Авто з Європи: як збираються вирішувати проблему нерозмитнених машин

Авто з Європи: як збираються вирішувати проблему нерозмитнених машин
  • Активісти нещодавно перекривали дорогу на в’їзді до Вінниці
  • Хотіли дозволу користуватися автівками на європейській реєстрації
  • Як законотворці збираються вирішувати проблему незаконних авто з ЄС?

У кінці літа, 10 серпня, вінницькі копи хотіли забрати машину активіста «Дорожнього контролю» Дениса Климова на арештмайданчик через те, що його авто зареєстроване у Польщі. Зробити їм це не дали кілька десятків активістів «ДК», які захищали свого лідера. Але коли на місце приїхали митники, то Климов таки отримав штраф 8500 гривень за те, що термін перебування машини в Україні давно сплив.

У Вінниці взагалі часто можна помітити автомобілі з зірочками Євросоюзу на номерах. Експерти стверджують, що більше половини таких машин перебувають в Україні незаконно. І кількість таких автівок постійно зростає.

Європейські номери поза законом?

Відео дня

У Європі автомобілі дешеві. Але їх вартість різко зростає, як тільки машина перетинає український кордон. Водії, що купили авто у ЄС, мають заплатити суму, подекуди вищу за ціну машини у 2-3 рази тільки за те, щоб офіційно ввезти її в Україну.

Звичайно, люди не хочуть переплачувати, тому і шукають способи обійти цю вимогу.

Українці можуть користуватися машиною, що зареєстрована у Європі, двома способами.

Тимчасове ввезення

Громадянини-резиденти можуть ввезти тільки одне авто і користуватися ним виключно для особистих потреб. Тобто не заробляти на ньому. І виїхати назад за кордон має не пізніше, ніж через рік. Таким способом найчастіше користуються українці, що купили машину у ЄС. Тобто раз на рік їм потрібно перетинати кордон, щоб в’їхати наново і кататися по Україні ще протягом 12 місяців. Але на таку процедуру не у кожного знаходяться час і гроші.

Транзитне ввезення

Ті, хто проїздом в Україні, можуть користуватися автівкою як для особистих цілей, так і для комерційних. Але виїхати з країни людина має дуже швидко: за 5 чи 10 днів. Якщо ви протермінуєте перебування в Україні, то одразу опинитеся «поза законом». Тож можна отримати проблеми з поліцією. Тим паче, що раз на два роки вам все одно треба буде їхати у Європу для проходження техогляду. А то там машину знімуть з реєстрації.

Згідно ст. 380 ч.3 Митного Кодексу та 95 того ж Кодексу

Проблема набирає обертів

Представник ГО «ДК Європа» Артем Михайлов говорить, що машини з Європи йдуть у країну шаленим потоком. За його словами, зараз у нас в країні перебувають близько 400 тисяч таких машин.

Команда активістів ініціювала написання проекту закону, який вирішить усі проблеми. Основне у ньому — люди будуть платити податок і користуватися машинами без проблем.

— Якщо кожен з них буде платити хоча б по 200 євро на рік за те, щоб офіційно користуватися автівкою з-за кордону, то бюджет би отримав хороші гроші, — каже Михайлов.

Його слова підтверджує очільник вінницького осередку «Авто Євро Сила» Андрій Супрун.

— Влада спеціально гальмує прийняття відповідних законопроектів, — сказав Супрун. — Не хочуть, щоб українці відчували себе людьми, їздили на хороших, комфортних машинах, а держава отримувала б за це гроші. На рік це було б близько 800 мільйонів гривень.

Що таке «Авто Євро Сила»?

Це громадське об’єднання, до якого входять власники нерозтаможених авто з Європи. Його осередки є чи не у кожному обласному центрі України. Андрій Супрун розповів, що члени об’єднання готові о радикальних дій. За його словами, якщо Верховна Рада до кінця тижня не прийме законопроект, що дозволятиме українцям користуватися машинами з ЄС, то активісти з усієї країни з’їдуться у Київ на масштабні акції.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Прокоповна Проня

    Для 90 проц населкния это ваще не проблема
  • Глобазоид Афромарк

    Нерозмитненні авто-це невигідно для влади, в першу чергу. Потрібно ж якось наповнювати корито! А то де нашим чиновникам красти?

    Сьогодні нерозмитненні авто, завтра-чесні ціни на комуналку, післязавтра-відміна акцизів на паливо, горілку чи табак. А де "чесна влада" харчеваться буде?

    Джерхолд Болдер reply Глобазоид Афромарк

    Хочуть всі в Європу але ніхто не хоче жити як в Європі. Машина це не розкіш а транспорт пересування. Вічно хочуть нажитися на людях !!!
  • DINOSAURofficial

    Сам бы привез себе конечно.  Но есть другая сторона медали: авто на номерах ес совершает дтп, возможно с летальным исходом и скрывается с места дтп,  кто кого будет искать?
  • Кислуха Игорь

    Анонімус ти скоріш за все аноніст, якщо пишеш таку дурню і боїшся написати хто ти насправді є! Купуй жигуля чи форзу за бешані гроші і нечитай дані статті, вони не для таких мудаків як ти!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up