Як діти, що вперше тримають музичні інструменти в руках, готуються до гала-концерту Music Camp

Як діти, що вперше тримають музичні інструменти в руках, готуються до гала-концерту Music Camp
  • Більшість учнів Music Camp до музичного табору не грали на жодному інструменті.
  • Часу перетворити ватагу учнів на оркестр у організаторів було небагато: 6 днів.
  • Завтра, 1 червня, о 17.00 на великому концерті діти покажуть, чого навчилися.
  • І ще: беруші брати не потрібно, бо грають вони дуже гарно

 

11.40, 31 травня. У актовій залі школи № 4 людно: великий натовп із учнів та викладачів, усі або обговорюють генеральну репетицію, або сміються та обмінюються досвідом. У центрі цієї поки що какофонії — Констанція Фортунато, головний організатор та засновник музичного табору Music Camp International(далі - MCI).

У неї є хвилин 15 для спілкування із журналістами, перш ніж діти розійдуться по музичних класах.

— Кожна дитина під час 6 днів навчання у Програмі Music Camp вчиться грати на двох інструментах, і ще — cпівати у хорі. Деякі з дітей грали на якомусь музичному інструменті до табору, деякі  брали участь на минулому таборі, але більшість донині музикою не займалася взагалі, - розповідає вона.

Відео дня

Головна ідея табору —  навчити дітей вірити у власні сили.

 

— Я абсолютно не згодна з тим твердженням, що деякі діти талановиті, а деяким “не дано”. Немає лиш одного шляху, щоб навчити їх музиці. Якщо забезпечити дитині заохочуюче  середовище, то усі її таланти обов’язково реалізуються. Кожна дитина - маленький геній. Проте, як казав Енштейн, якщо ми судитимемо рибу за тим, як вона вміє лазити по деревах, то вона проживе все життя, вважаючи себе дурепою. Це саме стосується і дітей. Для кожної дитини треба свій підхід, аби вона розкрила свій талант, — каже Констанція Фортунато.

Діти не мали змоги обирати собі інструмент самостійно. Якщо у учня вже є музичний досвід, організатори намагаються ставити їх на інший інструмент замість “рідного”, аби дітворі було цікаво навчатися. Програма вже проходила у Вінниці два роки тому. Цьогоріч Music Camp до міста запросив благодійний фонд “Подільська громада”. Правила проведення програми незмінні: протягом 6 днів діти вчаться грати на музичних інструментах, які до цього не тримали у руках. Цьогоріч це близько 150 учнів. — Із 12 до 16 години у школі проходять тренування. Діти відволікаються лише на обідню перерву у 20 хвилин. Вони умовно поділені на “зелену” та “червону” групи — розрізняємо їх за кольоровими бейджами. Одна група вчиться грати на інструментах, інша - співає у хорі. Далі прямо у коридорі — бо дітей багато — відбувається зведення інструментів, і групи міняються місцями, і так відбувається аж до четвертої години дня: тоді відбувається загальна репетиція, — розповіла журналісту Дарина Бєлянська, координатор проектів МСI в Україні.Катерина Стецюк спочатку була учасницею Програми, а тепер — одна із викладачів.  —Тут я викладаю хенд чампс і золоті дзвіночки. Music Camp мені знайомий з дитинства, бо у 11 років я була його учасницею. Після Music camp я поступила до музичного училища, а потім — до Національної музичної академії по класу фортепіано. Хотіла б допомагати продовжувати цю справу. Тут не націлені виховати професіоналів. Виховання іде в комплексі: і музичне, і соціальне.  Діти отримують віру у себе, а, окрім того, мають змогу доторкнутися до шедеврів світового мистецтва. Наприклад, коли мені було 11, я думала, що ораторію Генделя зможу заспівати, лиш коли подорослішаю, але мала змогу виконати його ще тоді, на концерті Music Camp.На “планьорці” Констанція попереджує дітей, що треба вимкнути звук у телефонах. А деяких персонально просить здати телефони — видно, вже “засвітились” із ними раніше.  Короткий інструктаж, і діти з викладачами розходяться по класах.— Зафіксували гарно підборіддя на підборіднику, вирівняйте ручки, опустіть плечі, розправте їх. Так, Даруся, ніжки “бантиком” постав! Так, третій пальчик на “ре” - і...поїхали! —  каже викладач по класу скрипки Олена Добронравова своїм учням.

Через 50 хвилин усі діти збираються на зведення у коридорі: тут є і новоспечені скрипалі, і флейтисти, грають віолончелі та магічно звучать орфи. Коли діти фальшивлять, диригент нагадує їм:

— Будьте уважні! Дивіться не на своїх викладачів, а на мої руки!

Анастасія Матвієнко — з Луки-Мелешківської. Дівчинці 12 років, і зараз вона грає на скрипці.

— Я гарно граю на гітарі, а скрипка, - дівчина краєчком ока дивиться на скрипку у своїх руках - скрипку я не дуже люблю. На цьому інструмент не грала ніколи, але виходить у мене непогано. А взагалі я хочу стати співачкою.

Дванадцятирічний Андрій Матвійчук вчиться у 5 класі школи № 12. Каже, на Music Camp його відправила мама.

— Зараз я граю на скрипці, а взагалі вмію грати на трубі. Після концерту може й спробую продовжити на скрипці грати.

Почути вихованців програми можна буде вже завтра, 1 червня, у концертній залі Вінницького педагогічного університету о 17.00. Вхід - вільний. Адреса - Острозького, 32

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up