Гризти граніт науки: на курсах чи з репетитором?

Гризти граніт науки: на курсах чи з репетитором?
  • Додаткові заняття з гуманітарних і точних наук давно стали нормою для дорослих і дітей.
  • Крім того, багаточисельні майстер-класи з кулінарії, конструктору Лего та особистісного росту теж не поступаються місцем.
  • Проте всі ці напрями об'єднує одне: перед здобуттям нових знань постає питання у кого навчатися? Що про це думають потенційні учні та діючі викладачі? І де навчать краще: у репетитора чи на масових курсах?

 

Жага до нових знань зазвичай приводить до одного питання: де їх брати? На прикладі вивчення іноземних мов, ми спробували розібратися який підхід у додатковому навчанні кращий: індивідуальний чи груповий.

Отже, у Вінниці на сьогодні налічується більше 50-ти різних шкіл та курсів іноземних мов, які пропонують до вивчення не тільки англійську, але й польську, іспанську, італійську та інші мови. Про кількість пропозицій від репетиторів годі й говорити. Та хто ж навчить? Ми порівняли масові курси та індивідуальні заняття за кількома критеріями, опитали вінничан та дізналися експертну думку Ірини Залюбівської – вчителя англійської мови спеціалізованої школи №25.

Відео дня

Ефективність

Як репетитори, так і школи іноземних мов пропонують своїм учням різні варіанти навчання, все залежить від мети. Одним потрібно здобути навички розмовної, іншим важливо засвоїти бізнес-лексику, а треті просто готуються до іспитів. Як та з ким досягати мети залежить від учня. Адже, комусь складно зосередитися у групах, навіть якщо вони не великі, або навпаки потрібно більше спілкування та мотивації. У питанні ефективності це грає вагому роль.

Підхід

Індивідуальний підхід у навчанні – це гарантія хороших знань, так багато хто думає. Проте, у цьому питанні не часто враховують власне саму програму навчання. У школах іноземних мов про підхід до учнів можна прочитати, наприклад, у відгуках. А от заняття з репетитором навряд вдасться об'єктивно оцінити за цим принципом. Крім того, знову підіймається питання індивідуальних особливостей людини, яка вивчає мову.

Ціна

Цінова політика курсів та індивідуального навчання відрізняється. Якщо, наприклад, звичайна програма вивчення мови у школі може коштувати від 770-ти грн/міс. (три уроки на тиждень по півтори години – 18 годин), то одне заняття з досвідченим педагогом оцінюється від 100 грн/год.. Тобто, зустрічаючись з репетитором тричі  на тиждень, вам потрібно заплатити 1200 грн/міс. (за 12 годин). Тому в питанні оплати, курси перемогли. Звичайно, якщо мова не йде про інтенсивне вивчення мови або спеціальні поглиблені програми, у такому разі навчання коштує дорожче.

За результатами опитування, у якому взяли участь 65 повнолітніх людей, 55% проголосували за навчання з репетитором, а решта 45% віддає перевагу індивідуальній освіті. Про мету та враження від власного навчання розказують вінничани:

Анастасія Воронова, 23 роки – продавець-консультант

Я почала вивчати одразу дві мови: англійську та італійську. Якщо першу мені просто потрібно нагадати, то другу вивчаю з нуля. Вирішила ходити на курси, бо у таких групах вища конкуренція і не пропадає мотивація вивчати мови. Поки що мені все подобається і ціна, і навчання.

Анна Рак, 21 рік – студентка

Я вже два роки живу в Америці і до того, як сюди переїхати ходила до різних репетиторів і відвідувала курси. І маю сказати, що місяць навчання у школі іноземних мов був ефективнішим, ніж роки відвідування приватних уроків. До від'їзду у Штати я тричі на тиждень займалася англійською по три години. Це було дуже круто, тим паче, що навчав нас іноземець, який мало розумів російську або українську мови.

 

Юлія Мельник, 25 років – бізнес-аналітик

Хороший репетитор буде коштувати дорожче, але буде набагато ефективнішим. Викладач все підлаштовує під студента: темп, теми, бачить твої слабкі місця. Можна ставити питання скільки захочеш, краще пропрацюєш вимову і так далі. Я, наприклад, німецьку мову вчила з репетитором в Гьоте інституті в Києві. Пробувала і курси – це, звичайно весело, але результат значно гірший.

Експертна думка

Ірина Залюбівська, вчитель англійської мови у спеціалізованій загальноосвітній школі з поглибленим вивченням іноземних мов №25

Взагалі так питання стояти не повинно. Бо вчити мову з репетитором чи на курсах – це індивідуальний вибір кожного. Все залежить від мети, яку людина ставить при вивченні мови та її темпераменту. Якщо, наприклад, вчити мову в дорослому віці, то за рік або два цього не зробиш. Курси не можуть бути основою у такому випадку. Репетитор, у свою чергу, бачить що ти знаєш і може пропрацювати «пробіли».

Але є важливий момент ні репетитор, ні курси не навчать говорити. Цих кілька годин на тиждень дуже мало для того, щоб досконало оволодіти мовою. Різноманітні курси та приватні вчителі необхідні до певного моменту, а далі вивчення мови проводиться самостійно. Щоб вивчити іноземну мову потрібно постійно дивитися фільми або знаходитися у середовищі, де нею говорять. У Вінниці влаштовують різні розмовні клуби, куди ходять різні люди і просто спілкуються іноземною мовою. Новачки спочатку просто слухають, а потім поступово долучаються до розмови.

Тому питання вибору між курсами та репетитором – це дуже глобальне питання.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up