ДПСників нарешті ліквідували. Хто замість них

ДПСників нарешті ліквідували. Хто замість них

Змінили вивіску. Поліцейських у старій формі ДАІ та чорно-білим «жезлом» у руках на Вінниччині ви, як і загалом в Україні, більше не побачите. Роту ДПС нарешті ліквідували. На роботу тепер вийшла нова дорожня поліція. Але зі старими обличчями.

Якщо у Вінниці ми вже звикли бачити поліцейських у новенькій формі, то районам ще доведеться пережити цей «шок». У грудні юридично ДПСників ліквідували.

— Дорожня патрульна служба у нас працювала по перехідним положенням закону про Національну поліцію до кінця 2016 року. Зараз її ліквідовано, — сказала прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник. — Функції, які покладалися на ДАІ, в районах будуть виконувати групи оперативного реагування.

Що це за групи

Відео дня

За містом працюватимуть екіпажі поліції. Одна група на кожні 20 тисяч населення. Зараз вже створено 62 екіпажі. У кожному з них по два поліцейських. Вони виконують такі ж функції, як і патрульні у місті. Зараз ці групи поки працюють у тестовому режимі. Він продовжиться допоки кожний екіпаж обладнають належним чином: куплять планшети та нову форму.

«Оперативники» будуть виїжджати на усі виклики першими, слідкувати за порядком на дорогах — ось нові обов’язки колишніх ДАІвців. Якщо справа кримінальна — за роботу візьмуться слідчі. Це стосується і аварій, де є постраждалі.

Виклики будуть надходити на планшети. Загалом і роботу служби «102» поміняють. Зараз, якщо людина викликає поліцію, знаходячись за межами Вінниці, то виклик надходить до чергової частини, яка працює у тому районі. Цю систему планують переформатувати: виклик буде приймати Вінниця, у якій би точці області не знаходилась людина, що телефонує на лінію «102». Диспетчери будуть відправляти дані на планшет поліцейській групі, яка знаходиться найближче до людини, що телефонує.

Але чи встигнуть групи з двох патрульних встигати і за дорогою слідкувати, і виконувати інші поліцейські завдання?

Чекають нові машини

Поліцейські машини ламаються у найнеочікуваніший момент. І штовхають їх потім водії, на яких щойно склали протокол. Ситуація не вигадана: таке справді сталося на початку грудня. Штовхати поліцейську машину допомагав чоловік, на якого щойно склали протокол за нетверезе кермування.

Читайте також: Активісти, даівці та п'яний водій штовхали машину ДПС, яка не заводилася

Новостворені групи зараз посадили у «сімки» та «дев'ятки». Але незабаром їх мають замінити на новенькі Mitsubishi Outlander. Коли саме це буде зроблено — поки невідомо. За словами прес-офіцера, потрібно замінити мінімум 62 машини.

Хто працює у нових групах

У нові патрульні «записали» правоохоронців з різних підрозділів. В тому числі і тих, хто працювали у ДПС. Поліцейських, які працювали у районних відділів, теж взяли у лави реформованих груп.

— Зараз у нас не вистачає працівників, — говорить Анна Олійник. — Вакантними є близько 18% штату поліції по всій області. Скоро ми оголосимо відкритий конкурс. Наберемо людей «з вулиці», навчимо їх працювати.

Один із працівників колишньої ДПС на умовах анонімності розповів журналісту RIA, що їх, у зв’язку з формуванням оперативних груп, «розкидали» по районам туди, де були вакантні місця. Зараз групи ще не працюють. «Бо немає фінансування», — передає слова керівництва чоловік. І коли вони вийдуть на роботу поки невідомо.

«На кожному перехресті поліцейського не поставиш»

Станіслав Нижник-Оскольський, координатор коаліції ГО «НІКА»

— Контроль за дорогами послабився, але ми маємо розумiти, що бiля кожного перехрестя полiцейського не поставиш. Нові поліцейські групи призначеннi для реагування на повiдомлення громадян, охорони громадського порядку та розкриття злочинiв по «гарячих слідах», тому стояти на узбiчях з смугастими жезлами вони не будуть.
Громадяни мають бути нетерпимi до порушень ПДР та повiдомляти на «102» про порушникiв. Також потрiбно придiляти бiльше зусиль профiлактицi порушень ПДР.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up