Зробити писанку самотужки. Що було цікавого на фестивалі великодніх традицій

Зробити писанку самотужки. Що було цікавого на фестивалі великодніх традицій
  • Всеукраїнське свято народного мистецтва «Великодня писанка» в п'ятий раз пройшло 2-4 травня у вінницькій філармонії.

  • З усієї країни до нашого міста з’їхалися провідні майстри писанкарства з інших регіонів.

  • З їх допомогою гості свята змогли взяти участь у майстер-класах, послухати гаївки, переглянути фотозону, купити вже готові писанки та створити свої.

В Україні протягом століть вважалося, що писанкарство це винятково жіноче заняття. Таку думку роками підтримували і на Поділлі. Чи змінилося щось з того часу, розповіла нам на фестивалі вінницька писанкарка Ірина Савчук.

— Здавна і до сьогодні вважається, що писанкарство формує образ жінки, так у неї розвиваються дуже позитивні риси — посидючість, уважність, творча уява, — розповіла майстриня. — Все це їй обов’язково знадобиться. Писанкарство це справді не просто мистецтво, це справжній засіб виховання і навчання молоді. Так ми передаємо ці традиції і любов. Крім того, коли ми пишемо свою писанку, ми цим самим візуалізуємо свої мрії, за допомогою відповідних символів. Тобто писанка — це тло наших мрій, бажань перенесених традиціями. Також, цікаво те, що це корисно не тільки для дівчат, але й хлопців. В давнину справді існувала думка, що хлопцям не можна розписувати яйця, і цього дотримувались. Адже жінка повинна прати, вести господарство, виховувати дітей, а чоловік виконувати більше фізичної чоловічої роботи. Але, викладаючи у педуніверситеті декоративно-ужиткове мистецтво, можу сказати, що хлопцям це також стає цікавим, розвиває їх фантазію, креативність. До прикладу, відому українську майстриню писанкарства Тетяну Коновал з Луганщини, розпису навчив саме їй чоловік з Хмельниччини, де ці традиції були більш поширеними.

Що було на святі?

Відео дня

Фестиваль розпочався урочистим концертом, де глядачі побачили, зокрема, обряд «Посвяти у писанкарі». А ще — традицію заквітчання Святого Миколая, де участь взяла навіть маленька вівця.

Писанкарі від різних областей були відзначені грамотами та подарунками. А усі охочі після концерту могли своїми руками зробити розпис. На другому поверсі філармонії розташували робочі поверхні для розпису з усіма потрібними для цього речами — писачками, яйцями, фарбами, віском, оцтом та свічками. Там було найбільше дітей, які повторювали всю роботу за майстрами та створювали свої писанки, а вже потім з радістю показували роботи на камеру.

— Подільська писанка — лаконічна, має архаїчну символіку, виразний чіткий малюнок, також кожна писанка має назву, чи це писанка Тульчинського району, Тиврівського чи Жмеринського, — розповіла майстриня Тетяна Пірус. — Особливості є в кожному районі, наприклад в селі Гущинці Калинівського району це зображення сунички, там архаїчна символіка, яка має не одну тисячу років, ці символи йдуть навіть з часів неоліту. Солярна символіка, (найдавніші символи, знаки, що позначають сонце) збережена на писанках села Рахнівка Шаргородського району.

Традиційні подільські писанки пишуться воском на сирому яйці, з дотриманням обмежень, заборон. Для створення писанки потрібно сире яйце, повне, запліднене та куряче, шматочок воску та писачок, зазвичай виготовлений власноруч.

Виконується розпис за допомогою воскової техніки, нагрівається писачок, гріється шматочок воску, пишеться символ, потім відбувається процес фарбування, кожного разу закріплюється фарба, від світлого до темного. Традиційні українські писанки мають темне тло, залежно від району, і саме темне тло означає родючість подільської землі. На писанці використовується 4–5 кольорів.

В п’ятницю, з 10.30 до 15.00, на першому поверсі філармонії можна було розгледіти і вже готові писанки, як з Поділля, так і з інших областей, купити все для писанкарства. Та, звичайно, — зробити гарні фото.

Заснування фестивалю

Перше Всеукраїнське свято народного мистецтва відбулось 12 років назад у Вінниці. Тоді, у 2007 році, в ньому взяли участь 26 писанкарок з 10 регіонів. Відтоді свято проходить один раз на три роки, на 3–4-й день Великодніх свят. У цьому році на фестиваль приїхали 40 майстринь з 17 областей.

Але, за словами директора центру народної творчості Вінниччини Тетяни Цвігун, подібне свято почали проводити ще з створення в 1993 році Тетяною Пірус єдиної в Україні дівочої гімназії імені Лесі Українки. Вже в 2000 році центр народної творчості провів цей фестиваль на обласному рівні, а згодом, в 2007 році за підтримки Міністерства культури та освіти він набув і всеукраїнського масштабу.

Засновниця першого свята «Великодня писанка», майстриня та етнолог Тетяна Пірус, розповіла нам про початки проведення свята та його мотиви.

— Українська дівоча гімназія імені Лесі Українки діяла у Вінниці з 1993 до 2003 року, після чого припинила своє існування. Це була єдина в Україні позашкільна форма роботи з дівчатами, що фінансувалася за власні кошти, розповіла вінницька народна майстриня Тетяна Пірус. — У ній викладалося 17 предметів, з них був і спецкурс — писанкарство. Дуже важливо було на той час підтримувати українські традиції, навчити їх любити та поширювати. І це найважче, навчити любити свою рідну землю, країну, адже за це не ставлять 12 балів. Та все ж, за допомогою моїх учениць, а згодом підтримки центру народної творчості ми поширюємо ці традиції, знання для майбутніх поколінь.

Донька майстрині також етнолог та писанкарка Катерина Пірус. Вона продовжує вивчати та  поширювати українські традиції і нам  розповіла про особливості  вибору фарби для писанок.

— Якщо це традиційна писанка, зроблена за усіма вимогами, повна, а потім ще й запечена, то для неї потрібні лише натуральні барвники, які створені за складними спеціальними технологіями. Важливо, що використовуючи натуральні фарби ніколи не знаєш, який колір справді отримаєш. Для видутих писанок вже можна використовувати синтетичні барвники, вони будуть звичайно яскравіші. Також, у барвнику яйце не повинно варитись, адже це вже буде не писанка, а крашанка. 

Майстриня наголосила і про те, що потрібно пам'ятати, що писанка - це оберіг, створений відповідно до традицій вашого регіону та символіки.

Якщо ви не потрапили на фестиваль, але зацікавились писанкарством, то щоб дізнаватися про проведення подібних майстер-класів не тільки у святкові дні слідкуйте за сторінкою обласного центру народної творчості та профілями майстрів у фейсбуці. Ось деякі з них:

А наступного фестивалю доведеться чекати ще три роки. Але в 2022 році у майбутніх майстрів з'явиться можливість і свої роботи показати.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Орест Лютий

    Галунка, крашанка, писанка.

    Сніжана reply Орест Лютий

    А ще на забор посцяти, то й буде пісянка!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up