Чи дійсно максимальний розмір військової пенсії 70%? (Новини компаній)

Чи дійсно максимальний розмір військової пенсії 70%? (Новини компаній)

Вам, як військово-службовцю було призначено пенсію за вислугу років в розмірі 90% або 83% від суми грошового забезпечення.

Проте з 01.03.2018 регіональним управлінням пенсійного фонду на підставі Постанови Кабінету Міністрів України № 103  від 21.02.2018 здійснено перерахунок призначеної пенсії та зменшено її до 70 % від суми грошового забезпечення.

Чи правомірні дії ПФУ про зменшення пенсії?

Ні, при перерахунку пенсії відповідним категоріям військовослужбовців має застосовуватись норма, що визначає розмір грошового забезпечення у відсотках, яка діяла на момент призначення пенсії.

Призначення пенсії до складових грошового забезпечення (окладу) є сталим, оскільки визначається на день призначення пенсії. Передбачено, що всі пенсії підлягатимуть перерахунку у зв’язку з підвищенням розміру грошового забезпечення військовослужбовців і введенням нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення.

Виходячи з висловленого у рішеннях Конституційного Суду України розуміння сутності соціальних гарантій працівників правоохоронних органів, зміст та обсяг досягнутих ними соціальних гарантій не може бути звужено шляхом внесення змін до законодавства, а правовідносини щодо їхнього пенсійного забезпечення виникають на момент звернення за призначенням пенсії. 

Тобто призначений розмір пенсії в розмірі 90% або 80% від суми грошового забезпечення не може бути зменшеним.

Великою палатою Верховного Суду розглянуто скаргу на рішення у зразковій адміністративній справі №240/5401/18, щодо незаконності зменшення розміру пенсії до 70%, та визнано такі дії ПФУ – протиправними, зобов’язано регіональне управління здійснити з 1 січня 2018 року перерахунок пенсії виходячи з відсоткового значення розміру пенсії призначеної після звільнення 83%.

Суд дійшов до правового висновку, що Постанова КМУ №45 і Постанова КМУ №103 не містять жодних положень про зміну відсоткового значення розміру призначених пенсій при їх перерахунку.
Постановою КМУ № 103 по-різному визначено складові грошового забезпечення для перерахунку пенсій військовослужбовців, які були призначені до 1 березня 2018 року, та пенсій, що будуть призначені після цієї дати.

Отже, перерахунки ПФУ призначених пенсій військовослужбовців до 01.01.2018, якими були зменшені розміри до 70% є протипрваними.

Існує два способи захистити своє право та повернути кошти недоплачених пенсій: звернення до регіонального управління пенсійного фонду, або звернення до суду.

Найкращим виходом із проблемної ситуації буде звернення за консультацією до адвоката – фахівця у сфері пенсійного права, який допоможе у підготовці всіх необхідних документів та зверненні до суду.


Кравчук Михайло
Адвокат АК «Якименко та партнери»
Тел.0969979369
 

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up