Який дім “під ключ” можна побудувати за 20 тисяч доларів?

Який дім “під ключ” можна побудувати за 20 тисяч доларів?

Економія. Квартира чи будинок? Коли на руках скромна сума,  рахуєш кожен квадратний метр. Маючи на руках 20 тисяч доларів, можна придбати квартиру площею від 25 до 50 квадратних метрів. Або ж побудувати вдвічі більший власний будинок, але якщо є земля

 

На перший погляд, ідея з будівництвом дому здається не дуже вдалою. Вартість лише однієї земельної ділянки може коштувати як півквартири, а то й більше. Рахуємо сюди будинок та проведення комунікацій і отримуємо кругленьку суму. Втім, якщо земля своя, не будувати палац, можна постаратись отримати будинок з вдвічі більшою площею, ніж квартира. Сучасні технології пропонують варіанти, як зекономити на будівництві.  Ми з’ясовували, який  дім можна побудувати  за 20 тисяч доларів, без урахування вартості землі та затрат на прокладання комунікацій. Для порівняння, обрали будинок із цегли, SIP-панелей та дерев’яного брусу.

Цегла

Відео дня

Класичний будинок із цегли виявився найдорожчим варіантом.  За 20 тисяч доларів мінімально побудувати дім під ключ вийде на 45 квадратних метрів. І вартість матеріалів постійно зростає в ціні.  Для цегляного будинку важливий міцний фундамент:  висотою не менше 120–130 сантиметрів. Він буде найвитратнішою частиною будівництва (25-30 відсотків). Покрівля на дах з металочерепиці обійдеться також у 2,5–3 тисячі доларів.  Перевага такого варіанту у його надійності та міцності. У будинку з цегли найкраща шумоізоляція. Простояти дім може і сто років, якщо будувався правильно.  Слабке місце будинків із цегли – енергоефективність. Тому його потрібно обов’язково утеплювати зовні.  

SIP-панелі

Будинок із структурних теплоізоляційних панелей. SIP-панелі складаються із двох деревостружкових плит, між якими вклеєний шар пінопластового утеплювача. Цей матеріал спалахує як свічка, але продавці SIP-панелей розповідають, що використовують спеціальний вид пінопласту, який тліє при розгорянні і швидко загасає. Безкоштовний типовий проект на 100  квадратних метрів під ключ якраз вкладеться у потрібну  суму 20 тисяч. Головною перевагою будівництва за допомогою такої технології є швидкість. Поки на земельній ділянці заливається фундамент, на заводі виготовлять усі необхідні плити. Будинок із плит достатньо легкий, тому фундамент під нього роблять різних типів, найчастіше стовбчастий. Тому він обійдеться дешевше. Конструкцію обіцяють зібрати на земельній ділянці, як конструктор «лего» за три місяці. На такий будинок дають гарантію від 10 до 25 років, на деяких сайтах обіцяють надійність і до 80 років.  Такий дім не потрібно утеплювати додатково, як цегляний. Сам по собі, він буде енергоефективним. Важливо знати, що не на кожну стіну такого дому повісиш телевізор або кухонну шафку. Про це варто потурбуватись ще на етапі будівництва – потрібні стіни підсилюють додатковими балками. Важливим елементом такого будинку є наявність вентиляції.  Із усіх запропонованих варіантів цей найдешевший і найменш екологічний. Через  склеювання панелей та обробку іншими речовинами, панелі виділяють формальдегіди. Як запевнюють продавці, їх кількість незначна, така ж, як від будинку зі зрубу, який обробили антисептиком і лаком.  

Брус

Витративши 20 тисяч доларів, можна побудувати дім під ключ  із дерев’яного оциліндрованого брусу приблизно на 80 квадратних метрів. Фундамент тут потрібен такий же, як і для будинку з SIP-панелей. Стіни з природного матеріалу легко монтуються і обробляються. Повісити шафку або телевізор на таку стінку не становитиме жодної проблеми. Такий дім буде максимально екологічним, але термін його використання залежатиме від ваших зусиль. Дім має низьку стійкість до вогню та агресивних середовищ. Тому час від часу доведеться обробляти його спеціальними антисептиками від грибків та комах з жуками. А це вплине і на екологічність. На будинок із зрубу підійде будь-яка покрівля, як і на цегляний. Не потрібно багато витрачатися на внутрішнє оздоблення та обробку стін. Це може бути як мінусом, так і плюсом – залежно від того, чи подобається вам дизайн дерев’яного будинку.  Потрібно також врахувати, що такий будинок віддає багато тепла, тому буде холоднішим, ніж цегляний утеплений.  

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (51)
  • Читач47

    За 20000 доларів під ключ зараз у 2023 році,  http://vlasnahata.com

  • Олег Лымарь

    За 20000 доларів під ключ зараз у 2022 році можливо лише каркасний будиночок отримати, і то загальною площею до 50 м2. Ось мені подобається дуже цей варіант: https://bauenhaus.ua/proekt-smart-dacha-patio-29-10/. Трохи дорожче буде з СІП панелей, але там і надійність, і енергоефективність краще

  • Богдан Бучковський

    Якісний каркасник чи з брусу дім -це дуже-дуже дорога річ ,якщо все робити до толку. Сіп ,можливо,але в нас з економа зробили ціну космос. Цегла -класика, але є більш доступні і розумні технології будівництва! Будівництво за дуже раціональний баджет енергоефективних будівель з монолітної незйомної обпалубки. Деталі https://liderdah.com.ua/uk/neznimna-opalubka-energy-block/

  • Tetiana Chernenko

    я будую під києвом каркасний будинок, багато людей в селі побудували каркасний і не жаліють. по скільки грошей на більш "пристойне" будівництво немає. а жити в забрудненому києві не дуже хочеться. так от. краще найти толкову бригаду, якій ви будете платити тільки  за роботу. доставкою буд матеріалів займайтесь самі. прораби багато собі хапають, а вам доставлять неякісний матеріал. так от. коробка з розводкою сантехніки і електрики - близько 12 тис дол. в середині вам лишається поклеїти шпалери, постелити лінолеум чи паркет, встановити ванну, унітаз - і можна жити. але враховуйте, що потрібен септик 1-2 тис дол. вода - близько 1 тис. паркан і ворота і плюс земельна ділянка... але все одно в сумі дешевше ніж 1кімн квартира в Києві)

keyboard_arrow_up