Небезпечні перехрестя: щоб поставити світлофор, потрібні жертви

Небезпечні перехрестя: щоб поставити світлофор, потрібні жертви

На розі вулиць 600-річчя та Андрія Первозванного машини б’ються чи не кожного дня. Люди благають про світлофор, але ніхто нічого не робить. Де у Вінниці найнебезпечніше переходити дорогу та як це вирішуватимуть?

Вінничанин Володимир Сергійко прийшов у редакцію, щоб розповісти про проблему з перехрестям вулиць 600-річчя та Андрія Первозванного (колишня Стахурського). За його словами, тут трапляються аварії чи не кожного дня. Справа у тому, що дороги перевантажені постійним транспортним потоком. А перейти вулицю по «зебрі» для пішохода є просто неможливим завданням.

— Перехрестя дуже небезпечне, тут постійно аварійні ситуації, — говорить Володимир Сергійко. — Тут і пішоходів збивають, і машини б’ються чи не кожного дня. Протягом останніх чотирьох днів три аварії. Постійний потік транспорту, у вечірній час тут у заторах стоять по 50 машин. І все «коптять» на людей. Через це перехрестя проходить увесь транспорт, який рухається через південну частину міста. Проблему треба вирішувати, бо перейти вулицю неможливо. Невже так тяжко поставити цей світлофор?

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити Renault в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

Справді, RIA писала про аварію, де розбиті машини перегородили дорогу на кілька годин саме на тому перехресті зовсім нещодавно.

Відео дня

Читайте також: ДТП на 600-річчя: розбиті Renault та Skoda перегородили дорогу

І навіть у коментарях під цією публікацією вінничани писали, що на розі потрібен світлофор.

Ми запитали вінничан, які мешкають у районі того перехрестя, чи потрібен їм світлофор. Відповідали, що дуже. Поки журналіст проводив опитування, кілька разів на розі виникали аварійні ситуації. Люди змушені перебігати дорогу, бо там постійно іде потік транспорту.

Замість світлофора — рух по кільцю

Ми запитали у начальника підприємства, яке займається організацією дорожнього руху у Вінниці Івана Юрченка про те, чи відома йому проблема з перехрестям. Він каже, що вона дуже стара і він неодноразово пропонував міській владі, як її вирішити. Проте його не чують… і не виділяють на це кошти.

— Проблема там є, це однозначно і я про неї знаю. Ділянка дуже навантажена і транспорт не може нормально рухатися, — каже Юрченко. — Щодо пішоходів, то це більше стосується культури водіїв, адже машини мають зупинятися і пропускати людей.

Світлофор не зупинить шалений транспортний потік, а може навпаки збільшити додати заторів.

— Ще років зо два назад я пропонував міській раді способи, як можна врегулювати там рух, — каже він. — Я думаю, що там краще зробити замість світлофора рух по колу. Місця достатньо, зносити нічого не доведеться. Біля музея Пирогова зробили, а чому це перехрестя не можна? Проти моєї ідеї не заперечують, але поки що ніхто не береться її реалізовувати. Можливо, якщо у пресі підніметься це питання, його реалізують. Ми можемо поставити світлофори, то не проблема. Але ж він не розвантажить транспортний потік.

Поліція: аварій багато, але без жертв

Начальник сектору безпеки дорожнього руху патрульної поліції Анатолій Самусь каже, що аварій на розі 600-річчя та Андрія Первозванного справді багато. І причина цьому невідома.

— Аварій там дійсно останнім часом побільшало, — розповідає начальник сектору безпеки дорожнього руху патрульної поліції Анатолій Самусь. — Але ті ДТП обходяться без постраждалих. Тому ми не включали це перехрестя у список небезпечних. Так, матеріальний збиток є, але зараз по всьому місту кількість аварій значно зросла. Останнім часом там не відбувалося жодних змін у організації дорожнього руху, тому немає причини, через яку аварій побільшало. Як, наприклад, на розі Київської та Сергія Зулінського зробили круговий рух. І через це тепер там постійно б’ються машини. Водіям потрібно звикнути до нововведень.

Світлофор встановити можна, але краще підійти до питання грунтовніше.

— Щодо світлофору на розі 600-річчя та Андрія Первозванного, я вважаю, що його поставити можна було б, — говорить Самусь. — Він дозволить розвести транспортні потоки у часі. І, звичайно, виоремити проміжок часу для пішоходів. А ще є варіант зробити там острівці безпеки і розширити трохи проїжджу частину. Водіям буде легше повертати і конфліктів на дорозі стане менше. Але попередньо треба зробити аналіз, щоб виявити причини аварій і умови, за яких вони з’являються.

Де ситуація вже критична?

Поліцейський назвав перехрестя, де ситуація вже вимагає негайних дій.

— На сьогоднішній день ситуація критична там, де Київська перетинається з вулицями Стеценка, Сергія Зулінського і Чорновола. На Хмельницькому шосе, навпроти лісопарку, на Брацлавській та Данила Нечая, на Брацлавській та Некрасова, — каже Самусь. — Ми створили при міській раді робочу групу, яка буде з’ясовувати обставини і причини аварій та шукати способи їх зменшення. Зараз весь аналіз ДТП веде власник вуличних шляхів, тобто міська влада. Ми можемо лише пропонувати зміни в організацію дорожнього руху та фіксувати порушення.

Як можна зменшити аварійність?

Вирішенням проблеми аварійності можуть бути пішоходні переходи, які трохи припідняті над проїжджою частиною. Такий пілотний проект вже є на проспекті Космонавтів. Ці пішоходні переходи виглядають ніби широкі «лежачі поліцейські». Тобто вони створюють перешкоду на дорозі, через що водії змушені зменшувати швидкість руху.

— Але на магістральних вулицях зробити такі переходи немає можливості, — говорить Самусь. — Створювати там перешкоди заборонено законом, бо це транзитні вулиці. Найперше ці «лежачі поліцейські» будуть створені біля шкіл, де постійно дорогу переходять діти.

Також багато переходів у Вінниці погано освітлені. RIA писала про це у жовтні.

Читайте також: Небезпечні «зебри» Вінниці або Чому в темну пору доби водій завжди правий

ещодавно на проспекті Юності пішохідний перехід обладнали сучасним освітленням. Як тільки людина ступає на «зебру», автоматично вмикається підсвітка.

Де у Вінниці найнебезпечніші місця на дорогах

Вулиці Київська — Зулінського

Нещодавно там змінили організацію руху — перехрестя замінили на рух по колу. Дорожники кажуть, що що аварії трапляються через те, що водії звикли їхати прямо і поки не звертають увагу на нові дорожні знаки.

Хмельницьке шосе (лісопарк)

Там звичайна «зебра», без світлофору. Через те, що у лісопарку влаштована зона відпочинку, там переходить дорогу велика кількість людей. Водії не встигають зменшити швидкість. Наступного року там поставлять світлофор. А водіїв попереджуватимуть до наближення до переходу спеціальні жовті маячки.

Вулиці Брацлавська — Некрасова

У травні цього року там у аварії загинули четверо людей. Поліцейські кажеть, що це місце — одне з найкритичніших у Вінниці. Як будуть вирішувати цю проблему поки не кажуть.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Антонина Дячок-Куцык

    Ау,Винница.Подскажите куда обратиться что бы поставили светофор на ул.Привокзальная.Между входами на рынки.Там вечные пробки, а пешеходы бегают перед машинами как мыши.Даже не смотрят.

    Фунт Фунтенко reply Антонина Дячок-Куцык

    нечего по базарам шастать!
  • Анонім

    Вот это забомбило у всех!!!!! ЛЮДИ набирайте в тазики холодную воду что бы остудить ваши раскаленные пуканы!!!!хД)))))



    а если серьезно то не нужен там светофор!!!!
  • Олекса

    А зачем светофоры? лучше парк обнести забором или проспект забабахать, чтобы в глаза кидалось приезжим. Светофор - не положено, не по понятиям.
  • вінничанин

    "Вулиці  Київська — Стеценка Нещодавно там змінили організацію руху — перехрестя замінили на рух по колу. Дорожники кажуть, що що аварії трапляються через те, що водії звикли їхати прямо і поки не звертають увагу на нові дорожні знаки..."-  РУХ ПО КОЛУ?!

    Магалевич Паша reply вінничанин

    Помилка. Малось на увазі перехрестя Київська - Зулінського (Тарногродського).

    Мартынюк Олег reply Магалевич Паша

    Коло на перехпесті Київської-Зулінського то взагалі якась пастка. Раніше там стояв світлофор і все було нормально. Скільки вже машин за такий короткий час вже побувало в центрі цього кола і скільки ще їх там буде?  А сама організація руху по цьому колу теж є небезпечною, адже автомобілі, які в в'їджають у місто мають пропустити ті автомобілі, які повертають з вул.Зулінсткого на вул.Київську хоч там знаки і стоять але хто на них дивиться, і нажаль не всі учасники дорожньго руху знають, що ці знаки означають. Багато хто з водіїв керується правилом "перешкода зліва чи зправа" і все. А на цьому перехреті це правило не діє, от і летять вони з Київської траси у місто, навіть не пригальмовуючи, тому що думають що вони на головній дорозі, а для тих водіїв, які виїзджають з вул.Зулінського по суті нічого не змінилось, а навпаки, поворот на вул.Київську став ще небезпечніший.

    Daily reply Мартынюк Олег

    если наши водители не хотят выучить один единственный знак" Уступи дорогу" и прочитать пункт правил проезд перекрестков с круговым движением- в чём проблема.

    Мартынюк Олег reply Daily

    Проблема в тому, як вони отримували права і хто їх навчав☺

    Daily reply Мартынюк Олег

    згоден
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up