Сабвуфер - застосування, види: все що Ви не знали і не про них.

Сабвуфер (від англ. subwoofer) - акустична система, що відтворює низькочастотний звук в діапазоні від 5 до 300 Гц, що представляє собою динамік в окремому корпусі збільшеного розміру, виконаного з щільного матеріалу на основі деревини (фанера, МДФ, ДСП).

Застосування

Сабвуфер застосовують з метою локалізації низьких частот в багатосмугових аудіосистемах, використовуваних для перегляду фільмів і прослуховування музики. При використанні сабвуфера якість низьких частот помітно поліпшується, що значно посилює враження від звукових ефектів. Тому сабвуфер незамінний в системах домашніх кінотеатрів, на сучасних танцполах і рок - концертах, де потрібен звук з потужною подачею низьких частот.

Щоб низькі частоти в загальному балансі звучали правильно, сабвуферу необхідно надати правильне розташування щодо сателітів і по можливості зробити його додаткове частотне підстроювання, знімає провали і піки, які можуть виникати із-за невідповідності частотного діапазону звукових випромінювачів акустичної системи.

Види сабвуферів: активний

Сабвуфери ділять на два основних типи: активні і пасивні. До основних переваг активного сабвуфера слід віднести наявність таких опцій, як:

Відео дня
  • підсилювач потужності на корпусі;
  • активний кросовер (частотний фільтр);
  • регулятор рівня гучності;
  • регулятор або перемикач зсуву фази;
  • регулятор частоти зрізу;
  • низькоамплітудні входи (RCA);
  • високоамплітудні входи і виходи (speaker input і amplifier output).

Вбудований підсилювач в активних сабвуферах дозволяє економити потужність зовнішнього підсилювача/ресівера, використовуючи її тільки на сателіти.

Функція регулювання зрізу частоти дає можливість розмежувати використання частот за встановленим рівнем, що значно покращує узгодженість сабвуфера з сателітами.

Регулятор зсуву фази забезпечує збалансоване звучання всієї АС незалежно від розміщення сабвуфера по відношенню до інших динамиків.

Низькоамплітудні входи дозволяють комутувати саб з зовнішнім підсилювачем, при наявності у того виходу SUB OUT.

Високоамплітудні входи і виходи призначені для підключення виходу на стереопару з підсилювача. Тобто, саб підключається до ресивера, а колонки до сабу.

Пасивний сабвуфер

З-за відсутності вбудованого підсилювача вимагає підключення до зовнішнього ресівера, що характеризується більш низькими показниками рівня гучності і якості вихідного звуку за рахунок навантаження на підсилювачі стереоканалів. За відсутністю яких-небудь вбудованих опцій налаштування пасивний сабвуфер вимагає правильного розташування в приміщенні щодо інших динаміків АС.

Акустичне оформлення сабвуферів

По конструкції корпусу саби бувають наступних типів:

  • закритий корпус (closed box);
  • фазоінвертор (vented box);
  • пасивний радіатор (passive radiator);
  • бандпасс або смуговий резонатор (bandpass);
  • четвертьхвильовий резонатор або лабіринт (quarter wave box);
  • відкритий корпус (free air);
  • рупорний сабвуфер (Horn loaded).

Закритий корпус сабвуфера відрізняється повністю герметичною конструкцією, що забезпечує рівну і без затримок передачу звуку, але має слабку частотну віддачу на нижніх межах діапазону і погане охолодження котушки з-за відсутності вентиляції корпусу.

Фазоінверторні сабвуфери мають конструкцію корпусу з тунелем для повітря на одній зі стінок. Фазоінвертор (вентиляційний канал) допомагає максимально відтворювати низькі частоти в чутному діапазоні. Звук у фазоінверторних сабів налаштовані на частоті чистіше й потужніше ніж у закритих, за умови правильно розрахованої конструкції фазоінвертора. Мінус фазоінверторних сабів у складному розрахунку їх конструкції і певної примхливості, коли будь-яка похибка в роботі фазоінвертора або фактори навколишнього середовища, як то підвищена вологість або температура, можуть негативно вплинути на якість відтворення, роблячи бас розмитим або глухим.

Сабвуфер з пасивним радіатором являє собою конструкцію з двох динаміків всередині корпусу, один з яких пасивний, без котушки і магніту. Звукова хвиля, що йде від пасивного динаміка, накладається на хвилю від активного випромінювача. Чим більше маса пасивного дифузора, тим нижче границя діапазону низьких частот сабвуфера.

Бандпас корпус являє собою конструкцію з двох камер, верхній фазоінверторний і нижній герметичний. Такий тип бандпасів називається single vented і відноситься до найпростіших конструкцій бандпас корпусів 4 категорії. Існують також більш складні бандпаси 6 категорії, які мають 2 камери з незалежним фазоінвертором в кожній, і 2 камери з 2 фазоінверторами, один з яких загальний для двох камер. Бандпас сабвуфери відрізняються високим ККД, але громіздкими розмірами і низькою добротністю.

Четвертьхвильовий резонатор працює на обмеження резонансу і поглинання зворотної хвилі. З–за своєрідної конструкції корпусу у вигляді зигагоподібної шахти певної тривалості, яка має ряд перебірок, отримав назву «лабіринт». Quarter wave box володіє високою низькочастотною характеристикою, що значно перевищує ефективність фазоінверторних і закритих боксів, але в силу своєї складної конструкції зустрічається рідко і вимагає ретельних і вивірених розрахунків при збірці.

Сабвуфери відкритого типу найчастіше застосовуються в автомобільних акустичних системах з інсталяцією в задню полицю. Для таких динаміків корпусом служить багажник автомобіля.

Принцип рупорного сабвуфера походить від його назви. Це також дуже складний вид конструкції корпусу, який застосовується в основному для концертного звуку і володіє високою чутливістю і самим високим ККД серед всіх інших типів сабвуферів.

Головна відмінність сабвуфера від класичних акустичних систем – це потужна цілеспрямована передача звуку в низькочастотному діапазоні, недоступному для відтворення на динаміках. Сабвуфери, як правило, є доповненням до стандартних багатосмугових акустичних систем, які мають цифрове позначення за принципом «кількість сателітів - кількість сабвуферів». Для прикладу: популярна система 5.1. означає наявність 5 динаміків середнього і високого частотного діапазону і 1 сабвуфера.

Якщо ви є кіноманом, або аматором слухати музику, слухаючи всі її відтінки, вловлюючи кожен звук, значить, ви знаєте, що без хорошого сабвуфера в акустичній системі вам не обійтися.

Інтернет-магазин Музлайн пропонує широкий вибір акустичних систем і сабвуферів різних типів і характеристик. У них ви обов'язково виберете собі ту модель, яка повністю задовольнить вас як якістю, так і ціною.

Крім широкого асортименту, здатного задовольнити навіть найвибагливішого покупця, вони пропонують вам скористатися наступними можливостями:

  • готівкова або безготівкова оплата;
  • швидка доставка по всій території України;
  • офіційна гарантія якості придбаної продукції;
  • онлайн-консультації фахівців;
  • сервісні послуги під час та після гарантійного терміну використання товару.
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up