Чи дійсно максимальний розмір військової пенсії 70%? (Новини компаній)

Чи дійсно максимальний розмір військової пенсії 70%? (Новини компаній)

Вам, як військово-службовцю було призначено пенсію за вислугу років в розмірі 90% або 83% від суми грошового забезпечення.

Проте з 01.03.2018 регіональним управлінням пенсійного фонду на підставі Постанови Кабінету Міністрів України № 103  від 21.02.2018 здійснено перерахунок призначеної пенсії та зменшено її до 70 % від суми грошового забезпечення.

Чи правомірні дії ПФУ про зменшення пенсії?

Ні, при перерахунку пенсії відповідним категоріям військовослужбовців має застосовуватись норма, що визначає розмір грошового забезпечення у відсотках, яка діяла на момент призначення пенсії.

Призначення пенсії до складових грошового забезпечення (окладу) є сталим, оскільки визначається на день призначення пенсії. Передбачено, що всі пенсії підлягатимуть перерахунку у зв’язку з підвищенням розміру грошового забезпечення військовослужбовців і введенням нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення.

Виходячи з висловленого у рішеннях Конституційного Суду України розуміння сутності соціальних гарантій працівників правоохоронних органів, зміст та обсяг досягнутих ними соціальних гарантій не може бути звужено шляхом внесення змін до законодавства, а правовідносини щодо їхнього пенсійного забезпечення виникають на момент звернення за призначенням пенсії. 

Тобто призначений розмір пенсії в розмірі 90% або 80% від суми грошового забезпечення не може бути зменшеним.

Великою палатою Верховного Суду розглянуто скаргу на рішення у зразковій адміністративній справі №240/5401/18, щодо незаконності зменшення розміру пенсії до 70%, та визнано такі дії ПФУ – протиправними, зобов’язано регіональне управління здійснити з 1 січня 2018 року перерахунок пенсії виходячи з відсоткового значення розміру пенсії призначеної після звільнення 83%.

Суд дійшов до правового висновку, що Постанова КМУ №45 і Постанова КМУ №103 не містять жодних положень про зміну відсоткового значення розміру призначених пенсій при їх перерахунку.
Постановою КМУ № 103 по-різному визначено складові грошового забезпечення для перерахунку пенсій військовослужбовців, які були призначені до 1 березня 2018 року, та пенсій, що будуть призначені після цієї дати.

Отже, перерахунки ПФУ призначених пенсій військовослужбовців до 01.01.2018, якими були зменшені розміри до 70% є протипрваними.

Існує два способи захистити своє право та повернути кошти недоплачених пенсій: звернення до регіонального управління пенсійного фонду, або звернення до суду.

Найкращим виходом із проблемної ситуації буде звернення за консультацією до адвоката – фахівця у сфері пенсійного права, який допоможе у підготовці всіх необхідних документів та зверненні до суду.


Кравчук Михайло
Адвокат АК «Якименко та партнери»
Тел.0969979369
 

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up