Вінничанка Світлана Любченко: Мій кумир Коко Шанель

Вінничанка Світлана Любченко: Мій кумир Коко Шанель
Ім'я Коко Шанель на багато десятиліть стало синонімом паризького шику і витонченої елегантності, від якої будь-який чоловік здатний втратити голову. Вона ввійшла у сотню найвпливовіших людей світу. І цей вплив не обмежується тільки модою. Тож не дивно, що вінницький дизайнер Світлана Любченко захоплюється цією жінкою

Вінничанка Світлана Любченко – дизайнер і талановита дівчина. Більш за все вона полюбляє майструвати прикраси. Для цієї дівчини Габріель (Коко) Шанель - ідеал жінки.

– Коко Шанель мала все: відчуття стилю, гарний смак, власну думку, до якої багато хто прислухався, - каже Світлана Любченко. - В неї був твердий, незалежний характер, гострий розум. Саме завдяки цим якостям вона прожила таке яскраве життя. Незважаючи на життєві труднощі, війну, вона, завдяки своєму незламному характеру, продовжувала займатися улюбленою справою. Коко Шанель стала однією з найвпливовіших людей ХХ століття.

Відомі й невідомі факти з життя жінки-легенди

Відео дня
> Перші 20 років свого життя Габріель провела в католицькому пансіоні для незаможних дівчат.

Миле прізвисько «Коко» Габріель Шанель отримала від завсідників кафешантану «Ротонда» у Мулені, де вона вечорами розважала публіку легковажною пісенькою «Ko Ko Ri Ko». На щастя, Коко не мала голосу, і їй не судилося стати однією з тисяч бездарних шансоньєток. Але ні вона зокрема, ні світ у цілому від цього нічого не втратили - якраз навпаки.

Звісно, сам час диктував зміни у моді, світогляді, філософії. Але як стильно це зробила маленька Коко…

Габріель не вигадувала щось нове. Просто звичні речі в її інтерпретації ставали зручними і досконалими. «Все геніальне - просте» - корсети, пишні спідниці, рюші та волани пішли на звалище. Прості лінії і строгі форми, вишукані коштовності і шикарна біжутерія. Її візитна картка - те саме «маленьке чорне плаття», костюми з джерсі, коротка стрижка і парфум «Chanel №5». З чоловічого гардероба вона запозичила жакети, краватки, запонки і капелюхи. Єдине, що не використовувала Шанель в дамській моді, були чоловічі брюки - вона вважала, що вони просто не пасують жінкам.

Коко Шанель любила кишені. Вона була впевнена, що жіночим речам не вистачає кишень, цієї чоловічої деталі костюма. І привнесла їх не тільки в одяг, але і в аксесуари. Головна деталь в сумочках від Chanel і донині - кишені.

Все життя струнка і дуже тендітна, Коко вважала свої коліна найпотворнішою частиною тіла. З цієї ж причини «маленьке чорне плаття» повністю їх закривало.

Після загибелі свого коханого Артура Бой Кейпла Коко, яка не була його дружиною (втім, як і взагалі нічиєю дружиною в своєму житті), не маючи законних підстав носити по ньому траур, зробила чорний колір… модним. І впродовж п’яти років випускала чорні колекції, де біліли лише комірці та манжети.

Коли одного разу під час круїзу Коко обгоріла на сонці і з'явилася в такому вигляді в Каннах, громадськість тут же підхопила «тренд». А до того жінки ховали обличчя під парасольками, зберігаючи аристократичну блідість.

З якої причини Коко на прем'єрі в паризькій «Гранд-опера» з'явилася з короткою стрижкою, досі невідомо. Подейкували, ніби в її будинку вибухнула газова колонка і обпалила їй волосся. Сталося це у 1917 році. Але якщо це була сама Мадемуазель - їй наслідували усі беззаперечно. І з довгим волоссям - своєю віковою окрасою - жінки безжально розпрощалися. А хитромудрі зачіски змінили на стильну і зручну коротку стрижку.

Дружба з росіянами відобразилась не лише в модних лініях її колекцій, а й у знаменитому парфумі «Шанель №5», флакон якого зовні нагадував штоф російської горілки. Та й вигадав його на замовлення Коко російський парфюмер Ернст Бо. Серед представлених ним варіантів саме цей був п’ятим.

Серед її коханих чоловіків були герцоги, художники, аристократи. У віці 54 років Коко закрутила серйозний роман з високопоставленим німецьким генералом СС Вальтером Шелленбергом. Це він її називав Modellhut — «модний капелюшок».

Їла Коко небагато і просто - перевагу віддавала овочам, фруктам і рибі. Спала по сім-вісім годин, і завжди при відкритих вікнах. Вставала рано, не пізніше сьомої.

У світі моди головним суперником Коко Шанель був Крістіан Діор. Про нього Коко говорила: «Чоловік, який не мав жодної жінки за все своє життя, прагне одягти їх так, якби він сам був жінкою».

Взагалі вона була ревнива і скупа. Завжди носила на шиї ножиці, прив'язані на тасьмі. Одного разу Шанель побачила костюм від Живанши на одній зі своїх манекенниць, підійшла і миттєво розпорола його, додавши, що тепер костюм має кращий вигляд.

Померла Коко Шанель уві сні. Своїй покоївці вона лише встигла сказати: «Ось так нас залишають здихати».
{photo_gallery id=1026|}

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловим планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up