Закоханий і «герметичний» Хорта погляд із СІЗО: ще 11 місяців за «законом Савченко»

Закоханий і «герметичний» Хорта погляд із СІЗО: ще 11 місяців за «законом Савченко»

Це був «День Хорта» у Вінницькому міському суді. Піврічну тишу у суді порушило 27 вересня – наступного дня після дня народження Петра Порошенка знову слухали скаргу щодо утримання під вартою Юрія Павленка. 

Саме тут першого квітня Хорту винесли вирок за шосте грудня 2014 року –чотири роки і шість місяців. За хуліганство. Хоча «політичним в’язнем» він став за розірваний портрет Президента України… Після вироку «група підтримки» Хорта перемістилась до апеляційного суду. Та у вівторок усі знову прийшли в суд на Грушевського…

«Знову пєвчі – значить Хорт», - одразу ж впізнали охоронці міського суду. «Горіла шина, палала…» вже ніхто не співав, але прийшли з прапором, а Чайка ще у смугастій робі ЗеКа і в кайданах. 

Всі і все, як завжди, на засіданнях справи Хорта. Адвокат звернувся зі скаргою розглянути питання щодо утримання вартою. На думку захисника Олексія Бонюка,«оскільки вирок судді Курбатової досі не набув законної сили, а інших судових рішень щодо запобіжного заходу немає, то тримання його під вартою залишається нобґрунтованим». Журналісти чекали ще на анонсований візит на засідання представників спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Не приїхали…

Відео дня

Не чекали і чуда від голови суду Андрія Михайленка, який розглядав скаргу. Поки суд пішов у нарадчу кімнату, група підтримки виговорилась. Портрети Порошенка, як раніше, не рвали. Хтось консультував щодо комунальних тарифів, хтось пояснював ситуацію в країні на базі справи Хорта – «про жидів» і не тільки, мама Юрія Павленко кричала прокурору, що той «баран», після чого він вийшов, соратники між собою ділилися на кого образились, і з ким із своїх не хочуть годинами розмовляти по телефону, бо «всі гроші з’їдає», та з’ясовували,  за чиї кошти в Київ їздили… А Хорт… Він щиро посміхався, виглядав закоханим і щасливим у скляній клітці. Від нього - від клітки - не відходила красива дівчина. Конвой їм не заважав. Охоронці  мовчки із розуміннями споглядали за розмовою двох, які приросли поглядами і долонями через броньоване скло…

Суд оголосив рішення – Юрія Павленка залишили під вартою – за обвинувальним вироком, який ніхто не скасував… «Група підтримки» крикнула: «Ганьба!» і вийшла із залу засідання. Біля клітки з конвоєм  залишилась мама і дівчина…

«Дев’ять місяців залишиться після апеляції»

— Юрію, чи чекали ви іншого рішення?

— Звичайно, що на інше рішення не розрахував. Тому що склалася практика, що можна тримати під вартою особу, якщо є рішення, яке не набуло законної сили першої інстанції. Така правова казуїстика. Бо з одного боку неможна тримати особу під вартою більше двох місяців, якщо немає іншого рішення…

— За «Законом Савченко»  скільки залишилось сидіти?

— Я відбув три роки сім місяців, на час проведення апеляційного суду буде три роки і дев’ять місяців, то мені залишиться дев’ять місяців.

— Рахуєте щодня?

— Так, рахую щодня – так цікавіше якось. У мене є круглі дати, які я відзначаю…

— «Закон Савченко» можуть відмінити, принаймні, є такі розмови. Ваше ставлення?

— Можна внести зміни за рецидиви. Якщо за «Законом Савченко» особа відсиділа день за два, вийшла і знову вчинила злочин, то тоді можна й не застосовувати цей закон, бо це значить, що особа стала на злочинний шлях. А якщо його не застосовуватищодо тяжких злочинів, то по тяжких злочинах повністю СІЗО наповнене - там немає людей за іншими статтями - десь  5% окрім тяжких і особливо тяжких злочинів. Особу не беруть під варту, якщо менші злочини.

— З вами зараз скільки в камері?

— Двоє. Влітку було п’ятеро. Камера на шістьох.

— Вчора був день народження Порошенка. Ви якось його згадувалиу цей день?

— Його день народження я ніколи не відзначав. Мене цікавить, чи відзначатиму я свій день народження на свободі цього року, бо минулого не відзначив. (29 жовтня виповниться 27 років – Авт.)

— Як оцінюєте ситуацію в країні? Ви вже трохи відсиділи, бачите  з трохи з іншого боку – вакуумного…

— Герметичного;) Ставлення залишається скептичним і дещо песимістичним, тому що, на моє переконання, жодних структурних реформ в Україні так і не відбулося, немає політичної волі правлячого класу до перетворень. Тому, скоріше за все, будуть соціальні потрясіння, пов’язані з неправильною політикою – і соціальною, і зовнішньою. Мається на увазі врегулювання конфлікту на Сході.

«На концерт Потапа і Насті пішли піаритися ті самі, що стояли зі мною 6 грудня»

— Чому вас не підтримають люди, за яких ви стояли? Так мало з них ходять в суд, більше прийшли пікетувати концерт Потапа і Насті. Піаритисьна поп-зірках легше, у вас на судах– дідусі і бабусі. Сьогодні перед засіданням розмовляли із Анатолієм Банахом. Він прийшов на суд, бо каже, що «Юра сидить за мене». Мовляв, його теж мали б закрити за те шосте грудня…

— До речі, на концерт пішли піаритися ті самі, що стояли зі мною шостого грудня… Коли ти перебуваєш на свободі, у тебе багато друзів, а коли ти тут, то їхня кількість скорочується – це універсальне правило не лише до мене застосоване. Тому не бачу у цьому нічого унікального.

— Сьогодні Ви закоханий?

— Так.

— Питаю, тому що у вас інший погляд, ніж торік, коли ми записували інтерв’ю . Тоді ви казали, що коханої людини «швидше немає, ніж є», бо не контактуєте, і «важко зрозуміти ставлення до людини і людини до тебе, якщо ти знаходишся в умовах ізоляції». З цією дівчиною, яка сьогодні не відходить від вас, познайомились будучи за гратами?   

— Ні, раніше знайомі. Але на той момент були, скажімо, неврегульовані відносини. Завдяки перебуванню під вартою і судді Курбатовій у мене було достатньо часу, щоб обдумати обставини свого особистого життя.

— Завдячуєте суддям?

— Вони змогли мене позбавити свободі пересуванні, але не свободі думки. Можна запхнути людину у психлікарню, наколоти її препаратами…

— То вам пощастило.

— Пощастило. Доволі таки… Я зберіг ясність думки і тверезе мислення.

— Ви сподіваєтесь на апеляцію?

— Звичайно. Я взагалі сподіваюсь, що буду звільнений в результаті апеляційного суду. Так чи інакше. Прокурор просить сім років. Власне, обвинувачення й скасовує частину другу ст. 28, яка говорить, що я вчиняв за попередньою змовою.

Взагалі, зараз просто перебуваю під вартою: я - не засуджений. Розраховую на звільнення, що Апеляційний суд винесе тверезе рішення, яким щонайменше відправить на новий розгляд, і змінить запобіжний захід щодо мого утримання під вартою. 

— Анонсували прибуття на засідання представників ОБСЄ. Їх нема. Чому?

— Це питання до адвоката.Вони справді мали бути. Повідомили адвоката про свій візит у жовтні. Не можу сказати точно. Торік теж на місяць затягнувся їхній візит – мали бути у жовтні, а приїхали у листопаді. Тобто це матерії, які від мене не залежать.

— Коли звільнитесь, підете у політику?

— Свиней зараз розводити невигідно -  чума, тому напевно, що так.

— Колишній голова обласної Ради Сергій Свитко вручив батьками вашу Почесну відзнаку «За вагомий внесок у розвиток Вінниччини», як учасникам Революції гідності у місті Вінниці. Тобто влада вручила тому, кого  називають «політичнорепресованим».

— Так, Свитко виступав від громади – це було 3 вересня 2015 року.

— Сьогодні він не є владою - «не при ділах». Чому його немає тут, на суді? Події шостого грудня 2014 року залишили йому термін у владі…

— У вас є його номер телефону? Запитайте. Я не знаю… Окрім того, не від мене ж залежить чи підтримує мене Свитко? Думаю, що він мене підтримає, але сьогодні на суд не прийшов.

— Ви будете створювати свою політичну силу?

— Як Бог дасть. У Богдана Хмельницького  на шаблі було написано: «Буде, що буде, а буде, як Бог дасть». Опираємось на провидіння…

Є ще одне пророцтво, про яке рік тому розповідав Юрій Павленко: «Їхав в конвої з циганкою Ольгою, вона мені сказала, що у мене буде п’ятеродітей і я буду віруючий. Ну я вже віруючий, залишилось ще п’ятеро дітей. Коли востаннє розглядали запобіжний захід, то я сказав судді: «Ви просто марнуєте мій час, я ж не встигаю – мені ще треба організувати матеріальну базу, вибрати хто буде народжувати…». Але суддя, на жаль, продовжила ще на 60 днів запобіжний захід, і, таким чином, відтягнула реалізацію пророцтва».

Цього разу знову відтягнули. Але тепер є вирок. І є кохана...


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up