Погано їздить транспорт? Завантажуй додаток на смартфон та зміни це

Погано їздить транспорт? Завантажуй додаток на смартфон та зміни це
Фото журналіста «20хвилин» Михайла Курдюкова
  • З 1 лютого більше сотні вінничан беруть участь в змінах транспортної системи міста.
  • Для цього вони встановили на свої смартфони німецький додаток Modalyzer, що відслідковує їх рух щодня.
  • За увесь час люди находили та наїздили понад 35 тисяч кілометрів. Але для реальної картини потрібно ще більше волонтерів

Щоб допомогти вдосконалити транспортну систему міста, потрібно небагато: безкоштовний додаток Modalyzer, смартфон з включенним GPS та інтернетом і людина, яка буде фіксувати свої пересування по місту. Трамваєм, тролейбусом, велосипедом, власним авто чи пішки — не важливо.

Скріншот з офіційного сайту modalyzer

 

Відео дня

Потрібно лише те, щоб в телефоні була увімкнена геолокація, а волонтер сумлінно передавав дані, зібрані за день, на спеціальний сервер у Німеччині. Там дані проаналізують фахівці та нададуть міській владі рекомендації про те, що потрібно змінити у Вінниці.

Навіщо це

Дослідження розпочалося з 1 лютого. Учасниками стали 136 людей, які вже пройшли та проїхали понад 35 тисяч кілометрів. Директорка комунального підприємства «Інститут розвитку міста» Аліна Дяченко пояснила, що у цього дослідження є безліч цілей:

— Усе буде залежати від результатів, які ми отримаємо. Дослідження робиться в рамках проекту «Інтегрований розвиток міста», що потрібно для нової програми розвитку «Вінниця-2030». ЇЇ пишемо разом з громадськими фахівцями. Додаток Modalyzer — це один з інструментів, завдяки якому збираємо дані для стратегії, — сказала Дяченко.

Питаємо, що досліджує додаток Modalyzer.

— Види пересувань: пішки, велосипедом, трамваєм, тролейбусом, потягом тощо. Як запевнили розробники, лише їх програма дозволяє визначати саме вид транспорту в автоматичному режимі. Зібрані дані будуть оброблені німецькими фахівцями. Вони і скажуть, що далі з цими даними можна робити, — відповіла директорка.

Посилання на додаток Modalyzer: Android, IPhone.

Що дасть дослідження

Розуміння того, як вінничани пересуваються містом, координатор проекту Олег Крупський пояснив так:

— Наприклад, за результатами дослідження ми дізналися, що в центрі міста, на одній з ділянок, вінничани частіше ходять пішки. Отже, цей шлях є досить інтенсивним та може бути більш пріоритетним. А значить, тут треба частіше асфальтувати дорогу, викласти плиткою, додати більше дерев тощо. Так само можна визначити, в яких районах треба велосипедні доріжки та спрямувати більше транспорту, — сказав Крупський.

За словами координатора, відстеження руху відбувається анонімно. Усе шифрується та надходить напряму на сервер у Німеччині.

— Тому ми не будемо знати хто конкретно куди ходив. Нам це не потрібно. Важливо, аби люди долучалися. Для реальної картини місту потрібно хоча б 250 волонтерів. Тоді така вибірка буде близькою до дійсності. А краще, щоб людей було більше, – сказав Олег Крупський.

Заохочення учасникам

Аби зацікавити вінничан взяти участь у такому дослідженні, організатори підготовували призи.

— Подарунки від транспортної компанії — проїзні квитки на всі види транспорту на 3 місяці. Спортивні, туристичні та веломагазини міста підготували сертифікати на 300 гривень на різну продукцію  Також можна отримати місячний абонемент у фітнес-зал. Розіграш подарунків буде у квітні, — розповів координатор проекту Олег Крупський.

Статистика за день. Приклад з сайту modalyzer

Аби гарантовано взяти участь у розіграші призів, необхідно, окрім користування додатком, заповнити он-лайн анкету на сайті modalyzer, що у розділі «Проекти» із назвою «Ми творимо нашу Вінницю». Переможців буде обрано випадковим чином серед тих користувачів, які виконали всі умови проекту. Сповіщення про приз надійде на електронну скриньку.

Тривалість проекту

Додаток не обов’язково має працювати постійно. Для участі в програмі волонтеру потрібно скачати Modalyzer на свій смартфон, що обладано GPS-модулем. Після цього необхідно зареєструватися на офіційному сайті. А далі – ввімкнути  додаток разом із геолокацією протягом 10 днів під час кожного із етапів проекту. Бажано, щоб це були найбільш «рухові» дні.

Дослідження проходить в два етапи: з 1 лютого до 15 квітня та з 16 квітня до 30 червня. Останній день, коли можна приєднатися до першого етапу — 5 квітня.

Після 30 червня дані будуть оброблюватися фахівцями. Це потрібно, щоб порівняти, як пересуваються вінничани в різні пори року. Адже під час зимового періоду частіше пересуваються транспортом, а у теплу пору люди більше ходять пішки, пересідають на велосипеди.

Посилання на додаток Modalyzer: Android, IPhone. Розмір: 4,5 МБ

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках Від читача 15:53 Збір для мого тата на бронежилет 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up