Три місяці Світлана Загранюк живе з маминою ниркою

Три місяці Світлана Загранюк живе з маминою ниркою
Світлані Загранюк з Козятина, якій пересадили нирку, лікарі радять не з’являтися у людних місцях. Тому дівчина виходить з дому, тільки щоб поспілкуватися з друзями в інтернеті. Аби не наразитися на інфекцію, одягає маску і йде в єдиний у місті інтернет-салон. Свого комп’ютера, на жаль, не має...

Завдяки публікації в RIA Вірі Загранюк з Козятина вдалося зібрати кошти на операцію з пересадки нирки. Надивившись на страждання доньки Світлани, мати наважилася віддати їй свою нирку. У травні лікарі Інституту хірургії та трансплантології Академії медичних наук України провели дві операції. Спершу видалили нирку в мами. Відтак пересадили її доньці. Операція складна. У нашій країні дозволена пересадка донорських нирок тільки від дуже близьких людей, точніше кажучи, батьків і дітей.
Не в кожного пацієнта приживається чужий орган. У Світлани Загранюк все складається добре. Уже три місяці минуло відтоді, як вона живе з маминою ниркою. Дівчина почувається набагато краще, ніж до операції. Поступово відновлює вагу тіла. Щоправда, їй доводиться багато в чому обмежувати себе – у харчуванні, навіть у спілкуванні з іншими людьми, не можна знаходитися під яскравим сонцем. До того ж, дівчина щоденно продовжує приймати ліки. Причому, скрупульозно дотримується встановленого часу. Тільки тоді вони дають позитивний результат.
На запитання, скільки ще триватиме таке лікування, мати дівчини відповіла: «Все життя». За її словами, це ліки для пригнічення імунної системи. Саме пригнічення, а не зміцнення. Бо сильна імунна система одразу ж відторгне чужий орган. Препарати дуже дорогі – місячний курс коштує вісім тисяч гривень.
Незважаючи на все це, у Світлани, за словами її мами, з’явилася жага до життя.

Сестри Загранюки - Марія (ліворуч) і Світлана (разом з племінником Єгором) пишаються своєю мамою Вірою Макарівною, що наважилася на операцію з пересадки нирки

Відео дня
>Мамина зарплата 800 грн
Хвороба нирки у Світлани Загранюк настільки прогресувала, що лікарі не приховували від матері найстрашнішого.
- Вони давали зрозуміти, що у доньки дуже погані справи, - каже Віра Макарівна. – Я й сама це бачила. Гемодіаліз їй не допомагав. Коли інші пацієнти, які проходили таку ж процедуру, почувалися краще, у Світлани все було навпаки. Тиск підвищувався до позначки 220 одиниць. Допікали головні болі. Вона висохла на тріску. Важила сорок кілограмів. Тому я наважилася на операцію. Добре, що моя нирка підійшла.
Більше 60 тисяч гривень коштує операція з трансплантації нирки. У Віри Загранюк зарплата 800 гривень. Вона працює секретарем у Козятинській школі-інтернаті. Доньці платять за інвалідність 771 гривню. У Світлани перша група. Оце весь сімейний заробіток. Молодша донька поки що не працює, вона у декретній відпустці, доглядає дитину. Чоловік Віри Макарівни помер.
- Я навіть не сподівалася, що на світі стільки добрих людей! – каже пані Віра. – У цьому переконалася після публікації в газеті. Бувало, люди телефонували і казали, що не мають грошей, щоб допомогти, то хоч словом підтримували.
Дехто з однокурсників Світлани, а це випускники Вінницького національного технічного університету 2004 року, тільки з публікації в газеті дізнався про її біду. Назвати прізвища тих, хто допомагав, немає можливості. Багато з них не залишилися осторонь. Зібрали гроші, передали мамі Світлани. Загранюки отримали підтримку від торговельно-розважального комплексу «Амагама» та фірми «Гервін». Не давали занепасти духом друзі, серед них – Єгор, Володимир та Віталій. Завідувачка нефрологічного відділення обласної лікарні імені Пирогова Наталія Пивоварова стала для Світлани ледве не другою матір’ю.
- Коли ми запитали після операції молодого чоловіка на ім’я Олег, чому він вирішив допомогти Світлані, - каже Віра Макарівна. - Він не приховував, що під час прочитання статті в газеті, ніби отримав якийсь сигнал про те, що має допомогти цій дівчині. Він людина віруюча. Для нього допомагати людям – свята справа.
Олег категорично відмовився, щоб називали його прізвище в газеті. Хоча він чи не перший зателефонував у редакцію після статті у лютому, і попросив телефон матері хворої дівчини. Потім найбільше допоміг фінансово.
- Олег розраховувався з лікарем, - продовжує мати Світлани. – Він два рази приїжджав до нас у Київ в лікарню. Забирав нас своєю автомашиною додому після лікування. Поповнював рахунок, щоб мали можливість купувати продукти, навіть на телефонні розмови давав гроші.
- У мене є знайома, з якою ми разом проходили сеанси гемодіалізу в «пироговці», - розповідає Світлана. – Її мама так само згодна віддати нирку. Але обоє в один голос кажуть: «Нема грошей». Не вірять, що є ще люди з добрим серцем. Ми в цьому переконалися, бо так само не мали чим заплатити за операцію… Тому й радимо, щоб теж спробували.
Перед операцією читала молитву
- Мама мені сказала перед операцією: «Не смій плакати!» - згадує Світлана. – Ми знаходилися в одній палаті. Спочатку на операцію мали забирати маму. Щоб не плакати, я читала молитву. Дуже довго. Просила Бога, щоб допоміг мені. Бачила, що медицина безсила. Стільки часу лікувалася, а краще не ставало, тільки гірше. Тому просила Всевишнього. Тим і заспокоїлася.
- Не повірите, я страху не відчувала нітрохи, - каже Віра Макарівна. – Страх був тоді, коли треба було знайти гроші. А вже як воно так вирішилося, чого боятися. Не повірите, мене везуть на каталці в операційну, а душа, здається, співає. Я й сама, щось там мугикала собі під ніс. У мене є передчуття того, що має бути. Уже не раз перевіряла це на собі. У той день внутрішній голос підказував, що все буде добре.
Приблизно три години тривала операція з видалення нирки. Потім ще стільки ж часу нирку тримали у спеціальному розчині. І тільки після того її пересадили доньці.
- Нирку видаляв хірург Володимир Баран, - каже Віра Макарівна. – Він внук засновника відділення трансплантології. Велике фото його дідуся пацієнти бачать при вході у відділення. Володимир Євгенович дотепер залишається нашим лікуючим лікарем. Кожен місяць їздимо до нього на обстеження. А пришиває нирку тільки один лікар – Рубен Заграбян.

Важка, як каменюка
- Усі знають, що нирка знаходиться на спині, - уточнює Світлана. – Але при пересадці її вшивають спереду, на животі. Ось вона в мене на кишечнику, трохи праворуч від центра живота. Під шкірою, звичайно. У перші хвилини після операції мені здавалося, що поклали якусь каменюку. Такою важкою здавалася нирка. А як боліло! Лікар казав, що це кишки й нирка воюють між собою. І тільки через тиждень відчула полегкість. Сказала про це медсестрі, а вона: «Тепер вона вже твоя».
Дівчина не приховує, що дуже хвилювалася. Бо перед нею у трьох пацієнтів після трансплантації виникли проблеми.
- Один хлопець поступив у лікарню ще до нас, - каже Світлана. – Ми вже поїхали додому, а він ще залишився. Бачили його в лікарні, коли через місяць приїхали на перевірку. Всім роблять усе однаково. Нирки для пересадки беруть тільки здорові. А результат різний… Тому я старалася дотримуватися усіх порад лікаря.

Ще на лікарняному ліжку Світлана почала вишивати. Раніше їй цим ніколи було займатися. Щиро зізнається, що й бажання такого не мала. Бізнесові клопоти не залишали часу на таке. Нагадаємо, дівчина до хвороби була підприємцем, мала декілька кіосків, де продавала продукти харчування.
- У неї так гарно виходить вишивка! – каже мама дівчини. – Вже вишила дві ікони. Першу з них подарувала нашому рятівнику Олегу.
- Коли міцніше стану на ноги, хочу зайнятися моделюванням одягу, - розповідає про свої плани Світлана. – Відчуваю, що це моє заняття. Торгівля – то суєта. Не те. А тут можна дарувати красу людям.
Світлана показала деякі зі своїх робіт. Крім вишивки оздобила додатковими узорами звичайні брюки. «Гарно вийшло, правда?» - запитує дівчина, показуючи свою роботу. Найбільше, чого їй не вистачає, це спілкування. Ще під час попереднього лікування дівчина втратила слух. Нині користується слуховим апаратом. По телефону розмовляти майже неможливо. Тому Світлана мріє про комп’ютер. З їхніми заробітками і витратами, зібрати грошей на таку покупку нереально.
- Просити у когось ми більше не можемо, - каже мати дівчини. – Люди й так нам уже багато допомогли.
- З допомогою комп’ютера могла б знайти хоч якусь роботу, - каже Світлана. – Умію працювати на комп’ютері, швидко набираю текст. Дуже хочу сама заробляти гроші. Працювати фізично поки що лікарі не дозволяють. Та й не скрізь з таким слухом, як у мене, візьмуть на роботу.

Ліки оплачує держава, але…
Ще в 1998 році Кабмін прийняв постанову №1303 про безоплатний та пільговий відпуск ліків, зокрема, для пацієнтів з трансплантованою ниркою. Лікування, як уже згадували, дуже дороге. Місячна потреба - вісім тисяч гривень. Та ще й лікарі наголошують: пропускати прийом не можна жодного разу. На час спілкування із Загранюками у Світлани залишалося ліків на декілька разів. В обласному управлінні охорони здоров’я Вірі Макарівні повідомили: поки що не отримали необхідних їй препаратів.
- Буду їхати на прийом до начальника управління, - каже мати хворої дівчини. - Нагадувати про себе, просити, бо ж біда буде. Нам уже казали одного разу: може, ви за свої кошти купите трохи ліків. Ось так. Нібито держава дбає про пацієнтів з чужою ниркою. А дехто гне по-своєму.
Віра Макарівна разом із Світланою дуже просила через газету сердечно подякувати усім-усім, хто відгукнувся на їхню біду і у важкі хвилини підтримав їх.
- Про це будемо пам’ятати, доки будемо жити, - кажуть в один голос.
А ще Світлана передає друзям вітання – з ким навчалася в університеті, з ким працювала, з ким познайомилася в лікарні. Каже, що часто згадує їх. Бо має для цього достатньо часу. Дівчина мріє про зустрічі з багатьма з них. Вірить, що це обов’язково відбудеться. Ось тільки трохи сил набереться після операції…

Номер рахунку Світлани Загранюк:
ПриватБанк,
код отримувача: 4627087873431375
на ім’я Світлани Загранюк

 

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Світлана в мене тато переніс пересадку печінки, нажаль в нас все склалося не дуже добре. ліки які ми приймали, щоб небуло відторгнення в нас залишились, можливо ви їх потребуєте. Якщо так, рада допомогти, ліки ми приймали "Таграф" це аналог "Прографа" інша назва Такролімус. Мій контактний телефон 0978431572.
  • Anonymous

    Светочка, побольше сил тебе и твоим родным! Пусть твое здоровье будет как можно крепче. У тебя обязательно все будет хорошо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:25 «Бойові каски замість корон тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг Від читача 21:52 Підтримайте, будь ласка, петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу 12:16 Підстанція обленерго знеструмлена через падіння уламків ворожого безпілотника 11:57 Зірковий український комік Влад Шевченко вперше стане батьком 11:19 У Гайсині врятували 84-річну жінку та чотирирічну дитину з задимленого під'їзду 10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих» 08:27 Сьогодні вітаємо Христину та Павла. Історія, іменини та прикмети 18 травня 08:12 В завершальному матчі сезону «Нива» в гостях розгромила «Реал Фарму» 21:01 Військовий Василь Мусійчук отримав «Хрест хоробрих» з рук Головкома ЗСУ 20:25 Посилення мобілізації з 18 травня: до чого готуватися військовозобов'язаним, розповідає адвокат 20:09 Де отримати юридичну та психологічну підтримку жертвам сексуального насилля під час війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up