Чому водії ночують у черзі на розмитнення під Вінницею. Як легалізувати «євробляху» або позбутися її

Чому водії ночують у черзі на розмитнення під Вінницею. Як легалізувати «євробляху» або позбутися її
Черга на вінницький митний пост сягала 1,5 кілометри. Це за кілька днів до кінця пільгового періоду
  • У п’ятницю, 22 лютого, закінчиться період, коли можна було розмитнити машину зі знижкою у 50 % на акциз.
  • Ми запитали водіїв, які легалізували «євробляхи», скільки вони заплатили за це.
  • Та розписали, як розмитнити своє авто та що з ним можна зробити, якщо розмитнювати не хочеться

25 листопада 2018 почали діяти закони № 8487 та № 8488, які легалізують ввезені в Україну автомобілі на європейській реєстрації. Один із них змінює формули розрахунку акцизу на розмитнення авто, який буде зменшений. Другий — посилює відповідальність за порушення митних правил.

Ці закони приймали для того, щоб врегулювати питання безконтрольного завезення в країну так званих «євроблях». Зокрема, українцям-власникам таких авто запропонували 90-денний пільговий період для того, щоб розмитнити свої машини. Деякі з автомобілів уже знаходилися в країні з порушеннями митних правил — протермінованим строком перебування в Україні. Протягом цього часу автовласники можуть сплатити тільки половину від розміру акцизу.

Пільговий період перестане діяти вже 22 лютого 2019 року. Кількість бажаючих розмитнити свої машини б’є рекорди.

Відео дня

Перед закінченням пільгового періоду на митному посту, що на Хмельницькому шосе, утворилася довжелезна черга. Люди ночують у черзі.

Про те, як водії самоорганізувалися у черзі на митниці, чи вважають діючі нові правила доступним розмитненням — у відео нижче.

Як вибрати та привезти машину

Руслан Мушинський, вінницький активіст, деякий час займався тим, що допомагав людям пригнати авто з-за кордону. Тому ми запитали в нього про те, як звичайна людина може обрати собі іноземну машину.

Автомобіль для купівлі в Європі можна знайти на спеціальних автосайтах. Коли ви обрали собі машину, треба думати, як її привезти в Україну.

— Тут знову ж можна знайти так званого «гонщика», який привезе авто, — каже Руслан. — Або їхати самому. Дістатися до Польщі чи Німеччини легше, ніж полетіти в Америку. Але все одно на дорогу підуть гроші, на проживання, на їжу.

Мушинський каже, під’їжджаючи на євро-машині до українського кордону, треба мати при собі «зелену картку» страхування, договір куплі-продажу авто та техпаспорт.

— На кордоні потрібно буде сплатити митний податок, який вираховується із суми, зазначеної в «купчі», — говорить Руслан. — Ці гроші виступають гарантією того, що ви доїдете до зручного для вас митного пункту та закінчите процедуру розмитнення. На це вам дається 10 днів.

Наприклад, водій на транзитних номерах приїхав у Вінницю. Тут на митному посту він працюватиме з митним брокером, який допомагатиме заповнювати документи. Вартість авто, зазначену в «купчі», на митниці можуть переоцінити. Від цього залежить розмір загального податку. Зазвичай, потрібно ще доплатити.

Коли ви розмитнили авто, то можете їхати в сервісний центр та ставити машину на облік. Які документи тут знадобляться — читайте нижче.

Водії у черзі на розмитнення навіть зробили список, щоб ніхто не проїхав без черги

Що зараз робити з «євробляхою»?

Покинути за кордоном. Резидентам України заборонили ввозити «євробляхи» без сплати митних платежів або грошової застави, яка майже дорівнює вартості розмитнення. Через це велика кількість автовласників не мають змоги сплатити всі податки.

Або якщо розшукати юридичного власника авто за кордоном водію не вдається, то він не зможе зняти машину з реєстрації, щоб потім оформити її на себе в Україні.

У прикордонних селах та містечках сусідніх держав машини залишають просто на узбіччях або на парковках супермаркетів.

Хтось планує повернутися та розмитнити авто, хтось — кидає їх назавжди.

На запчастини. «Євробляху» можна розібрати і продати придатні для використання запчастини. Це вигідніше, ніж просто здати «залізного коня» на металобрухт.

На спеціальних майданчиках за авто залежно від його стану можна отримати 300–1300 доларів. Вигідніше самому розібрати авто і продати справні деталі на спеціальних сайтах. Попит на такий товар є завжди.

На металобрухт. Власникам старих авто або тих, що побували в ДТП. Сильно збагатитися не вийде, але можна виручити кілька тисяч гривень.

Розмитнити. Легалізація авто через сплату податків. Перший крок на цьому шляху — знайти реального власника і зняти авто з реєстрації, що буває дуже непросто.

Також треба подумати, чи доцільно витрачати на розмитнення гроші. Адже сума може бути великою — вона залежить від віку автівки та об’єму двигуна.

Варто нагадати, що тимчасовий період, протягом якого українці матимуть право легалізувати авто, які порушують митні правила, перестане діяти до 24 травня 2019 року. Якщо хтось не встигне, він буде оштрафований за порушення митних правил. Штрафи можуть сягати 170 тисяч гривень.

Як діяти водію, який уже користується євробляхою в Україні, але хоче розмитнити машину? Руслан Мушинський говорить, що багато водіїв-українців авто на іноземній реєстрації не мають права власності на авто. А для того, щоб розмитнити машину, потрібно зняти її з обліку в іншій країні. Часто розшукати реального власника буває складно.

Якщо ж українець-водій вписаний у техпаспорт як співвласник — проблем буде менше.

Для того, щоб поставити автомобіль на українську реєстрацію, потрібно мати сертифікат відповідності. Цей документ вимагає сервісний центр. Процедура отримання сертифіката проходить після розмитнення.

Сертифікати видають у спеціальних установах, список яких можна знайти за посиланням: bit.ly/2GEmofe. Послуга обійдеться в кілька тисяч гривень.

Про «перебиті» номери

Перед реєстрацією автомобіля в Україні, він обов’язково проходить експертний огляд у сервісному центрі. Саме під час таких перевірок і знаходять «ліві» номери кузова.

Прес-секретар Регіонального сервісного центру у Вінницькій області Володимир Мотичко каже, що часто серед уже розмитнених «євроблях» знаходяться такі, що мають пошкоджений чи змінений номер кузова авто.

— З початку року маємо вже кілька таких випадків, — каже Володимир Мотичко. — Дуже шкода людину, яка купила автомобіль, заплатила гроші за його розмитнення, а під час реєстрації виявили змінений номер. У такому випадку автомобіль забирають на арештмайданчик, а по факту «знахідки» слідчі відкривають кримінальну справу. Застерігаємо людей, які хочуть придбати машину на вторинному ринку за кордоном: звертайте увагу на номери кузова. Особливо, якщо вартість автомобіля аж занадто низька.

ЯК РОЗМИТНИТИ «ЄВРОБЛЯХУ»

За інформацією Вінницької митниці ДФС

Де розмитнити

Розмитнити авто можна на будь-якій митниці в Україні У Вінницькій області працюють кілька митних постів. Це:

  • «Вінниця-Центральний» (Зарванці, 7 км. Хмельницького шосе),

  • «Гайсин» (м. Гайсин, вул. Механізаторів, 23),

  • «Піщанка» (смт. Піщанка, вул. Центральна, 40),

  • «Ямпіль» (м. Ямпіль, вул. Савіна, 25),

  • «Дністер» (м. Могилів-Подільський, вул. Володимирська, 11),

Якщо машина вже знаходиться в Україні, то знову перетинати на ній кордон не обов’язково.

Грошова застава

Якщо людина вирішила ввезти авто, то при перетині кордону має подати попередню митну декларацію та внести грошову заставу.

Грошова застава застосовується, якщо ввозити в режимі транзиту авто, що знаходиться на обліку за кордоном. Сума застави досягає вартості повного розмитнення автомобіля.

Необхідні документи для розмитнення

  • Митна декларація;

  • Реєстраційні (технічні) документи на авто. Як правило, це техпаспорт;

  • Документ, який підтверджує право власності;

  • Рахунок-фактуру із зазначенням вартості авто. Це може бути й договір купівлі-продажу. Але якщо митник вирішить, що вказана вартість занизька, він може переоцінити авто.

Про митну декларацію

Законодавство не забороняє самостійно заповнити митну декларацію та подати необхідні документи.

Але ДФС рекомендує звернутися до митного брокера, щоб уникнути можливих помилок. Це підприємство, яке отримало дозвіл на допомогу з заповненням декларації.

Список митних брокерів можна знайти за посиланням. Податківці не контролюють вартість брокерських послуг.

Добровільний платіж

«Добровільна» сплата 8500 грн (яка не є штрафом), є обов’язковою при оформленні в режим імпорту авто, яке вже порушило митні правила. Таким чином людина платить цю суму, але протокол про порушення не складають.

Реквізити депозитного рахунку, на який сплачуються кошти (митні платежі, добровільні внески), є індивідуальними для кожної митниці.

Про вартість авто

Документами, що підтверджують вартість автомобіля, є :

  • договір купівлі-продажу;

  • інвойс;

  • банківські або інші платіжні документи;

  • експортна декларації;

  • довідкова інформація щодо вартості аналогічних транспортних засобів у країні експорту.

У цих документах повинні бути зазначені дата продажу, номер шасі (рами), кузова (або ідентифікаційний номер), номер двигуна автомобіля, його модель, рік виготовлення, а також ім’я та прізвище людині, яка купила машину.

Про вартість розмитнення

  • Вартість розмитнення складається з акцизу, ПДВ (20 % від суми, яка включає задекларовану вартість авто + мито + акциз), ввізного мита (5-10% від вартості) та збору до Пенсійного фонду (3-5%).

  • Акциз розраховується так: базова ставка Х коефіцієнт двигуна Х коефіцієнт віку.

  • Базова ставка: для авто з бензиновим двигуном до 3 000 куб см — 50 євро, понад 3000 куб см — 100 євро, для авто на дизелі з об’ємом двигуна до 3 500 куб см — 75 євро, понад 3 500 куб см — 150 євро.

  • Коефіцієнт двигуна — показник об’єму двигуна буде ділитися на 1000. Коефіцієнт віку — це кількість повних календарних років.

Більше про те, як вінничани розмитнювали автомобілі, читайте у матеріалі:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • SV SV

    купили.........., розмитнили........., витратили і нерви і гроші......... А ТЕПЕР ПРОЇДЬТЕСЬ ПО МІЖНАРОДНІЙ ДОРОЗІ М21 І РИДАЙТЕ, БО ТУПО ВБИВАЄТЕ СВОЄ АВТО.   ЗА 5 РОКІВ КЕРУВАННЯ ДЕРЖАВОЮ РОЗВАЛЕНІ ДОРОГИ І ГРАБІЖ ЛЮДЕЙ!!!!! закуповують труками і дуже контролюють шидкість  у Якушинцях! Навіщо цей ідіотизм? Позасовуйте свої прилади у ті канави, що на М21, може ямів буде меньще. Навіщо вимірювачі швидкості, якщо дорог немає?  БУДЬТЕ ВИ ПРОКЛЯТІ!

    Поpошок reply SV SV

    Дороги не ремонтувались 30 років, міжсервісні інтервали обслуговування пропущено. Труками ніхто не закуповував останні 5 років.  От таких бляхарівв-взяточників і потрібно ловити на швидкість.
  • Андрей Ящук

    Ви  не розмитгюєте , а добровільно спонсоруєте владу яка ці гроші витрачає не на покращення нашого життя , а на добробут себе і своїх родичів і на агітацію передвиборчу щоб лох знову його вибрав !!!!!
  • Алла Гончарук

    Чого чекали до останнього дня?!
  • Вова Качуровський

    Розмитнювати авто всі хочуть тільки не в кожного е на це кошти!!!  Ви правильно формулюйте свою статтю!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up