У наркодиспансері знищили дві сотні проб на аналізи нарко-водіїв. Бракує грошей на тести

У наркодиспансері знищили дві сотні проб на аналізи нарко-водіїв. Бракує грошей на тести
У крові водія таксі знайшли опіати. Інцидент стався вчора, 28 вересня
  • Вінницькі патрульні виявляють за кермом авто водіїв «під кайфом», а тести для виявлення у крові заборонених речовин змушені купляти з власної кишені;
  • Все тому, що Вінницька ОДА не дає грошей наркодиспансеру на тести «Снайпер»;
  • Більше того, у лікарні змушені були «викинути на смітник» 199 проб, відібраних у можливих нарко-водіїв.

У четвер, 28 вересня, поліцейські склали протокол за нетверезе кермування на водія таксі. Чоловік з ознаками наркотичного сп’яніння возив пасажирів, поки хтось не повідомив про нього патрульним.

28-річного водія доставили у наркодиспансер для освідування. А тест на виявлення наркотиків у крові, який пізніше показав наявність опіатів, копам довелося купляти самостійно. Бо у наркодиспансері їх вже давно немає. Командир батальйону патрульної поліції Вінниці Дмитро Кисличенко навіть показав чек за оплату цього тесту — він коштує 194 гривні. Також він зазначив, що гроші поліцейським ніхто не відшкодовує.

Корисне посилання

Актуальні ціни на ЗАЗ у Вінниці на Automoto.ua.

Читайте також: «Копи» впіймали таксиста «під кайфом». І купили тест, щоб його освідувати

Відео дня
blockquote>

Востаннє наркодиспансер купляв тести у травні.

Заступник головного лікаря з медичних питань обласного наркодиспансеру Наталя Щербак розповідає, що поліцейські часто купляють тести «Снайпер» самі.

— Освідування на стан алкогольного сп’яніння проводиться приладом, наркотичного — тестом «Снайпер». Якщо людина приходить сама освідуватися — вона має за це заплатити. Якщо її привозять поліцейські — огляд робиться безкоштовно. Але часто у нас не буває тестів у наявності. Тоді проби зберігаються до 90 діб. Як тільки з’являється тест — проводимо аналіз. Часто поліцейські самі привозять ці тести нам, бо їм потрібно якнайшвидше отримати результати освідування.

Востаннє обласний наркодиспансер купляв нарко-тести у кінці травня 2017-го року. Придбали 331-ну штуку тестів «Снайпер» на виявлення різноманітних заборонених речовин у крові: від марихуани до екстазі. Але скоро вони закінчилися.

Тепер наркодиспансер змушений «викидати на смітник» проби, які взяли на аналіз у можливих нарко-водіїв.

Утилізували дві сотні проб. І це ще не кінець

У «Прозорро» ми знайшли тендер від обласного наркодиспансеру на купівлю 51-го тесту «Снайпер-5». У цьому тендері майже переміг учасник, який запропонував тести Wondfo, що майже удвічі дешевші за традиційні. Ми зателефонували до цієї лікарні, щоб поцікавитися, чи відповідають ці тести вимогам. Але виявилося, що у наркодиспансеру немає навіть чотирьох тисяч гривень для оплати дешевих тестів.

— Я буду відміняти цю угоду, — розповідає відповідальна за закупівлі від наркодиспансеру Анастасія Гудзовська. — Бо Департамент охорони здоров’я обласної адміністрації не дає грошей. На початку літа обіцяли виділити нам 300 тисяч гривень для купівлі тестів на виявлення наркотиків у крові. Але так нічого і не надійшло.

Анастасія також розповіла, що на даний момент лікарі були змушені утилізувати 199 проб, які взяли на аналіз у можливих нарко-водіїв. Для цих проб вийшов термін придатності у 90 днів. Дві сотні «викинутих на смітник» проб — це ще не кінець.

Що кажуть в ОДА?

Голова бюджетної комісії Вінницької облради Геннадій Мазур так прокоментував ситуацію:

— Це питання ми розглядали на комісії ще 30-го травня, — каже він. — Тоді я звертався до голови ОДА і писав листа на директора Департаменту охорони здоров’я про те, щоб виділили 300 тисяч гривень обласному наркологічному диспансеру. Але цього зроблено не було. На минулому тижні я знову підготував звернення на Валерія Коровія, щоб у жовтні ці кошти таки були виділені. На усі 300 тисяч потрібно купити тести для визначення 10-ти видів наркотиків.

Нарко-водії залишаються без покарання

Варто зазначити, що поліцейські не можуть скласти протокол за нетверезе кермування без висновку лікаря. Таким чином, водії, у крові яких справді були наркотики, залишаються без покарання.

Ось так поводив себе таксист, якого упіймали вчора:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • User

    Что тут делает Сова?
  • Ols Kat

    Так спитайте в Карного Розшуку - звiдки наркота в мiстi береться
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up