Чому дорожчають продукти і на що зросте ціна вже з наступного тижня

Чому дорожчають продукти і на що зросте ціна вже з наступного тижня

Більше місяця, а саме з 1 жовтня, держава не регулює ціни на полицях українських магазинів. Вінничани бідкаються, що уже відчули подорожчання. Насамперед воно торкнулося «молочки», курятини та яєць. Чи злетять ціни ще більше?

Серед продуктів, які зросли у ціні найбільше, вінничани без вагань називають молочні продукти та яйця. Кажуть, що через подорожчання окремих продуктів доводиться себе обмежувати. У всьому потроху.

— У нас маленька дитина, тому подорожчання ми відчули, — говорить вінничанин Ігор. Йому 31 рік, а працює чоловік на кондитерській фабриці. — Молоко десь на гривню-дві стало більше коштувати. Високі ціни вплинули на наш сімейний бюджет. Почали з дружиною трішки себе обмежувати у деяких покупках. А взагалі на продукти витрачаємо приблизно 40% заробітної плати.

 

Держава просто не може регулювати ціни

Відео дня

Начальник торгового відділу мережі супермаркетів «Грош» Михайло Сенягін розповів, що держава й раніше майже не впливала на ціни. Виробники й продавці навчилися обходити перешкоди, шукати «шпарини» у законі. Тому, за його словами, ціни в Україні вже давно перебувають у «вільному плаванні».

— Постанова й раніше не надто перешкоджала руху вартості товарів у будь-яку сторону, — каже Сенягін. — Наприклад, минулого року ціна гречки доходила до 40 гривень за кілограм. І держава ніяк цьому не протидіяла.

Ринок регулює сам себе, а економіка - на дні

Михайло каже, що тепер ціни на товари регулює ринок. Якщо товарів не вистачає, а попит є — ціна підніметься, незважаючи на те, чи регулює держава, чи ні.

— Деякі товари, наприклад, молоко та молочні продукти, яйця, мають сезонне зростання ціни, — говорить він. — Ці товари дорожчають, коли на вулиці стає прохолодніше, бо з’являються додаткові витрати. Також не треба забувати, що в Україні суттєво піднялися у ціні комунальні послуги. Під державну регуляцію попадало раніше тільки те молоко, де жирність була 2,5% на літр. Тоді виробники почали випускати молоко з жирністю меншою чи більшою, наприклад, на 0,1%. Це дало можливість обходити обмеження.

Сенягін називає стримування цін державою — абсолютно неробочим механізмом.

— Виробник не буде працювати собі у збиток. Також цього не буде робити ані дистриб’ютор, ані продавець, — каже він. — Створення перешкод у їхній роботі ні до чого хорошого не призведе. Вони почнуть шукати шпарини у законі, як, наприклад, у випадку з молоком. Думаю, що держава не повинна втручатися у механізми роботи ринку. Продавці не будуть ставити високі ціни, бо тоді просто ніхто не буде купляти товари. Тим паче, знаючи нашу економіку, яка, можна сказати, що перебуває «на дні».

Ціни можуть зрости ще більше

Економіст Владислав Старинець упевнений, що Україна має позбавитися від радянських методів впливу на ринок. Він може сам себе регулювати. А на спекулянтів знайдуться антимонопольщики.

— Звичайно, відміна регулювання може призвести до різкого підвищення цін. З іншого боку, це радянське врегулювання вже застаріло. Принаймні, у Європі жодна держава не впливає на ціни. Влада має збільшувати доходи населення субсидіями, підвищенням заробітної плати, індексуванням пенсій і так далі. Державне регулювання — це старий та непрозорий механізм. І, як правило, корумпований. Умовно кажучи, дві-три людини вирішують, на що підвищити ціни, а на що залишити. Тому я вважаю, що регулювання цін уже є неактуальним.

Владислав називає кілька причин, через які ціни на харчі можуть зрости найближчим часом. За його словами, це пов’язано з підвищенням світових цін на наші продукти. Не обходиться також без змови. Для цього є Антимонопольний комітет та інші структури, які мають цим займатися, за що вони отримують наші податки у вигляді зарплати.

Дорожчають найпотрібніші продукти
Ще у 1996 році Кабмін прийняв постанову, яка регулювала ціни на соціально значущі продукти харчування. Вона обмежувала націнку тільки на основні продукти, які купує чи не кожен українець.
До таких товарів відносяться борошно пшеничне вищого гатунку, хліб і хлібобулочні вироби з пшеничного і житнього борошна простої рецептури, макаронні вироби, крупи, рис, яловичина і свинина (крім безкісткового м'яса), м'ясо птиці, курятина (в тушках), ковбаса варена, коров'яче молоко, масло вершкове, олія, сир, курячі яйця, цукор і овочі. Усього у списку значаться 15 категорій товарів, на які уряд обмежує націнку в магазинах від 10 до 15%.

«Продавці не можуть стримати свої апетити»

Олексій Дорошенко, директор Української асоціації постачальників торговельних мереж

— Якщо порівняти цей рік з минулим, то побачимо, що темпи здорожчання соціально значущих продуктів харчування у 2016-му набагато вищі. За винятком «борщового набору». Усі інші продукти: хліб, борошно, м’ясо, молочні вироби дорожчають швидше, ніж у 2015-му. Однією з причин стала саме відміна держрегулювання.

Зростання у ціні бачимо якраз на тих ринках, які є монопольними. Це курятина, понад 60% якої контролює один гравець. Яйця — 40% монополії. Ми побачили скажене зростання цін. Я постійно слідкую за коливаннями вартості продуктів, і, скажу чесно, навіть не очікував такого. Продавці та дистриб’ютори мали б стримати свої апетити протягом цих трьох місяців та показати зростання цін, які б вкладалися у рамки розумного. Але вони не схотіли думати про майбутнє і вважають, що гроші краще заробити сьогодні.

Наприклад, на молочні продукти ціни піднялися тільки за три тижні більше, ніж на 10%. Особливо це позначилося на маслі, яке здорожчало у ціні за кілограм на 10-12 гривень. Те, що уряд відпустив ціни, не стало єдиною причиною здорожчання. Це і зростання світових цін, і підвищення якості деяких товарів.

Читайте також: «Відчули ті, у кого добрий апетит»: вінничани про осінній ріст цін на харчі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    Єдине зауваження: я вважаю, що 2,5% - це не молоко, а перегон. Решту коментувати не буду
  • Торонтуй

    За что скакали???

    Пупкин Вася reply Торонтуй

    И за это тоже ))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up