«Хто має клепку – той стане програмістом і без вищої освіти»

«Хто має клепку – той стане програмістом і без вищої освіти»
Судячи з анекдотів, програмісти - це волохаті, сутулі особи, з атрофованими м’язами, які цілодобово сидять за комп’ютером, нечасто бувають у душі і спілкуються якоюсь незрозумілою мовою.

Можливо, саме такі вони і є, десь. Але вінницькі програмісти переважно молоді усміхнені люди, які, звичайно, люблять свою роботу, але крім неї у них ще повно різнобічних інтересів.
- Ганяємо на великах, захоплюємось фотографією, займаємось спортом, - каже програміст Анатолій Маслов, – у нас на фірмі навіть відшкодовують працівникам витрати на спортивні секції.
Інколи грішать професіонали і комп’ютерними іграми. Але не часто.
- Переросли ми це, нецікаво, - кажуть вони, - хоча іноді щось може затягнути на кілька тижнів, - зізнається Анатолій.


Освіти не треба?
Професія програміста – досить молода, і люди що працюють у цій сфері переважно 22-32-річні. Професія вимагає чимало спеціальних знань та не всі програмісти мають вищу технічну освіту.
- Не треба ніякої освіти, - каже Анатолій Маслов. - Цьому ніде не навчать. Потрібно мати інтерес, і тоді людина сама всьому навчиться. Хто має клепку, хто цікавиться цим - той стане програмістом і без вищої освіти. А хто просто ходить в інститут і заробляє п’ятірки, пишучи курсові з Інтернету, але серйозно цим не цікавиться - програмістом не стане.
Колега Анатолія Руслан Дяченко вважає, що все-таки освіта ніколи не завадить.   - Якщо вчишся сам - тоді толк із навчання є, - каже він.
Та у будь-якому випадку програмісти мусять вчитися завжди.
- Програмування, це така велика галузь - що зрозуміти її досить важко, - кажуть вони, - і потрібно багато знати і вміти. Постійно треба вчитися. Програміст, який не стоїть на місці, працює над собою, вчиться, щось пробує - набагато вище стоїть за рівнем, ніж той, який просто приходить на роботу, щоб заробити гроші.
Та все-таки не обов’язково бути генієм, щоб працювати у цій галузі.
- Раніше, щоб працювати програмістом, потрібно було бути дуже розумним і все знати, - каже Сергій, -  зараз є програми, які багато чого роблять за нас. Тому і наплодилося багато «програмістів», які себе такими вважають, але мало що тямлять.
Математика – не головне
Існує думка, що програмісти мають добре знати математику, та виявляється – це зовсім не обов’язково.
- Математика допомагає у тому випадку, коли програміст займається розробкою алгоритмів за модулями, коли потрібно багато прораховувати: траєкторії руху якихось предметів, наприклад, - каже Руслан Дяченко. - Коли ж розробляємо доповнення програм до Windows, у пригоді стане схильність до мов. А взагалі, програміст має уміти якісь задачі, навіть життєві ситуації, розібрати по "поличках", на дрібні складові. І далі вирішувати їх.

Відео дня
>


Творчість чи рутина?
- Програмісти завжди кажуть, що це творча робота. Та я так не думаю, - каже Анатолій Маслов. - Творчості тут небагато. Головне - знання і уміння їх застосувати.
Та з ним не згоден Руслан Дяченко.
- Звичайно, багато роботи, яку треба виконувати постійно, - каже він, - але після цього починається творчість. Зазвичай замовник каже, що він хоче, завдання програміста - втілити це у життя. І потрібно придумати, як сказати комп’ютеру доступною йому мовою, щоб він зробив те, що мені потрібно.
«Найважче – рано вставати»
Програмісти кажуть, що найважче у їх роботі - рано вставати. "Якщо програміст о дев’ятій ранку на роботі - значить там він і ночував", - жартують між собою. Насправді ж вставати ні світ, ні зоря їм не обов’язково.
- Перед нами ставлять задачі, які ми маємо виконати, і терміни, у які ми повинні зробити цю роботу, - пояснюють програмісти. – А будеш це робити з дев’ятої до вісімнадцятої, чи вночі – неважливо. Головне, щоб проект був виконаний вчасно.
Так чи інакше програмісти багато часу проводять за комп’ютером і це вимагає чималої терплячості та посидючості.
- Коли є цікавість – як летить час, не помічаєш. А коли за це ще й платять гроші – то посидючості вистачає, - посміхається Анатолій Маслов.
А заробляють програмісти досить пристойно. Кажуть, вистачає, щоб забезпечити сім’ю. Щоправда, знайти роботу зараз дуже важко, вільних вакансій у Вінниці майже немає. Але спеціаліст своєї справи довго без роботи сидіти не буде. Програмісти – люди, які швидко засвоюють нову інформацію і тому зможуть розібратися у будь-якій галузі, пов’язаній з комп’ютером.
- Для цього потрібно тиждень-два почитати літературу, - кажуть вони.

Коментарі (44)
  • Подоба Віталій

    В себе на блозі підготував покрокову інструкція як стати програмістом з нуля: http://www.vitaliypodoba.com/2015/01/programmer-from-scratch/

    Думаю буде корисно.



    Якщо коротко:



    * вибір мови

    * самостійна проба онлайн курсів, щоб швидко зрозуміти чи подобається і чи пішло

    * далі курси або ВУЗ для подальшої теорії

    * далі практика: курси при фірмі або ментор

    * пошук роботи

  • Anonymous

    того то вінницькі програмери такі тупі

    Anonymous reply Anonymous

    Автору статті необхідно підвищити свій професійний рівень. Не відповіла на жодний е-мейл. Це мабуть, одна із найбезглуздіших статей, що є в цій газеті. Краще б автор брала інтерв'ю не в студентів, а в їхніх керівників, які призначають їм задачі.
  • Anonymous

    А я думаю что Програмистом можно удовлетвориться только в софтверной копмании. В любой другой - это кодинг + ловля мух под девизом "чего изволите". Да и сам кодинг это всего лишь старт, а не вершина. Ибо все програмеры стремятся либо в руководство либо в постановщики. Я от этого ушел, теперь кодлингом занимаюсь тока для себя, т.е. пишу только то что Интересно, а не нужно боссу.)
  • Anonymous

    А почему журналистка не спросила героя, почему его с универа вышвырнули после 3-го курса? Ему наверное три года понадобилось, пока дошло до истины)))))))

    Anonymous reply Anonymous

    Трохи не так. Останні два роки провчився за інерцією.

    Anonymous reply Anonymous

    головне знайти себе в житті, що можна прекрасно зробити і без вищої освіти.

    Anonymous reply Anonymous

    Ага, вон Янукович себя нашел, так что теперь равняться на него?

    Anonymous reply Anonymous

    Это уже зависит от норм человека. Кто-то может себе что-то позволить получить определенным путем, а кто-то другой - нет. И хорошо если обычно есть варианты.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up