У вінницьких автошколах готують учасників ДТП?

У вінницьких автошколах готують учасників ДТП?
У 2014 році аварії вінницькі дороги забрали життя 146 людей, у 2015 - 179. Експерти кажуть, що одна з причин - те, що в автошколах погано навчають. Крім того, існують корупційні схеми, які дозволяють отримати права тим, хто на них не заслуговує.

Вінницькі громадські організації взялися моніторити, як студенти автошкіл складають іспити на отримання водійського посвідчення. Результати дивують.

Так, наприкінці лютого, з двох груп (у кожній мінімум по 15 осіб) лише чотири людини склали тести, а з них — тільки один пройшов “випробування” на автодромі.

Через тиждень до представників об'єднання "НІКА" приєднався журналіст RIA. При другій спробі ситуація покращилася — майже усі отримали права. Але представника ЗМІ не хотіли пускати у кабінет, де екзаменують майбутніх водіїв. Умова від журналіста була лише одна — дивитися на монітор адміністратора, не заважаючи самим студентам.

Відео дня

Хто боїться журналістів - керівництво чи студенти?

Незважаючи на те, що закон гарантує журналісту право бути присутнім на таких дійствах, керівництво колишнього МРЕВ не хотіло пропускати його у кабінет, де проводиться тестування.

- Ви заважатимете проведенню іспиту, - казав в. о. керівника вінницького територіального сервісного центру МВС Костянтин Качур. - Люди бояться. За склом ставайте, спостерігайте, але біля монітору адміністратора не можна. Що ви хочете там побачити?

Чому журналістам заважають виконувати їх роботу, запитали у найголовнішого у цій структурі - в.о. директора Регіонального сервісного центру МВС у Вінницькій області Олександра Князюка. Він обіцяє, що журналістів будуть пускати, якщо вони попередять заздалегідь. А як же “ефект несподіваності”?

- Вам треба було заздалегідь прийти до мене та домовитися, - говорить він. - Добре, якщо усі журналісти зберуться і ми все одразу покажемо.

Разом з журналістами за тестуванням поставили слідкувати і речника центру Володимира Мотичко. Екзамен пройшов спокійно: інструктор пояснив правила іспиту і після цього більше не чіпав студентів. Результати приємно здивували - склали майже всі. Після іспиту журналіст підходив до студентів та питав, чи заважали ми їм своєю присутністю під час тестування. Казали, що ні.

З автошколами боротимуться новою комісією

Олександр Князюк заступив на посаду в. о. директора Регіонального сервісного центру МВС у Вінницькій області нещодавно і уже встиг дати прес-конференцію. На ній він, до речі, говорив, що знає про проблеми у автошколах. Журналісту пояснив, як збирається їх вирішувати.

- З 20 осіб здають максимум п'ять, - розповідає він. - Бо не вчать у автошколах. Їх у області є 102, з них не всі акредитовані. Плануємо зібрати комісію по акредитації, у якій будуть нові люди. Вони будуть виїжджати на місця і прискіпливо перевіряти. Це дозволить зруйнувати налагоджені “зв'язки”.

За інформацією, яку надав речник вінницького регіонального сервісного центру Володимир Мотичко, в області акредитовані - 67 автошкіл, із них 33 - у Вінниці. Закінчилася акредитація у 35 автошколах, поновлювати її планують тільки у 31 з них. Інші чотири після закінчення терміну акредитації закрилися.

"Автошколи заробляють гроші"

Сергій Медвецький, викладач школи “Автоучкомбінат”

- У багатьох автошколах слабка технічна база, але головна причина, на мою думку, це те, що автошколи просто заробляють гроші, а не вчать, - каже він. - Набирають викладачів, не зрозуміло як, і ніхто це не контролює. Я думаю, що треба відкривати спеціальну школу для підготовки викладачів. Та й у ДАІ були корупційні схеми, тому студенти приходили вже налаштовані на те, щоб заплатити й отримати права. Це проста лінь. Для мене є принциповим добре навчити, бо це питання безпеки. А ще правила дорожнього руху не відповідають екзаменаційним білетам. Студенти просто не можуть зрозуміти деякі питання. Є багато нюансів, на які слід звернути увагу.

"Потрібен контроль суспільства"

Володимир Черкас, голова ГО "Комітет безпеки руху"

- Автошколи слід забезпечити матеріально-технічною базою, - говорить Черкас. - Буває, що їм не вистачає навіть плакатів і стендів. Важливо посилити умови здачі нормативів для викладачів і встановити контроль з боку інститутів суспільства. Це дало величезний результат в минулому році, ще за колишньої ДАІ. Виникає потреба в розробці єдиних правил складання іспитів з практичного водіння автомобіля, оскільки є ряд питань між випускником автошколи і екзаменатором і ніхто до кінця не знає, як саме треба виконати ту чи іншу фігуру і т. д. Також ми запропонували зробити автоматизований програмний комплекс, який би ніс у собі абсолютно всю інформацію по автошколах, навчальних процесах, відвідуваності...

"У хорошої школи має бути автодром та класні викладачі"

Олександр Зєрщиков, автоексперт, викладач школи “Форсаж ВВ”

- Показники хорошої школи: наявність класів з комп'ютерами, проекторами, стендами, презентаціями, автодром чи навчальний майданчик і, найголовніше, класні викладачі - професіонали. Про викладачів можна дізнатись, просто запитавши у колишніх студентів їх враження від навчання, хоча б на форумах в інтернеті. Чи є зараз корупція між Сервісним центром і автошколами, мені не відомо, проте, якщо подивитися на збільшення кількості людей, які не можуть скласти іспити з першого разу, це каже про те, що керівництво сервісного центру і реформа на правильному шляху. Тепер повинен бути крок від автошкіл в підвищенні якості навчання.

“Схеми ще є, та їх стало менше”

Віталій Павловський, голова ГО “Ревізія влади”

- Я думаю, що корупційні схеми ще залишилися. Вони є, як погана звичка зі старих часів. За нашою інформацією, їх стало менше, проте ціна зросла - було 1200 гривень за екзамени, а зараз - 1400. Ми кожного тижня моніторимо іспити, фіксуємо статистику, через це корупційних схем стає менше. Потрібна повторна акредитація автошкіл, а цим повинна займатися спеціальна комісія. Ті комісії, що обіцяє Олександр Князюк, обов'язково дадуть результат, але тільки у тому випадку, якщо їх члени самі не будуть корумповані. Я вважаю, що це можуть бути люди, які розуміються на автошколах й компетентні в даних перевірках, а ще краще, якщо вони вже мають такий досвід.

Скільки коштує навчання у автошколах Вінниці

У Вінниці пропонують навчити керувати автомобілем понад 15 шкіл. Категорія “В” (транспортний засіб вагою до 3,5 тонни) користується найбільшою популярністю у майбутніх водіїв. Вартість навчання у цій категорії коливається від 2700 до 2900 гривень. У цю суму не входить пальне - його потрібно купувати окремо. Загалом, навчитися керувати автівкою обійдеться приблизно у 5-6 тисяч гривень.

За шість років на вінницьких дорогах загинуло 845 людей

Автопригоди з постраждалими у Вінницькій області. Перша цифра, це кількість ДТП, друга, це загиблі, третя - травмовані.

2010 рік 524-106-591

2011 рік 509-122-547

2012 рік 544-167-557

2013 рік 544-125-623

2014 рік 496-146- 558

2015 рік 642-179-715
Аварійність з 01.по 31.01.16 року (тобто за місяць) 62-10-86.

Коментарі (17)
  • Костя

    Нещодавно, весною, записав свою дружину на навчання в одну Немирівську автошколу яка знаходиться в самому центрі міста. Після так званого навчання, права прийшлось тупо купити. Теорії навчили на оцінку "0", практики "3-". Короче, там займаються збором бабла для здачі екзамену.
  • Кими Райкин

    Неоднократно наблюдаю картину: "У" плетется в левом ряду 20км/ч, при абсолютно свободном правом, а при опережении видишь, как "мастер" подкатывает "яйца" к очередной блондинке. Вот так они и ездят потом и даже, наверное, думают что уроды которые "летают" 60-80 в правом им мешают. А это только вишенка.
  • Дарья

    Свого часу я також здавала на права, і також з першого разу не здала. Були натяки на те, що можна заплатити кошти і здати без проблем. Я відмовилась, бо для мене це діло принципу. Коли з другого разу здала на відмінно, викладач навіть здивувався. Водіння здала з першого разу, потрібно було виїхати під горбок, виїхала з першого разу. І так кожен має здавати, адже безпека перш за все. А не понакупляють права і ганяють як ненормальні не дотримуючись правил дорожнього руху.
  • Анонім

    Крім того, що необхідно змінювати систему підготовки в автошколах, необхідно викорінювати у слухачів думку про можливість «обійти» екзамен. Не секрет, що сам персонал автошкіл сприяє такому "процесу".... За 100 год теорії і 40 год практики в голову слухачу вбивають не впевненість у собі, а неминучість провалу на екзамені …… А громадські організації чи діячі як вони себе люблять називати, краще б по автошколам ходили і переконували майбутніх водіїв у недопустимості дачі хабарів і сприяння корупції, що вкінці кінців призводить до ДТП.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up