Скинулися на «заправку» за 4,6 тисяч доларів. Де можна зарядити авто безкоштовно?

Скинулися на «заправку» за 4,6 тисяч доларів. Де можна зарядити авто безкоштовно?
  • Автомобільний електрорух у Вінниці швидко набирає обертів. З 2015-го і до сьогодні кількість еко-карів вже наблизилася до сотні.
  • Власники таких авто скидаються грошима та будують собі станції для зарядки

Нещодавно у Вінниці з'явилася швидка експрес-станція для зарядки електрокарів. Протягом року власники електромобілів збирали по 50-100 доларів на таку електрозаправку. Урешті купили станцію ChaDemO за 4,6 тисячі «зелених».

Доставили авіапоштою за два дні. Нову електрозаправку встановили на критому паркінгу торговельного центру «Квартал».

Корисне посилання

Актуальні ціни на ВИС у Вінниці на Automoto.ua.

Зарядна станція здатна заряджати електромобілі струмом потужністю до 20 кВт. Загалом вартість користування становить у межах 4,8 гривні за кіловат. У цю суму входить також обслуговування станції. А тим, хто скидався на купівлю заправки, потрібно буде платити менше — тільки за спожиту електроенергію.

Відео дня

Читайте також:

Які бувають електрозаправки

Ірина Селезньова, власниця електрокара та одна з авторів ідеї встановлювати заправки для електромобілів у Вінниці, каже, що коли придбала свій електромобіль, то зрозуміла, що у місті катастрофічно не вистачає публічних зарядних станцій. Відтак зібрала однодумців, з якими почали встановлювати станції.

— У Вінниці зараз приблизно 100 електромобілів. Сервісний центр дає трошки більшу цифру. Поясню чому: деякі машини приганяють з Америки на фізичну особу. Відповідно, щоб авто потім продати, потрібно його поставити на облік, а потім переоформити, — розповідає жінка. — Виходить, сервісний центр два рази фіксує електромобіль. Але ми знаємо практично усіх власників електрокарів і можемо сказати, що їх близько сотні.

Ірина зазначає, що силами вінницьких електромобілістів зараз встановлено 13 заправок у Вінниці та сусідніх областях. Вони усі безкоштовні.

— Плануємо встановити ще дві найближчим часом: біля супермаркетів «Грош» на Немирівському шосе та на Келецькій, — говорить Ірина. — Є два типи заправок: пришвидшені та ті, які заряджають авто швидко. Усі наші пришвидшені станції є безкоштовними для усіх користувачів. Швидкісні набагато потужніші і вони не можуть бути безкоштовними. Вартість однієї понад 4600 доларів. Тому ми беремо трохи за обслуговування.

400 гривень на місяць

Електромобілістка каже, що звичайна станція може зарядити авто приблизно за три години. Швидкісна — за годину. Але «зловживати» швидкою зарядкою також не варто — акумулятор від великої напруги гріється та зношується.

— У середньому, водій екологічного автомобіля витрачає на своє «паливо» близько 400 гривень на місяць, — говорить Ірина. — Це у рази менше, ніж потрібно витрачати на машину з двигуном внутрішнього згоряння.

Повного заряду акумулятора електромобіля вистачає на 150 кілометрів влітку. І приблизно на 100-130 узимку.

Де можна зарядитися безкоштовно?

У мережі є світова онлайн-карта зарядних станції для електромобілістів, яка постійно доповнюється. На неї нанесені приватні зарядки, зарядні станції загального користування, у тому числі швидкісні експрес-зарядки.

На мапі можна бачити, які з електрозаправок вільні, а які використовуються у цей момент. Але ця функція доступна не для всіх заправок, а тільки для тих, які мають спеціальне програмне забезпечення. А нижче ви можете побачити список місць, де можна зарядити авто безкоштовно.

У Вінниці:

  • Готельно-ресторанний комплекс «Драйв Клуб»
  • Автомийка «Чисте місто» (територія гіпермаркету «МЕТРО»)
  • ТРЦ «Мегамолл»
  • Кав’ярня «Золотий Дукат»
  • Тенісний клуб «Бомонд»
  • Авторемонтна база (територія лікарні імені Ющенка)
  • вулиця Пушкіна (паркінг міської ради)
  • ТРЦ «Скай-парк» (біля автомийки на паркінгу)

У Вінницькій області:

  • 20-й км Хмельницького шосе, село Садове (Заміський комплекс “Butterfly”)
  • місто Бар (Транспортний коледж)
  • місто Гайсин (автомийка, вулиця Незалежності, 2а)
  • 10-й км Київської траси, Стрижавка (Готельно-ресторанний комплекс “Гостевія”)
  • Об’їзне шосе, кав’ярня «Мисливець»

Так виглядає електрозаправка на парковці біля «Мегамоллу».
Поруч табличка, на якій вказано, що це місце тільки для електромобілів

Скільки електромобілів в Україні

У 2017-му році вінницькі номери, тобто формату АВ, отримали 83 електромобілі. За півтори місяці 2018-го — вже 15. Окремо потрібно рахувати гібридні авто. Ті, які можуть їздити як на електроенергії, так і на паливі. На вінницьких номерах з початку 2017 року таких авто їздять аж 63.

У сервісному центрі кажуть, що це не означає, що усі вони їздять у нашій області. Мовляв, у будь-якій точці України зараз можна отримати такі номери.

Усього в Україні за минулий рік та за січень та половину лютого 2018 зареєстрували: 3800 «гібридів» та 3875 повністю електричних авто.

(За інформацією вінницького регіонального сервісного центру)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up