Кенія. Шматочок української землі

Кенія. Шматочок української землі
За останній місяць я приїздив у багато аеропортів портів і вокзалів. На жодному з них мене ніхто не зустрічав.

І дуже приємно було, коли уночі, на темних вулицях кенійської столиці Найробі, на виході з міжнародного “матату” (так тут називають рейсові автобуси — прим. авт.) сполученням Аруша-Найробі мене зустріла людина, яка розмовляє українською.

У Кенії є українське посольство, де роками живуть і працюють українці. І до них часто звертаються наші співгромадяни, у яких вкрали паспорти чи інші документи десь у Танзанії чи Кенії.

Відео дня
> Отож, працівник посольства зустрів мене, але у саме посольство я прийшов наступного дня — у День незалежності України. Розташована наша амбачада на тихій, але широкій вулиці. На брамі намальований Тризуб, при вході чергує темношкірий охоронець з дробовиком у руках.

- І want to see mister Andriy Hrytsenko, - кажу йому.

Охоронець довгою доріжкою, обсадженою живоплотом, веде мене в посольство.

Тут є невеликий, але красивий, добре умебльований будинок. Довкола нього ростуть пальми і велетенські кактуси, пістрявіють доглянуті квітники.

Андрій Гриценко — перший секретар з економічних питань, показує мені квітник у вигляді Тризуба та висаджений із рослин напис Ukraine.

- І в ботанічний сад не потрібно йти, - посміхаючись каже чоловік.

Українці у посольство, за словами його працівників, звертаються частенько. У наших тут, буває, крадуть паспорти прямо з номерів у готелях. Але за декілька днів у посольстві виготовляють тимчасовий документ, з яким можна повернутися додому. Головне у таких випадках — звернутися у поліцію і отримати довідку, що вас дійсно обікрали.

- Я уже рік не був в Україні, - каже Андрій Гриценко. - Звик до цього місця, хоча це було непросто. Наприклад, понад місяць звикав до того, як водити авто місцевими вулицями. Рух тут набагато хаотичніший, ніж в Україні.

До слова, перебуваючи у нашому посольстві, я підготував інтерв'ю з Надзвичайним і повноважним послом України в Республіці Кенія, але написати його зможу лише після повернення додому. А загалом після такої гостини відчуваєш приємність від того, що навіть тут, в Африці, є шматочок України. До того ж шматочок гарний, такий, що різко контрастує із захаращеними місцевими вулицями.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up