Експерт: екологічні парковки на Вишеньці не зовсім «еко»

Експерт: екологічні парковки на Вишеньці не зовсім «еко»
  • На вулиці 600-річчя облаштовують одразу чотири еко-парковки на 35 паркомісць;

  • На майданчику, де будуть стояти машини, ростиме трава;

  • Така ж стоянка на Київській стала прикладом, як робити не треба;

  • У чому переваги та недоліки еко-парковок?

На відміну від парковок, які роблять удовж вулиць, екопарковки, влаштовані в зелених зонах, не заважають руху. Усього на 600-річчя (на відрізку від Келецької до Хмельницького шосе) облаштують шість еко-парковок. Загалом на 35 паркомісць. Три з них вже зробили — залишилося тільки засіяти траву - і майданчик готовий.

Трава, стійка до шин

За словами очільника департаменту комунального господарства Володимира Ніценка, особливість таких місць для паркування в тому, що у спеціальній плитці будуть лунки з землею, в якій ростиме трава, стійка до витоптування та автомобільних коліс.

Корисне посилання

Актуальні ціни на ГАЗ у Вінниці на Automoto.ua.

— Серед переваг таких парковок не лише екологічність та естетичність, а й краще поглинання вологи після опадів, — говорить Ніценко.

Відео дня
blockquote>

Це не перші еко-парковки у Вінниці. Кілька років тому подібний “трав’яний” майданчик для авто створили біля Муніципального діагностичного центру, що на Київській.

«Зараз вона — наочний приклад, як не треба робити еко-парковки. А точніше – що буває, коли «еко» тут виявилось просто для галочки», — пишуть на сайті Urban. Міський журнал.

Автор новини додав й фото паркінгу на Київській. На цих світлинах можна побачити, що трава росте де-не-де, вона вже витоптана та пожухла від спеки. А лунки, де мала б бути трава, набиті землею.

Скільки коштує?

За інформацією системи електронних закупівель ProZorro, на еко-парковку на 600-річчя витратять понад 1,1 мільйона гривень бюджетних коштів. Підрядником робіт є приватне підприємство «Велес+». У липні з’явиться ще одна еко-парковка, що буде на території міської клініки №1, що знаходиться на Хмельницькому шосе. За даними департаменту благоустрою, там її облаштує підприємство «Шляхбуд». На це витратять 1 мільйон 860 тисяч гривень з бюджету Вінниці.

Читайте також: На Вишеньці роблять нову еко-парковку. А як виглядає стара? (ФОТО)

парковки не зовсім екологічні

Віктор Перлов, блогер та громадський активіст, розповів, чому еко-парковки насправді не “еко”. А також, де у Вінниці обладнати їх було б доцільніше.

— Ідея облаштування таких парковок на вулиці 600-річчя взагалі виглядає вкрай сумнівною.

— При ширині проїжджої частини приблизно 12 метрів, а це чотири повноцінні смуги руху, які дають змогу паркувати автомобілі по краю дороги і вільно пересуватись по одній смузі в кожному напрямку. Більше того, поруч є парковка “Мегамоллу”.

— І якщо об’єктивно, то називати ці парковки "екологічними" не зовсім коректно, адже вони зроблені за рахунок справжнього газону і зелених насаджень, а в результаті ця територія відійшла автомобілям.

— Враховуючи конструкцію парковок, вони потребуватимуть регулярного поливу, адже під ними щебенева подушка, що ізолює від грунту. Тобто, це додаткове навантаження на інфраструктуру міста. І оскільки парковка облаштована в одному рівні з проїжджою частиною, взимку хімічні протиснігові реагенти потраплятимуть до грунту і забруднюватимуть його. Не факт, що трава переживе навіть одну зиму.

— Більше того, на облаштованих парковках відбувається паркування під кутом до краю проїжджої частини, а це завжди додаткова небезпека – при виїзді з такого паркування водій рухається "наосліп" і не бачать автомобілів, що наближаються, тобто, ми ще додатково отримаємо проблеми з безпекою руху.

— Такі парковки доцільно облаштовувати винятково замість існуючих асфальтованих біля великих торгових центрів (Фуршет, Грош, Мегамолл), можливо, при реконструкції вокзальної площі, аби уникнути перегрівання повітря влітку.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олексій

    1 лям податків на хворі фантазії людини, яка біологію в школі прогуляла — це вже занадто. Скажіть, хто це придумав, прізвище в студію!  Яке нахер еко, яко там після першої зими сіль (закуплена тонами) всмокчеться в землю і зверху все замулиться піском і випалеться сонцем? Кажете, трава буде рости?
  • Max

    Бред в большинстве. Например, вдоль Магигранда парковка под углом. Много там аварий из-за водителей, которые как утверждает автор выезжают "наосліп"? Согласен только, что не целесообразно их делать напротив Мегамола. А вот ближе к перекрестку да, потому что даже автомобили , которые стоят в пределах разрешенных >10м создают заторы.
  • Сергей Сторожук

    Так як в нас кладуть асфальт чи плитку то будь-яке покриття через декілька місяців стає "ЕКО"...............
  • Без Имени

    Не факт, що трава переживе навіть одну зиму.

    А потрібно не травою засіювати, а бур’яном тоді і з 10 зим переживе))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up