У квітні 2019-го «Вінницька транспортна компанія» презентувала тролейбус власного виробництва  VinLine, який почав курсувати вже наступного місяця. Новітній зразок економить до 30% енергії, якщо порівнювати його зі старшим «родичем».

Також цього року місто збагатилося мережею веломап та велоСТО, спроєктованих задля зручності власників двоколісного транспорту.

Про майбутне

Щодо перспектив «розумнішання» Вінниці, найближчим часом тут планують створення муніципального інноваційного парку UNIT.City. Майданчик збере найпрогресивніших місцевих фахівців у сфері IT-технологій, бізнесу й освіти. Працюватиме при цьому за прикладом Кремнієвої долини (більш знана як «Силіконова» — авт.) у штаті Каліфорнія, США. 

Також відомо, що розробляється проєкт зі створення дата-центру для зберігання даних із камер відеоспостереження в громадських місцях. Будуватимуть його в 2020 році. 

Окрім Вінниці, «розумними містами» в Україні також вважають Київ, Тернопіль, Львів, Дрогобич та Дніпро.

Нині в онлайн-режимі працює всеукраїнський сервіс «Розумне місто», створений волонтерськими спільнотами. Платформа допомагає жителям міст моніторити інформацію щодо діяльності влади у своєму населеному пункті та впливати на неї шляхом заявок або петицій.


Автор: Анна Власюк

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Жанна Кузнєцова

    Скільки Вбухано в фірму Федорів проект "Вінниця місто ідей" - де результат? Хто дивиться на бігборди на Європейській площі?
  • Radbul

    600 камер відеонагляду, Ситуаційний Центр, це все добре. Але... чому не можуть елементарну хуліганку та вандалізм побороти??? Навіть ті випадки які чітко потрапляють в кадр??? Хтось пояснить???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up