Екологи змусили розпродати приватний зоопарк

Екологи змусили розпродати приватний зоопарк
Власника приватного зоопарку Івана Петрука, який приїхав з Рівненської області на Вінниччину, зобов'язали за три тижні розпродати звірину. Чоловік зі сльозами на очах прощався зі своїми улюбленцями

- Зробили з мене ворога звірини! - каже уже колишній власник приватного зоопарку Іван Петрук. – Бачили б ті, хто так каже, якими очима дивилися тварини, коли їх забирали чужі люди...
Пан Петрук каже, що від усієї цієї історії у нього сльози на очі навертаються.
- П'ять років я провів з ними, - каже чоловік. - День у день був поруч. Звірі й тварини говорять очима. А відчувають все краще, ніж люди. Сумним вийшло наше прощання.
Райцентр Чернівці нашої області став останнім місцем «гастролей» пересувного зоопарку Петрука. Йому надали два тижні, щоб розпродав тварин. Чоловік просив хоча б місяць.

Тваринам буде погано
«Це ж не сало продавати!» - пояснював екологам. Ті сказали, якщо через три тижні не справиться, застосують більш жорсткі санкції. Петрук справився. Попит на тварин для зоопарків немалий. Клітки швидко спорожніли. Чому підприємця змусили припинити цей трохи незвичний бізнес?
- Ми розуміли, що арештовувати чи конфісковувати звіринець не можна, бо від того у першу чергу постраждають самі звірі, – каже головний спеціаліст відділу екологічного контролю, біоресурсів та екомережі Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Олександр Мельник. – Хто б тоді утримував і годував тварин? Тому обмежилися штрафом у 340 гривень. Це максимальна сума за допущене порушення. Попередили, що покарання може бути суворіше.

Порушення закону не було
Чим провинився власник зоопарку?
- Є закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», - каже Олександр Мельник. - Ним заборонено створення пересувних зоопарків. Але коли перевірили документи, з'ясувалося, що пан Петрук його не порушив. Своє дітище чоловік зареєстрував раніше, ніж названий документ набув чинності. Тому не було підстав для покарання. Порушення виявилося в іншому – умовах утримання тварин. Мінекології затверджено для цього спеціальні умови. Для утримання тварин у неволі, зокрема, у вольєрах, площа на одну особу має становити не менше тридцяти квадратних метрів. У пересувному зоопарку Петрука тварини мали не більше як по шість метрів «житлової» площі. За це чоловіка покарали. Поліпшити умови для тварин у нього не було можливості. Йому не залишалося іншого способу, як розпродати тварин.
Разом з екологами у райцентр Чернівці виїжджали фахівці управління ветеринарної медицини.
- Я бачив протокол їхньої перевірки, - каже Олександр Мельник. – Зауважень до стану здоров’я тварин не було. Ветеринари не пред’явили претензій і до раціону харчування. Тому вони не застосовували каральних санкцій до власника зоопарку.

Відео дня
>Поскаржився місцевий житель
За п’ять років існування пересувного зоопарку Іван Петрук об’їздив з ним майже всі області Центральної і Західної України. Зупинявся у великих і малих містечках. Затримувався в середньому на два-три тижні.
- Люди охоче йшли дивитися звірів, - каже Іван Петрук. – У мене було їх трохи більше двадцяти. Я купив зоопарк у одного з колишніх власників з Київської області. Перевозив тварин на двох великих машинах. Разом зі мною працювали ще 4-5 помічників. Ветлікаря у штаті не було, бо дорого. Його викликав у разі необхідності. Поки пальне коштувало дешевше, то ще можна було гастролювати. Тоді зоопарк годував сім’ю. А зараз...
Пан Іван не раз задумувався чи не продати йому тварин. Але не сподівався, що це станеться так швидко. Невдовзі після того, як прибув у райцентр Чернівці, від екологів і працівників місцевої прокуратури дізнався, що на нього поскаржився місцевий житель за те, що знущається над тваринами. Після того все почалося.

Які тварини продали з приватного зоопарку?
Леопард і два ведмеді – привертали чи не найбільшу увагу відвідувачів. Вони також неодноразово підходили до вольєрів з вовком, лисицею, камерунським козлом, єнотовидною собакою. Довго можна було милуватися яскравим хвостом павича. Тішили будовою тіла страуси. Було також багато різновидів птахів...
Вінницький зоопарк придбав у пана Петрука камерунського козла. Ця тварина має роги незвичної форми. Головний зоотехнік зоопарку Надія Сук каже, що придбали ще гарного павича, голубів, декоративних курей, фазана із сріблястим пір'ям.
- У нього, як на базарі, все швидко розібрали, - каже пані Надія. – Популярність зоопарків не стає меншою.
- Дрібних хижаків продав у Гайсинський приватний зоопарк, - каже Іван Петрук. – Це лисиці, єноти. Ведмедя і страусів забрали у Дрогобицький приватний зоопарк.
Додому на Рівненщину він повернувся без своїх улюбленців.
- Ще перед дітьми й племінниками доведеться виправдовуватися, - каже пан Петрук. – Вони так само любили тварин нашого зоопарку, як і я. Яких найбільше? У мене не було улюблених. Я до всіх ставився однаково.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anonymous

    я о Винницком зоопарке что на Тарногродского...Люди добрые. а скажите. а где есть лучшие условия для животных? Когда приезжают к нам зоопарки то что там лучшие условия? На щет того что звери дерутся за еду. неправда, Сколько животному не давай кушать. оно всегда его будет жевать, Директор зоопарка сам построил своими силами, не за деньги государства. а за свои...он с каждым годом розширяет клетки, что то достраивает, так что ненадо обливать грязью.
  • Anonymous

    Сколот що ж ти так неуважно читаєш Зоопарк був у Чернівцях є такий райцентр у Вінницькій області Приїхав туди з Рівненської області Чернівецьким стало шкода кусючої звірини і вони вирішили ВКУСИТИ хазяїна зоопарку Накатали на него тєлєгу що знущається над звіриною...І пішло поїхало Далі знаєш що сталося чи розказувати?
  • Anonymous

    Имею мнение, молодые люди. Краем уха от знакомой журналистки, шо туда выезжала, слышал, что животные там содержались в таких условиях, что пристрелить их было бы гуманней. Зверинцы, что в мою бытность приезжали - просто рай небесный. И я ей склонен верить... Так что, хоть экологи и одни из тех, кто на фото есть, но в этом случае с хозяином нужно было как-то решать. Не в состоянии содержать - не надо браться. Хотя шо там - у нас вся страна такая...

    Anonymous reply Anonymous

    А де знаходиться, чи знаходився той зоопарк. В розпліднику я був... Думав що це ого розпродали. Там, дійсно шкода тварин. Ми з друзями як там були, то ходили рвати траву травоїдним, бо вони за неї б'ється не на життя! Голодні, ЖАХ!
  • Anonymous

    владельцу частного зоопарка дали две недели (!?) на распродажу зверья Речь об улучшении условий даже не шла, Мол, мі екологи так решили и точка Вот кто настоящее ЗВЕРЬЕ шакалі!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up