Долар по 29 гривень, але у вінницьких банках валюти немає. Що прогнозує економіст?

Долар по 29 гривень, але у вінницьких банках валюти немає. Що прогнозує економіст?
  • Публічні установи закриті, міста і області ізольовані один від одного. На підприємствах працівників розпускають у відпустки або на віддалену роботу.
  • Так Україна включилася в загальну боротьбу з пандемією коронавірусу.
  • Експерти дали прогнози, як сильно просяде від цих заходів українська економіка і що буде з курсом гривні.

Сьогодні, 18 березня, курс долара у Вінниці підскочив до 29 гривень. Але навіть за такі гроші валюту неможливо купити. Вінничани мають доступ до банкоматів, де можуть зняти готівку у гривні. Зокрема така ситуація в ОТП-банку та Ощаданку.

 

Відео дня

 

ПриватБанк та Альфа-банк припинили видавати готівковий долар через затримки поставок іноземних банкнот в нашу країну.

Приват від сьогодні переводить валютообмін в режим онлайн. В умови обмежень здійснювати валютообмінні операції для клієнтів фізичних осіб в безготівковому форматі Приватні буде через мобільний банк Privat24, інртернет-банкінг Приват24, а також клієнтам рекомендують скористатися терміналами самообслуговування.

 

 

Як відзначили в банку, пріоритет онлайн валютообмінних операцій вводиться для безпеки клієнтів, так як зараз в країні триває карантин у рамках боротьби з поширенням коронавірусу.

Готівкову валюту в касах ПриватБанку без обмежень зможуть отримати власники валютних депозитів, термін дії яких завершується, за попереднім замовленням валютних коштів.

 

 

У банку додали, що будь-які операції з готівковою гривнею як в касах банку, так і мережі банкоматів, проводяться в звичайному режимі.

У Нацбанку прокоментували ситуацію з готівкою в банках, додавши, що регулятор не буде вводити ніяких обмежень в роботу банків, в тому числі, що стосується і обміну валют

Що прогнозує економіст

Введені карантинні заходи передбачають транспортну блокаду, і багато що залежить від того, як служби та підприємства зможуть налагодити процеси в її умовах. Економіка Китаю обвалилася в лютому. Подібний обвал гряде і в Україні.

Наше населення охопили панічні настрої. З крамниць змітають продукти і рулони туалетного паперу, а також в руслі національної традиції в кожній незрозумілій ситуації купувати валюту - скуповують долар і знімають з рахунків гривню.

 

Заголовок

— Панічні атаки на гривню українців серйозно вплинули на курс. Навчені гірким досвідом, люди йдуть відразу в обмінні пункти. Емоції зашкалюють, прогнози несприятливі, і з криками «все пропало» люди знімають будь-яку валюту, щоб піти в паперовий кеш. У них побоювання, що банки знову закриють, і вони не зможуть видавати валюту або гривню, і єдиним порятунком будуть готівкові на руках, — вважає керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин.

Ажіотаж вже змусив підскочити в ціні готівковий долар на чорному ринку до 29грн/$. При цьому експерт звертає увагу, що безготівковий долар продовжує торгуватися дешевше, що говорить про те, що попит на долар виключно спекулятивний, населення піддалося паніці. Насправді гривня вже знайшла баланс.

— Негатив посилюється складною ситуацією на світових фінансових ринках через коронавируса. Обвал сировинних ринків все більше зачіпає агротоваров - зернові, ціни яких обвалилися. В результаті слід чекати просадки по експорту і в натуральному і в грошовому вираженні.
Вчорашнє розміщення валютних ОВДП виявилося настільки незначним і непоказним, що навіть не надало підтримку гривні. Всього за 6 торгових сесій НБУ витратив уже 1,5млрд.грн на підтримку гривні, через валютні інтервенції. Це утримало гривню на міжбанку, але готівковий курс поки рухається по своїй емоційній дорозі (думаю вчора був пік, можливо локальний, але швидше за довгостроковий), — вказує Шевчишин.

Експерт вказує, що тим часом, Національний банк України оголосив про введення ряду кроків для підтримки банківської системи в період дії обмежень, пов'язаних з недопущенням поширення коронавирусной інфекції в країні.

— Серед таких заходів зазначено, що регулятор зберігає присутність на валютному ринку України, підтримує ліквідність банків через стандартні інструменти рефінансування, відстрочить перевірки банків та інших фінансових установ на період надзвичайних заходів, — говорить Шевчишин.

Крім того, в разі необхідності Нацбанк готовий знизити норму обов'язкового резервування за залученими коштами в іноземній валюті, знизити коефіцієнт покриття ліквідності, оголосити позачергові тендери підтримки ліквідності і розширити критерії прийнятності застави по кредитах екстреної підтримки ліквідності.

Ймовірно, ці заходи, а також обмеження транспорту, зможуть стримати курс гривні, і в найближчій перспективі вона закріпиться в діапазоні 27-27,5 гривень за долар

 

Читайте також:

У вінницьких обмінниках долари продають по 29 гривень. Що каже НБУ?

АТБ обмежує продаж продуктів: що потрібно знати вінничанам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Сергей

    Петины дякулы плакали что долар падает, теперь плачут что растёт. Хер поймешь...
  • vasa defrar

    Хохлы есть хохлы, чуть жопа сразу доляры скупать - ну накуя??? дикари.
  • Стас

    Не прошли на прошлых выборах проверку на вшивость - получайте Уасыли по мордасам. Карма называется.
  • арлн

    оце наживуться на людях
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up