Гендерна інтрига: чоловіки чи жінки швидше знаходять роботу у Вінниці?

Гендерна інтрига: чоловіки чи жінки швидше знаходять роботу у Вінниці?
  • Гендерні особливості завжди були дуже делікатною темою.
  • Жінки та чоловіки. Хто кого? Хто активніший на ринку праці Вінниці та Вінницької області,
  • Кому більше платять та швидше беруть на роботу?

За офіційними даними головного управління статистики нашої області за 2017 рік на Вінничині проживає 731, 8 тис. чоловіків та 851, 5 тис. жінок. Якщо говорити лише про жінок та чоловіків, які мають роботу, то ситуація наступна: чоловіки - 331 тис., а жінки - 299 тис. Цифри, які свідчать про безробіття: 33, 5 тис. жінок, 37, 5 тис. чоловіків. Тобто, за допомогою нескладних підрахунків очевидно, що безробітних чоловіків більше на 2 тисяч. Але, якщо розглянути показник економічно неактивних осіб, тобто тих, які офіційно не працюють і не стоять на обліку у центрі зайнятості, то чоловіків нарахували 110 тисяч, а жінок – 167. Для правильного трактування згаданих цифр, потрібно розуміти, що:

  • Чоловіків працездатного віку є більше, ніж жінок,

  • але чоловіки й на пенсію виходять пізніше,

    Відео дня
    /li>
  • кількість економічно неактивних людей свідчить про факт трудової міграції (за останніми даними протягом року із Вінницької області вибуло більше, ніж 2 з половиною тис. осіб)

Для візуалізації пропонуємо інфографіку:

Допомога від держави

Центр зайнятості кожного року ставить на облік чимало осіб, які в певний момент свого життя залишились без роботи, або, які взагалі ніколи не працювали. Інколи люди декілька років поспіль отримують державну допомогу, навіть не намагаючись знайти собі місце праці. В середньому ця допомога становить — 1906 гривень. Нагадаємо, що середня заробітня плата в Україні - 5648 гривень. Тож, якщо порівняти ці цифри, то, звичайно, стає зрозуміло, що засиджуватись на ринку праці, таки не варто. За останній рік серед 43 тисяч жінок і чоловіків, які були на обліку, 14 тисячам вдалось знайти роботу. Що цікаво, на одне вакантне місце претендувало 9 осіб.

Як Він і Вона знаходили роботу у Вінниці

- Зараз я працюю у кав'ярні, не за фахом. Вважаю, що немає різниці: чоловік ти чи жінка (окрім якихось специфічних професій). Знайти вакансії і справді дуже просто. Для цього є чимало сайтів, які можуть із цим допомогти, та й, гуляючи містом, є шанс на якісь актуальні оголошення натрапити. Спочатку я усі вакансії, які мене цікавили, промоніторив, а потім розіслав своє резюме. Після цього я був на декількох співбесідах, на які мене запрошували. Потім мені дзвонили і повідомляти, беруть мене на роботу, чи ні. Зарплата вар’юється від 260 гривень на день в середньому. Особисто у мене проблем із пошуком роботи не виникало. Витратив на усе тиждень плюс один випробовувальний день, - розповідає Михайло Федорас.

Звичайно, щоб віднайти роботу за фахом, потрібно постаратись. Та й можна спочатку набратись досвіду у інших галузях, щоб, до прикладу, просто мати стаж. Якщо промоніторити сайти для пошуку роботи у Вінниці, то знайдете чималий вибір вакансій. Наприклад: касир - адміністратор, помічник керівника, менеджер з продажу нерухомості, водій, продавець - консультант, кур'єр. Тобто практично усі згадані вакансії - гендерно нейтральні.

- Я зараз працюю, але декілька років тому переїхала у Вінницю і шукала роботу. Перешкодою для деяких працедавців була дитина. Найбільше запам'ятався такий випадок. У розмові чоловік, представник фірми, дізнався, що я маю дитину молодшого шкільного віку, і сказав дуже грубо, досі пам’ятаю оте: "ну, вирішиш свої проблеми, дзвони!". За оголошеннями не вийшло нічого знайти. Як правило, або графік не влаштовував, або наявність дитини. А ще на той момент були проблеми зі здоров'ям. А пощастило через ту ж таки дитину. Ми гуляли, забрели в бібліотеку. Там познайомилися з працівницею, при записі особистих даних вказала, що поки безробітна. А коли ми прийшли наступного разу, мені запропонували спробувати стати колегою. Тож тепер маю цікаву роботу. Думаю, загалом при прийомі на роботу велике значення має особистісний фактор, а також наявність досвіду, - про свій досвід пошуку роботи розповідає Оксана Крижанівська.

- Я керівник невеликого колективу. Часто аналізую вакансії на ринку праці Вінниці. Хочу підмітити, що якщо раніше роботодавці надавали перевагу особам молодше 40 і у більшості випадків обирали чоловіків, а не жінок, то зараз ситуація зовсім інша. Завдяки політиці правлячого апарату і депутатського корпусу в сфері економіки, а також і візовій лібералізації — на ринку став дуже відчутний дефіцит кадрів. Саме тому роботодавці готові брати претендентів практично будь - якого віку та статті. Стосовно рівня заробітньої плати, то важко сказати, так як вона у різних сферах різна. Вчителі та лікарі (люди з вищою освітою та високим рівнем відповідальності) заробляють від 5000 грн/міс, робітники, які працюють на підприємствах із іноземними інвестиціями, заробляють від 5500 – 8000 грн/міс., рядовий сержантський склад - від 8000 і більше тис./міс, а у сфера IT - тестування (а цим можуть займатись навіть старшокласники) іще більше, - розповідає приватний підприємець Владислав.

Чоловік також зазначає, що така ситуація є дуже позитивною для професійних можливостей та кар’єрних перспектив. Тож є надія, що зарплати українських спеціалістів у всіх сферах зростуть, а висококваліфіковані кадри будуть на ціну золота.

Звичайно, висновки цього “гендерного” дослідження не можуть бути категоричними. Проте, судячи із статистики та суб'єктивних думок компетентних осіб, можна сказати, що різниці у працевлаштуванні жінок та чоловіків немає.

Цей матеріал було підготовлено в рамках програми міжредакційних обмінів за підтримки національного фонду на підтримку демократії NED.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • The Evil Progger

    Чоловіки чи жінки швидше знаходять роботу у Вінниці?

    Правильна відповідь: ані ті, ані інші. А ті, хто має правильних знайомих.
  • Ols Kat

    куди з капцями на диван?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up