Ціна безпеки: скільки доведеться заплатити за перевезення дитини в машині без автокрісла?

Ціна безпеки: скільки доведеться заплатити за перевезення дитини в машині без автокрісла?
  • Верховна Рада ухвалила новий законопоект №1150 про штрафи через неправильне перевезення дітей у авто. 
  • За статистикою Міністерства охорони здоров‘я, кожна 10-та людина травмована внаслідок ДТП – дитина. 
  • За новий закон проголосували 332 депутата.

 

Відповідно до нового закону, за порушення правил перевезення дитини водій може отримати штраф у розмірі 30-ти неоподаткованих мінімумів – 510 гривень. При повторному порушенні штраф збільшується до 850-ти гривень. 

Правилами дорожнього руху (21.11) забороняється перевозити дітей віком до 12-ти років і зростом до 145-ти сантиметрів у автомобілі без спеціальних засобів, які гарантують дитині безпечне переміщення в машині. 

У коментарі для УНІАН позафракційний народний депутат, автор закону Дмитро Шпенов зазначає, що цей закон стосуватиметься й таксі.

Відео дня

«Він однозначно поширюється на таксі. І в таксі тепер повинні бути передбачені автокрісла. Це загальноприйнята практика в усій Європі. В багажнику лежать дитячі крісла. Коли я готував законопроект, розумів, що сума штрафу в 510 грн для деяких сімей є дуже великою сумою. Плюс, мінімальне крісло коштує від 300 гривень – це теж пристойна сума для сьогоднішньої, по суті, бідної країни. Але це вимушений захід, тому що є чітка статистика, яка свідчить про те, що на 52% смертність дітей залежить саме від того, в кріслі вони чи ні»

У пояснювальній записці уточнюється: 

«Наразі, чинним законодавством не передбачено норми, яка б встановлювала відповідальність за порушення правил перевезення дітей. Безпека дітей, в такому разі, прямо залежить від усвідомленості батьків, які в більшості випадків нехтують такими правилами безпеки.

Батьки забувають, що ігнорування встановлених правил перевезення дітей, а особливо, щодо користування автокріслами може призвести до загибелі дитини. 

Так, випробування на безпечність демонструють: звичайні автомобільні сидіння і паски безпеки не гарантують захисту пасажира, зріст якого менше 135 сантиметрів. 

При фронтальному ударі дитина легко вислизає з-під паска, виготовленого під габарити дорослого пасажира.  Правильно встановлені дитячі автомобільні крісла є найдієвішим засобом пасивної безпеки для дитини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), правильно встановлені дитячі автомобільні крісла зменшують імовірність смерті немовлят приблизно на 70%, і на 54-80% дітей».

Свої приклади та аргументи за паски безпеки і автвокрісла для дітей приводить колишня міністерка МОЗ Уляна Супрун:

Читайте також: 

Опитування

Як ви перевозите своїх маленьких дітей в авто?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Rabbit123

    Мені подобається як їздять бабулі-водії тролейбусів. Молодим чоловікам є чого повчитися. Якби усі так їхали, аварій не було б!! Нема чого рвати кіньми!

    Женя Иванов reply Rabbit123

    морду в сторону и валит без тормозов...мда
  • Артем «Unfiny» Сницар

    Тупой бред... 300 грн за кресло? Это пластиковый гроб для ребёнка. Кресло которое позволит ребёнку пережить ДТП стоит от 5-6к гривен, в котором будет поддержка по бокам, защита головы и пятиточечное крепление ребёнка. Ну а так же фиксация самого кресла Изофиксом а не обычным ремнём безопасности
  • Віктор

    Якщо більшість водіїв перевищують швидкість то ніяке автокрісо недопоможе.

    Поpошок reply Віктор

    Ікспєрт? По опору матеріалів кол отримав?
  • Huy

    На бляху кинуту на дорозі вони гроші мають, а на крісло для власної дитини шкодують
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up