Не піднімати ціну квитків в автобусах обіцяють обласні перевізники

Не піднімати ціну квитків в автобусах обіцяють обласні перевізники
Фото з архіву "20хвилин"
  • Автомобільні перевізники поділилися тими проблемами, які не дозволяють їм оновлювати транспорт та підвищувати його кількість.
  • Частково ці проблеми існують, бо держава не виплачує компенсації за проїзд пільговиків.
  • Вони сподіваються, що у селах та містах Вінниччини зроблять монетизацію пільг. І, таким чином, вдасться уникнути підвищення ціни квитка.

За два роки вартість квитків на міжміські та міжобласні перевезення зросла на 40%. Тоді як вартість палива, запчастин, фонд оплати праці - у 4-5 разів. Тому чинний тариф на проїзд навіть не покриває витрат перевізників. Про це зазначали на круглому столі, 23 березня, представники Вінницької обласної об'єднаної асоціації перевізників.

— В області працює близько тисячі автобусів різної місткості. Вони надають послуги мешканцям близько 90% території Вінниччини. Їх обслуговують близько 150 перевізників. На жаль, якість цих послуг - не завжди на належному рівні, — розказав В'ячеслав Дарморос.

Відео дня

Він й пояснив, чому перевізники не можуть підняти якість послуг:

  • Економічна криза та не можливість підняття ціни проїзду. Через кризу знизилися темпи оновлення транспорту, який здорожчав у 5-6 разів. Ціни на квитки підняти зараз неможливо, через низький достаток населення.
  • Компенсація за пільговиків. Пільговиків ми перевозимо, а компенсацію отримуємо або із кількамісячною затримкою, або взагалі не отримуємо.
  • Дороги. Можна перерахувати лише кілька доріг у Вінницькій області, які у задовільному стані. Це траса на Київ, Літин, у самій Вінниці. По всім іншим — взагалі не можна їхати, кожні три-чотири роки транспорт потребує капітальний ремонт.

І хоча ціни на все зростають, перевізники кажуть, що не будуть піднімати вартість проїзду в найближчий час. Вони сподіваються, що на місцях ухвалять порядок компенсації за пільговиків.

— Люди просто не в змозі платити більше. Хоча держава дозволила нам збільшувати тарифи: самим їх формувати та обґрунтовувати. Очікуємо від місцевої влади рішення щодо механізму монетизації. Якщо воно буде прийнятним, і нам регулярно будуть компенсувати проїзд пільговиків - підняття тарифу на проїзд поки що не буде, — сказав Віктор Стецький

Перевізники розказують про досвід співпраці з владою Вороновиці. Там домовилися на компенсацію за пільговиків напряму: влада замовила у перевізників 120 проїзних для пільговиків. А кошти за них сплачує після підписання актів виконаних робіт з перевізником.

— Водій теж я людина. Якщо ми не зможемо йому запропонувати гарну зарплату, то людина просто поїде за кордон. Так втрачаємо працівників і не буде кому возити пасажирів. Вже зараз відчуваємо нестачу кадрів, — сказав Сергій Кривешко. — Без компенсації за пільгові перевезення ми не можемо забезпечити безпеку, комфорт проїзду та регулярний ремонт транспорту. Упевнений, що вдасться прийняти схему компенсації на місцях до кінця весни-початку літа.

Якщо монетизації не буде, то перевізники готові говорити з владою мовою ультиматумів:

— Для прикладу, ми поставимо наші автомобілі (близько 1000 одиниць) на Соборній. Від початку до кінця вулиці будуть стояти машини у чотири ряди, — сказали перевізники, що були присутні на зустрічі.

Монетизація проїзду для пільговиків

В Україні монетизують пільги на проїзд у всіх видах громадського транспорту - автобусах, тролейбусах, трамваях та інших. Замість безкоштовного проїзду пільги будуть видавати грошима — готівкою або на банківську картку.

Нововведення пошириться не тільки на міські маршрути — пільги на проїзд видадуть грішми і пасажирам приміських і міжміських маршрутів. Таке рішення прийняв Кабінет міністрів України на засіданні, 14 березня.

Остаточні розміри виплат визначать місцева влада, але Кабмін затвердив основний принцип розрахунків на місяць: середня вартість проїзду множиться на 30 поїздок.

Також не уточнюється коли саме місцева влада має прийняти порядок монетизації. Станом на зараз, на сайті Вінницької міськради немає проекту рішення з таким змістом. Себто, це питання не планують розглядати на найближчій сесії міськради, 30 березня.

Нагадаємо, водії маршруток у Вінниці також хочуть підняти вартість проїзду — до 5-6 гривень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up