У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів

У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів
  • Наше місто отримало майже половину обіцяних трамваїв зі Швейцарії. Керівництво транспортної компанії готується підписувати додаткову угоду, щоб нам передали решту вагонів. Коли побачимо їх у Вінниці і скільки нам це коштуватиме?

Перший Tram-2000 ми отримали 1 квітня 2023 року. Цю модель розробили спеціально під Цюрих. Вагони першої серії цієї моделі почали експлуатувати у 1970-х, друга серія з'явилася на тамтешніх лініях у 1980-х років. Наразі обидві серії «трамів» можна побачити у Вінниці. 

Швейцарці активно оновлюють свій трамвайний парк, випустивши на лінії вагони Tram-2000 3-ї серії, Bombardier Cobra та Flexity. Застарілі трамваї, але в гарному технічному стані, щоб не утилізовувати, передають нам у межах підписаного меморандуму між Вінницею та Цюрихом. 

Угода також передбачає надання Вінницькій транспортній компанії запчастин, матеріалів, обладнання, консультаційних послуг та допомоги у навчанні персоналу, аналогічно тому, як це відбувалося під час першої передачі цюрихських трамваїв у 2006-2011 роках. Нагадаємо, тоді ми отримали 116 вагонів, велику частину з яких досі можна побачити на маршрутах.

Відео дня

— Зараз у Вінниці вже 32 швейцарські трамваї Tram-2000. З них 18 працюють на лініях, — розповідає технічний директор Вінницької транспортної компанії Володимир Дудко. 

Раніше у міській раді повідомляли, що Вінниця отримає 70 вагонів Tram-2000. Їхнє доставлення мали розділити на два етапи. Перший з них, продовжує Дудко, завершиться наприкінці квітня, коли до міста привезуть 3 трамваї і їхня загальна кількість становитиме 35. 

Другий розпочнеться після підписання додаткової угоди між транспортними представництвами Вінниці та Цюриха. За словами технічного директора ВТК, це має статися орієнтовно на початку літа. 

— Після цього до Вінниці почнуть доставляти інші 35 вагонів Tram-2000. Назвати точні дати не можу, бо все залежатиме від швейцарської сторони, швидкості погодження документації, оперативності відправлення, — коментує Володимир Дудко. — Чи може у нас з'явитися ще більше трамваїв зі Швейцарії, окрім 70 анонсованих? Наразі такої можливості ми не розглядаємо. 

Додатково про Tram-2000

Ці трамваї не мають низькопідлогової вставки. Їхня довжина складає 21,4 метра, ширина 2,2 метра, там 50 сидячих і 54 стоячих місць.

У салоні великі вікна, менше хромованих вставок та більше пластикових панелей помаранчевого кольору. Сидіння з м'якою оббивкою. Двері ширші, ніж у «Міражів» та «Карпфенів», які вже їздять по Вінниці. 

Про вартість

Загальний бюджет проєкту складає 3,55 мільйона швейцарських франків (майже 152 мільйони гривень). З цієї суми внесок швейцарської організації SECO — 3,2 млн, компанії VBZ — 50 тисяч, а Вінницької міської ради — 300 тисяч швейцарських франків. Вінницька мерія витратить свій внесок на адаптацію цюрихських трамваїв до українських стандартів, введення їх в експлуатацію та підготовку депо для обслуговування цих вагонів.

Читайте також:

Відсьогодні трамваї у Вінниці їздитимуть швидше: на чотирьох перехрестях змінять режим роботи

Чи зменшилися затори на перехресті Скалецького-Коріатовичів-Зодчих. Опитування

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Віталій

    Цікаво а свої Вінницькі трамваї, куди їдуть що в Вінниці виробляють. Чотири штуки помоєму їздить в все.

    Volodymyr reply Віталій

    Ціна питання має значення?
  • Сидорук

    А как можно прокатиться на трамвае

keyboard_arrow_up