Закон не писаний. За якими ПДР їздять на велосипедах, самокатах і моноколесах

Закон не писаний. За якими ПДР їздять на велосипедах, самокатах і моноколесах
  • В Україні дедалі більше стає популярним рух на велосипедах, самокатах і моноколесах.
  • Однак, аварій за участю таких водіїв стає все більше. Пересування на такому транспорті небезпечне і не завжди законне.

«Пішохід» на колесах?

Поки в Україні електросамокати та моноколеса поза законом. 

Електросамокати у нас не можна віднести ні до пішоходів, ні до велосипедів, ні до якогось іншого виду транспорту. Тому питання легалізації їх вже перезріло. Але поки в парламенті його не вирішили, поліція порадила власникам «новомодних засобів пересування» самим подбати про свою безпеку — зокрема, носити шоломи і наколінники, а також показувати іншим учасникам дорожнього руху про свої маневри світловими сигналами.

Відео дня

Чи повинні бути обладнані велосипеди світловими і звуковими сигналами?

Для вечірнього часу, за правилами дорожнього руху, велосипед обов'язково повинен бути обладнаний переднім і заднім ліхтарем і звуковим сигналом — дзвінком. Це для того, щоб водії автотранспорту бачили здалеку і могли відповідно реагувати.

Чи штрафують велосипедистів за порушення?

Вкрай рідко. Та й штрафи зовсім маленькі. Поліція не може впоратися з водіями автотранспорту, що порушують правила, тому до велосипедистів справа не доходить.

Якось перевіряють у велосипедистів знання правил дорожнього руху?

Ніде в світі таких перевірок немає. Насправді, щоб їздити на велосипеді, не так багато треба знати. ПДР для велосипедистів, як і ПДР для пішоходів, діти знають ще зі школи.

Скільки у Вінниці всього велодоріжок?

Сьогодні у місті 70 км велошляхів. Працює муніципальний велопрокат, який планують розширити з 15 до 25 станцій. Є 10 велоСТО. 

Як треба вдосконалювати вело-інфраструктуру?

Для того, щоб більше городян пересідали на велосипеди, потрібні хороші виділені велодоріжки, які пов'язували б райони з центром, потрібні коректні велопарковки біля офісів, будинків, торговельних центрів. Не такі, яких у нас більшість — ти туди можеш тільки вставити колесо велосипеда, але не пристебнеш його замком. Це означає, що як тільки відійдеш, твоє транспортний засіб можуть вкрасти. 

Крім велосипедів, набирають популярності самокати та моноколеса. За якими правилами вони їздять?

Це питання законодавчо взагалі ніяк не врегульоване — ці транспортні засоби поза правовим полем. Зараз у Верховній Раді зареєстровано кілька відповідних законопроектів, які поки що вивчають в комітеті з транспорту. В одному варіанті ці кошти пересування називають легким персональним транспортом, у другому — засобами мікромобільності. Поки що на них їздять в основному по тротуарах, рідше — по дорогах. Для них повинні існувати такі ж правила, як і для велосипедів. Схоже, що чекати, коли їх легалізують, залишилося недовго.

Джерело: фейсбук Сергій Моргунов та сайт aif.ua.

 

Читайте також:

Бунтарі на двоколісних змінили місто. Як зароджувався велорух у Вінниці

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Андрей Ящук

    Навчились коментарі закривати - 🤔🤔🤔
  • Артем Сницар

    Как водитель, могу сказать вот что. На 10 велосипедистов на дороге - 1 адекватный попадается. Он и рукой покажет куда поворачивает, и в зеркала смотрит, и передвигается очень аккуратно, спешивается на переходе и так далее.
    Остальные - необразованное быдло которое прямо таки напрашивается что бы его переехали. Постоянно ситуации когда эти дегенераты на полном ходу с тротуара выезжают на пешеходный переход и даже не убеждаются что их видят.
    Постоянно ситуации когда на велосипедах тупо нету зеркала, они во время манёвра крутят головой и как следствие дергают рулём влево и вправо, виляя на дороге.

    Во всех случаях пытаюсь обьезжать этих "людей" на расстоянии минимум метра -полутора. Забыл еще про индивидов которые едут по дороге еле крутя педали и не могут удержать ровно свой велосипед, передвигаясь зигзагами.
  • Ярослав

    > Це питання законодавчо взагалі ніяк не врегульоване — ці транспортні засоби поза правовим полем.
    Ци ти позаправовим полем! Ці всі ТЗ - МЕХАНІЧНІ ТЗ, за визначенням ПДР, і бляха муха, електросамокат - це скутер, буквально, як і електровелосипед! І лише посвідчення категорії А та А1 дозволяють ними керувати. Всі хто немає посвідчення - порушує ПДР.
  • Ярослав

    > Ніде в світі таких перевірок немає. Насправді, щоб їздити на велосипеді, не так багато треба знати. ПДР для велосипедистів, як і ПДР для пішоходів, діти знають ще зі школи.
    1. В світі велосипедисти караються за порушення ПДР на тому ж самому рівні що і авто і пішоходи.
    2. ПДР стосуються велосипедистів так само повною мірую як і водіїв, і пішоходів!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:25 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera Від читача 13:54 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up