Погіршення погодних умов: як безпечно їздити в негоду та стати «помітними» в темноті

Погіршення погодних умов: як безпечно їздити в негоду та стати «помітними» в темноті
  • У Вінницькій області погіршуються погодні умови. Водіїв закликають бути уважними та обережними. Пішоходів просять одягати світловідбивні елементи.

Вінницький обласний центр з гідрометеорології передає на середу і четвер 30 листопада-1 грудня істотних опадів не прогнозує.

Температура: 30 листопада вночі та вдень від 4° морозу до 1° тепла, 1 грудня вночі 3-8° морозу, вдень від 3° морозу до 2° тепла.

На п'ятницю і суботу 2-3 грудня: вночі без істотних опадів, вдень невеликий мокрий сніг. 3 грудня невеликий сніг. Температура вночі 1-6° морозу, вдень від 4° морозу до 1° тепла.

Відео дня

Поліцейські Вінниччини несуть службу на автошляхах області та готові у разі необхідності надати допомогу учасникам дорожнього руху.

— Радимо усім учасникам дорожнього руху неухильно дотримуватися Правил дорожнього руху, — зазначають у відділі комунікацій поліції Вінницької області. — По можливості утриматись від поїздок особистим транспортом, обирати безпечну дистанцію та швидкість руху.

Як безпечно їздити в ожеледицю

Налипання мокрого снігу та ожеледиця на дорогах становлять неабияку небезпеку для поїздок. Будьте обачними та обережними. Неухильно дотримуйтесь Правил дорожнього руху.

Зверніть увагу на наступні правила:

  • починати рух потрібно за мінімальних обертів двигуна;
  • зчеплення відпускати максимально повільно, прислухаючись, чи не буксують колеса;
  • рушати краще з другої передачі (в АКП включити режим Winter або 2 передачу в режимі Manual / Sport)
  • на ходу передачі перемикати також з максимально плавною роботою зчепленням і при низьких обертах двигуна;
  • педаллю гальма користуватися без різких і глибоких натискань, віддаючи перевагу гальмуванню двигуном;
  • майте на увазі, що на слизькій поверхні різко відпущена педаль акселератора створює ефект гальмування педаллю гальма — таким чином машину теж може занести;
  • кермо повертати тільки плавно, бути готовим до того, що машина може не відразу відреагувати на поворот керма. В такому випадку потрібно скинути газ, щоб знизити швидкість і завантажити передні колеса.

Правила поїздок в умовах недостатньої видимості

Поліція Вінницької області нагадує, що під час поїздок в умовах недостатньої видимості потрібно бути максимально обережними:

  • рухайтесь з увімкненим ближнім світлом фар або протитуманними ліхтарями;
  • не забувайте використовувати ремені безпеки;
  • дотримуйтесь дистанції і не перевищувати швидкість;
  • якщо виникає необхідність зупинитися, швидкість потрібно знижувати поступово, а при зупинці включати аварійну світлову сигналізацію — це дозволить привернути увагу решти учасників руху і зробить транспортний засіб, що зупинився, більш помітним на дорозі;
  •  враховуйте стан проїжджої частини. Мокра, брудна і слизька дорога, опале листя — це фактори, що збільшують гальмівний шлях машини; 
  • якщо ви все ще не «перевзули» своє авто в зимові шини — зробіть це негайно.

Як стати «помітними» вночі

Міністерство охорони здоров’я України рекомендує пішоходам одягатися так, аби бути більш помітними в темряві. Це допоможе зберегти здоров’я та життя.

— Пам’ятайте, що на ДТП виїжджають не лише поліцейські, а й медики центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які щодня зазнають додаткового навантаження в умовах повномасштабного вторгнення. Тож кожен із вас може хоча б допомогти і не додавати лікарям «екстренки» та працівникам інших служб зайвої роботи, — зазначають у МОЗ. — Кожен пішохід може вжити заходів, аби бути більш помітним у темряві, а отже, зберегти свої здоров’я та життя.

Щоб бути більш помітними вночі:

  • надавайте перевагу світлому (яскравому) одягу;
  • використовуйте світловідбивні елементи — флікери (вони підвищують рівень видимості пішохода в кілька разів); елементи краще чіпляти на рухливих частинах тіла (передпліччя, гомілки, зап’ястки, щиколотки);
  • переходьте проїжджу частину в установлених місцях, підсвічуючи дорогу ліхтариком; перш ніж іти — переконайтеся, що водій вас побачив;
  • відмовтеся від використання на вулиці навушників, не відволікайтеся на телефон.

Відстань, з якої водій помічає пішохода у темряві, одягнутого у темне складає 20 метрів, 50 — якщо людина вбрана у світле, і 130 — якщо на його одязі наявні світловідбивні елементи. 

 

Читайте також:

На перетині Юності-Келецька автівка збила хлопця на самокаті

Потерпілих могло бути більше. На Келецькій не розминулися дві машини (ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up