Поїхати та жити за кордоном без грошей. Лайфхаки від Влада Рильського

Поїхати та жити за кордоном без грошей. Лайфхаки від Влада Рильського

 Мандрівник Влад Рильський уже сім років їздить у країни Європи та Близького Сходу. На подорожі витрачає мінімальну кількість грошей. Практикує автостоп та каучсьорфінг. Одного разу водій, який підвозив хлопця, знайшов йому роботу у Голландії. Тож, до прикладу, зустріти Новий рік у країні своєї мрії за безцінь цілком реально.

Влад Рильський живе та працює у Вінниці. За професією він економіст. Ще будучи студентом він подолав більше двох тисяч кілометрів автостопом. Добирався із Нідерландів додому. З того часу об’їздив майже усю Європу, а також був у Йорданії, Туреччині, Єгипті й Тайланді.

— Спочатку я подорожував із батьками, ще у дитинстві. Після школи вступив до вишу у Нідерландах. Одного разу вирішив ризикнути і поїхати із Нідерландів додому автостопом. Звичайно, перед тим перечитав з десяток статей про автостоп, відгуки бувальців. Було лячно.Зібрав усі необхідні речі та вийшов стопити. Це зараз я знаю, що потрібно зробити собі табличку, на якій написати свій напрямок. А тоді я взяв із собою лише декілька аркушів роздрукованої карти Google Maps. Вони розвивались на вітрі у різні сторони, одним словом, було не надто зручно, —  згадує Влад.

Відео дня

Перша мандрівка хлопця пройшла успішно. Проте, слід пам'ятати, що, до прикладу, у Італії, автостоп офіційно заборонений, тому, не дивуйтесь, якщо десь на околицях Риму, вас, із піднятим догори пальцем, заберуть у поліцейський відділок. Але, як зазначає сам Влад, поліцейські, побачивши туриста - автостопера, швидше йому поспівчувають та завезуть на найближчу заправку.

Хлопець одного разу вийшов на головну трасу автобану в Німеччині для того, аби зловити машину. На щастя, йому і тоді пощастило.

-  Я знахабнів і зайшов просто на автобан, там є такі широкі узбіччя. Це категорично заборонено, тому що тебе може збити машина і поліції доведеться відшкрябувати твої рештки із дороги, - сміється. - Проте на це вони і є екстремальні мандрівки. Потрібно розуміти, на що ти йдеш. Це подорож заради самої подорожі, а не кінцевого пункту призначення. Тут діє єдине правило - правило імпровізації, - підсумовує Влад.

Хлопець розпочинав мандрівки одинаком. Потім стопив із дівчиною чи з другом.

- Зазвичай легше стопити одному, або коли є дві дівчини чи хлопець з дівчиною. Дівчина є дівчина, - усміхається Влад, -  а хлопцям інколи можуть недовіряти.

- Я з упевненістю можу заявити, що реально поїхати за кордон абсолютно безкоштовно. За весь час моїх мандрів у мене набереться до 10 тис. кілометрів, які я проїхав безкоштовно.  У мене є друг, який стопив аж до Китаю.

Безкоштовний проїзд, житло та харчування

Якось Влад познайомився в угорському хостелі із британцем. Той три тижні поспіль жив у Будапешті абсолютно безкоштовно. Приїхав туди автостопом. Із адміністрацією хостела домовився, що буде виконувати дрібні поручення, тобто ліжко застелити, щось почистити, купити продукти. І за це він проживав там, не плативши ні копійки, ще й харчувався.

Також можна "захоститись". Це означає, що іноземець прийме вас у себе вдома безкоштовно, ще й, можливо, нагодує та проведе ескурсію містом. Це вже, як пощастить. Є всесвітньо відомий сайт Cachserfing. На ньому дуже просто зареєструватись. Проте потрібно здобути для себе хороші відгуки, а вже після того шукати житло. Бувають випадки, коли ви вперше на сайті і одразу щастить із пошуком хоста. Є один нюанс: чим популярніше місце, до якого ви напрямляєтесь, тим важче знайти житло.

- Є два види подорожей: подорож - пригода і мандрівка з комфортом. Бували випадки, коли я не витратив на мандрівку жодного євро, а бували дуже дешеві поїздки. Якось пробув декілька днів у Німеччині за 50 євро. Квиток на літак знайшов за 5 євро, три ночі у хостелі по 10 євро і їжа. З іншого боку, випробував і комфортний варіант мандрівок. Поїхав за путівкою до Йорданії, жив у хорошому готелі. Тож і такий досвід є. Але цікавіше, коли відчуваєш драйв.

Хлопець упевнений, що неможливого у житті не буває. Одного разу водій, який його підвозив, знайшов Владу роботу у Голландії. Тоді хлопець цілий місяць пропрацював на молочній фермі. Кожного дня йому давали йогурти та сири.

Мандри для Влада - це задоволення, дивування, впевненість у собі, спогади, щастя. Якось він із друзями запізнився на автобус, а потім заблукав у околицях Амстердаму. Усю ніч вони сиділи і дивились на літаки, які підіймались у небо із Амстердамського аеропорту Шіпхол.

Його улюблені місця - Венеція та Арнем (Голландія). Особиста життєва мотивація - це Бог, дружина та самовдосконалення. Одна з останніх відвіданих країн - Молдова. Після цього він переконаний, що не потрібно притримуватись стереотипів, адже, здавалось, така непоказна країна може бути навіть дуже затишною для туриста.

Мабуть, кожному початківцю цікаво, а що ж вмотивувало ризикнути, віддатись екстримальній затії та все ж таки вийти на дорогу, щоб зупинити машину. Владислав ділиться девізом свого життя: "Якщо є бажання, є і шляхи" і також дає основні поради для автостоперів —  початківців:

  • уважно вивчіть маршрут, яким плануєте добиратись до кінцевої точки подорожі,

  • обирайте не найкоротший маршрут, а найпопулярніший, де завжди багато машин,

  • виглядайте презентабельно (будьте чистими, охайними, усміхненими, випромінюйте позитив),

  • напишіть табличку із назвою місця, до якого прямуєте, щоб водій одразу зміг зорієнтуватись, чи вам з ним по дорозі,

  • якщо вам пощастило когось зупинити, то обов'язково попередьте, що ви не збираєтесь платити,

  • будьте комунікабельними, розважайте водія, або просто його вислуховуйте,

  • у Європі обирайте автобани (вони зазвичай сполучають напряму великі міста, а інколи і країни).

Майже щосуботи Влад проводить лекції для тих, хто марить подорожами, та читає Джека Лондона, щоб завжди залишатись на своїй хвилі.

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Иванов Иван

    и так сначала это у тебю хфамилия такая или поганяло  по современому  далее по дзелу  без денег моно сидеть под забором  и просить денег или как здесь  стоять на перекрестке так как тута пешком не ходят далее для особо одареных разказую если у вас есть поддержеа за рубежом тода мона но если нет то это писец
  • Olvol

    Ира, так и хочется взять эту статью, перевести и отправить в госпогранслужбу какой-нибудь из стран ЕС для оперативного реагирования и вас больше не пустят. Но просто лень
  • Задунайский Торонтуй

    Оболтус, любитель халявы, работать не хочет. Бомжевать ему прикольнее.
  • Іван

    Нижче в коментах вата заздрить та підгорає. Вата, бажаю вам бути щасливими.

    Olvol reply Іван

    Ваня для тебя счастье и прелел мечтаний жизни дизель? Не переживай его скоро отменят, потому что купить новый не на что. Здобулы
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up