Водію маршрутного «Богдана» за збиту на переході бабцю дали умовне. А вона не вижила

Водію маршрутного «Богдана» за збиту на переході бабцю дали умовне. А вона не вижила
  • Неуважність водія стала причиною смерті 77-річної жінки-пішохода.
  • Вона переходила дорогу по«зебрі», а маршрутник не зреагував, щоб уникнули ДТП.
  • Занадто м’який вирок винуватцю серпневої аварії на Юності вже оскаржують.  

За порушення правил дорожнього, що спричинило смерть потерпілої, судили 59-річного працівника Вінницької транспортної компанії. Збита ним на пішохідному переході 77-річна жінка від отриманих травм померла в лікарні. Водій відшкодував збитки її дочці, і суд на це зважив, обираючи міру покарання. Звільнив маршрутника від тюрми з іспитовим терміном. Але це рішення не остаточне. Попереду апеляція.  

Як сказав 20minut.ua прокурор Вінницької місцевої прокуратури Володимир Новак, державне звинувачення не погодилося з рішенням першої інстанції й подало апеляційну скаргу на вирок. 

— Близько восьмої вечора 15 серпня минулого року вінничанин за кермом автобуса «Богдан» відволікся від керування транспортним засобом, і не помітив жінку-пішохода, яка переходила дорогу по пішохідному переходу, — розповідає прокурор Новак. — В результаті пригоди жінка зазнала тяжких травм, від яких в подальшому померла. Вироком Вінницького міського суду правопорушника засудили до 5 років позбавлення волі і, враховуючи те, що він визнавав вину, відшкодував завдану шкоду потерпілій — доньці померлої, яка просила суворо не карати правопорушника, визнав за можливе звільнити водія від відбування покарання із застосуванням іспитового строку терміном 3 роки.

Відео дня

В реєстрі судових рішень читаємо більше про цю ДТП. Аварія сталася на Юності, напроти будинку №44. Водій, що збив 77-річну жінку, їхав з Келецької в напрямку Первозванного в межах дозволеної швидкості (в матеріалах справи — 35-45,6 кілометрів на годину). Але він «не вжив своєчасних заходів для зупинки автобуса в момент об'єктивної появи в полі його зору пішохода, яка перетинала дорогу по розмітці нерегульованого пішохідного переходу».

Із необережності допустив водій наїзд, — сказану у вироку. Що він при цьому робив, розраховував пасажирів чи відволікся на розмову, немає інформації. Збита бабуся, за висновком судмедекспертизи, отримала травму голови, численні перелами. Вона померла згодом в лікарні від сполучної травми тіла.

«Водій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам», — цитує правила суд й додає, що водій свою вину в ДТП повністю визнав.

А як він пояснював причину порушення? Послався на темну пору доби і погані погодні умови (після зливи). Розповів, що після наїзду на бабцю зробив все, як належить: зупинився та підбіг до неї, одразу викликав швидку і поліцію, залишався на місці до їх прибуття. Водійський стаж у цього 59-річного працівника транспортної компанії — більше 40 років. У вироку також казано, що він за цей час не скоїв жодного порушення, навіть адміністративного.

«Обвинувачений в судовому засіданні просив вибачення у потерпілої, — читаємо у вироку. — Зазначив, що він без будь-якого примусу відшкодував потерпілій матеріальну та моральну шкоду. Просив суд не позбавляти його волі та права керування транспортними засобами, оскільки посада водія — це його єдиний вид заробітку для утримання сім'ї».

Дочка загиблої підтвердила відшкодування збитків, суми не назвала, але уточнила, що їй допомагали і водій, і транспортна компанія. Врешті жінка сказала суду: «претензій, як морального так і матеріального характеру, не має». Теж просила не забирати «права» у маршрутника. 

Суд врахував це і прийняв рішення не саджати цього «зразкового» підсудного за грати. Тож водію «Богдана» дали 5 років зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком 3 роки та без позбавлення права керувати транспортними засобами.

З «умовним» без позбавлення «прав» не згодна прокуратура і вже подала апеляційну скаргу. Її прийняв до розгляду Вінницький апеляційний суд, чиє рішення буде остаточним. Тим часом в прокуратурі нагадують, що під колесами гинуть тисячі, і просять водіїв не втрачати пильності, особливо — на нерегульованих пішохідних переходах.      

— Сідаючи за кермо, ви покладаєте на себе відповідальність за життя людей, — каже автовласникам прокурор Володимир Новак. — Неуважна і необережна поведінка під час керування транспортом може призвести до лиха. Щоб цього не трапилось, дотримуйтесь правил дорожнього руху та уважно стежте за дорожньою обстановкою.


Читайте також:

«Ніби собаку збив на дорозі». Зніс дитину на пішохідному переході і навіть не вибачився

За водія Infiniti сплатили більше 153 тисяч застави і його звільнили з-під варти

Проголошення вироку по ДТП на Київській відклали, але арешт Заболотному продовжують
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Svetlana Orlovskaya

    пишіть правильно!!!!
  • Лена Дзярик

    Чтоб за Зайцевой так гонялась прокуратура
  • Ирина Кучерина

    І що це за доця така, що просить суворо не карати порушника????
  • Римский Александр

    За убийство условно?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up