Презентували проект для профорієнтації дев'ятикласників

Презентували проект для профорієнтації дев'ятикласників
  •  Першого грудня відбулась прес-конференція, на якій презентували освітній проект “Fly - up: впевнений старт молоді”. Реалізує його громадська організація “Освітній простір 2.0” за сприяння міської ради.
  • Мета: заохотити критично обирати майбутню професію та залишатись працювати у рідному місті.
  •  Через воркшопи у навчально-професійних закладах пояснити учням, що здобуття робітничої професії може бути дуже перспективним початком дорослого життя.

“Громадський простір 2.0” існує уже півтори роки. Ми займаємось освітньо-науковими проектами та співпрацюємо із “Майстернею міських проривів”, — коментує керівник ГО Ольга Гасина. — Нещодавно ми започаткували проект “Fly up: впевнений старт молоді”, який допомагає дев’ятикласникам дізнатись більше про робітничі професії та відповідні навчальні заклади міста.

Поки таких школярів є 25. Пілотна група завершить своє неформальне навчання наприкінці цього року. А зараз для них кожної суботи проводять виїзні воркшопи до різних професійно-технічних закладів міста, діти відвідують провідні підприємства, а також слухають лекції успішних людей.

Відео дня

— Які будуть наслідки того, що надалі зростатиме потреба у кваліфікованих робітниках? Збільшується відтік молоді. І чи через 10 років хтось захоче жити та працювати у Вінниці? Весь час у наше місто намагаються проникнути інвестори. Але вони як заходять на ринок, так і йдуть із нього, якщо немає потенційних виконавців праці. Наша молодь розумна, потужна і вона може зростати і заробляти великі кошти у рідному місті, щоб жити комфортно тут, поруч із сім’ єю, поруч із батьками, з друзями, знайомими, а не мігрувати за кордон у пошуках роботи. Якщо освіта буде пріоритетною галуззю  — місто буде зростати та розвиватись економічно,  — стверджує Ольга.

Як взяти участь?

Для проекту обирали виключно дев’ятикласників. Організатори були у школах Вінниці та розповідали про можливість. Із усіма охочими, а їх було 212, провели телефонне інтерв’ю і визначили тих 25 учнів, які найбільш підходять для цього проекту. Після Нового року, коли розпочнеться другий набір, візьмуть уже 100 дітей. Участь у проекті абсолютно безкоштовна.

Зараз у школах проводять профорієнтацію, проте зараз це більше рекламна кампанія вищих навчальних закладів. Шкільні психологи не можуть приділити увагу кожній дитині та зрозуміти, яка професія для неї буде найбільш відповідною. А у свою чергу батьки вважають, що вища освіта — це квиток у майбутнє, тому витрачають кошти на репетиторів, а потім на навчання, якщо дитина не пройшла на бюджет. Іноді це економічний тягар для сім’ї.

Без вищої освіти нікуди?

І справді побутує стереотип, що вища освіта  — це обов’язкова умова успішного майбутнього. Проте, як уже часто переконуємось, знайти роботу важче людям саме із вищою освітою.

— У нас на обліку практично немає випускників професійно-технічних закладів,  —розповідає директор Правобережного центру зайнятості Світлана Кривенко.  — Якщо порахувати загалом, то це більше, аніж 70% усіх безробітних Вінниці. Цього року маємо приріст робітничих вакансій майже удвічі, їх є велике різноманіття.  Потрібні водії трамваїв, тролейбусів, слюсарів, ремонтників колії тощо. Роботодавці потерпають від нестачі кваліфікованих кадрів. Я вважаю, що той стереотип, що вища освіта  — профілактична пігулка від безробіття, просто вичерпав себе. Люди робітничих професій також можуть отримувати хорошу заробітню платню.

Як уже зазначалось, тут профорієтанція носитиме більш практичне значення. Діти під час воркшопів зможуть випробувати величезну кількість професій.

— Візити до шкіл для нас  — це ковток повітря,  — каже заступниця директора із навчальної частини ВВМПУ Світлана Корженко. — Тепер школи відчиняють нам свої двері. Ця програма  — це підтримка молоді. Ми можемо заявити, що маємо хороші, оснащені сучасною технікою заклади. Наші студенти є конкурентноспроможними на ринку праці. Під час проходження практики роботодавці часто пропонують залишитись працювати.  У нас стабільна освіта, яка надає гарні навички, високий фах випускника. Якщо муляр має хороші знання, ніщо не перешкоджає йому стати інженером.

Нагадаємо, що “Майстерня міських проривів” займається проектами з розвитку міста до 2030 року. До співпраці із згаданим проектом також будуть залучати і безпосередньо працедавців. Планують, щоб і студенти вищих навчальних закладів паралельно мали змогу здобувати робітничий фах. Наприклад, у сфері дизайну. Автори проекту будуть стежити за його учасниками до вступної кампанії влітку, щоб зрозуміти, чи є якісь конкретні зміни.

— Щоб змінити стереотип, потрібно багато часу. Це систематичний та постійний процес, — підсумовує Ольга Гасина.

Цей матеріал було підготовлено в рамках програми міжредакційних обмінів за підтримки національного фонду на підтримку демократії NED.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • fank franko

    Освіта,це вкладення грошей в майбутне.На сьогоднішній день освітня реформа в країні позбавила молодь такого майбутнього.Тому,наші діти масово виїджають вчитися в країни євросоюзу, де в вузах гарантують працевлаштування по спеціальності.

    Якщо керівництво країни плює на свій народ і дбає тільки про власні статки ,вчить своїх дітей у самих престижних вузах,а для всіх інших освіта для "галочки" -країна деградує як економічно так і морально.Хай подумають скільки ще будуть грабувати свою країну? Кому і де вони будуть потрібні навіть з мільйонними статками? Хто буде створювати ВВП країни?

    Задунайский Торонтуй reply fank franko

    == в країни євросоюзу, де в вузах гарантують працевлаштування по спеціальності???

    Не смеши мои тапки.
  • ваняк

    какой блин толк от этой профориентации? если у нас инженеры торгуют на рынке (потому что реально можно больше заработать), школьные учителя идут в IT сферу, а те у кого специальности нет, держат многомиллионные бизнесы по городу

    Задунайский Торонтуй reply ваняк

    Кому они нужны, "инженеры", со специальностью типа "Інтернет речей".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Водійка Mazda сіла за кермо п'яною: рівень алкоголю в 14 разів вище норми photo_camera 12:19 Вчора ворог завдав понад 180 ударів по Україні. Є жертви серед цивільного населення 11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up