Маємо 32 нових головних лікарі. Доля ще чотирьох медичних закладів поки що невідома.

Маємо 32 нових головних лікарі. Доля ще чотирьох медичних закладів поки що невідома.
Вінниччина отримала нових головних лікарів. Голова облради Сергій Свитко призначив керівників 32-ох медичних закладів. Ще чотири - дитяча обласна та психіатрична лікарні, центр медико-соціальної експертизи та бюро судово-медичної експертизи наразі не мають головних лікарів. Їх обіцяють призначити найближчим часом

Із 32-ох новопризначених головних лікарів медичних закладів області тільки вісім новачків. Решта 24 повернулися на колишні робочі місця після звільнення їх із посад головних лікарів майже два місяці тому, п’ятого травня.

Як сказав голова облради, тільки гідні кандидати пройшли всі випробування під час переобрання. А директор обласного Департаменту охорони здоров’я Тетяна Бабій засудила поведінку Тетяни Антонець та Сергія Бельца - мовляв, годі з владою судитися і колектив підбурювати, йшли б уже з роботи …

Відео дня

Кінець медичної люстрації
Два місяці тому неоголошена медична люстрація по-вінницьки наробила чимало галасу і “вибила з колії” лікарів області. Майже п’ятдесят днів медики обурювалися, хвилювалися, вислуховували на свою адресу чимало неприємних (іноді відверто образливих) речей. Обличчя більшості з них під час громадських слухань та засідань профільних комісій були стурбованими, зосередженими та навіть розгубленими.
А вчора, 24 червня, все закінчилось. Бо голова облради Сергій Свитко провів першу селекторну нараду з новопризначеними 32-ма головними лікарями області. І обличчя присутніх медиків тепер вже були спокійними і розслабленими, а розмови неквапливими.

Пан Свитко вручив новопризначеним головним лікарям робочі контракти і привітав їх із тим, що вони виявилися досить мужніми, пройшли всі етапи “люстрації” і відтепер можна сподіватися на покращення роботи.

Вони пішли і … повернулися
Сьогодні Вінниччина має вже 32 нових головних лікарів. Цікаво, що тільки восьмеро з них змінили на цій посаді колишніх очільників лікарень. Це люди, які ще не мають досвіду керування медичними закладами обласного рівня. Але вони, за словами пана Свитка, гарно себе зарекомендували, тому від них сподіваються високих результатів.
Ще 24 лікарі, пройшовши все пекло люстрації, повернулися на свої колишні посади. Серед них головні лікарі обласної лікарні імені Пирогова Олександр Жупанов, обласного психоневрологічного диспансеру Вадим Клочко, обласного ендокринологічного та наркологічного диспансерів (Пилип Прудиус та Павло Слободянюк), дитячої інфекційної лікарні (Людмила Бровінська), госпіталю інвалідів війни (Валерій Бабійчук).


Головний лікар обласного Центру СНІДу Ігор Матковський єдиний згадав про те, що довелося пережити лікарям під час так званої “люстрації”:


- Сподіваюся, що тепер ми не будемо повертатися до минулого і, говорячи про медиків, згадувати лише одне слово на літеру “Х”. Маю на увазі слово “хабарники”, - каже пан Матковський.
Нагадаємо, що з самого початку колективи цих лікарень підтримували своїх колишніх очільників. Тепер лікарням їх повернули.

З ким ще не визначилися
Доля чотирьох медичних закладів і досі невідома. Це дитяча обласна лікарня, центр медико-соціальної експертизи, бюро судово-медичної експертизи та обласна психіатрична лікарня №2.
Колишні головні лікарі дитячої обласної лікарні та МСЕКу (Тетяна Антонець та Віктор Власюк) судяться із владою через незаконне звільнення їх із займаних посад. Вирішальне засідання суду відбудеться восьмого липня.
І директор обласного Департаменту охорони здоров’я Тетяна Бабій, і заступник голови облради Наталія Солейко не залишили цей факт без уваги. Вони відверто не схвалюють такі дії Тетяни Антонець:
- Тетяна Антонець мала б розуміти, що її поведінка негідна, - каже пані Бабій. - Більше того, такі дії неправомірні. Її звільнили з посади, а вона прийшла, сіла в крісло і керує.
А от пані Солейко більше обурюється конфліктом через колишнього головного лікаря обласного шкірно-венерологічного диспансеру Сергія Бельца:


- Як зрозуміти те, що головний лікар одних працівників переводить на 0,5 чи 0,25 ставки, інші мають півтора-два навантаження, і в той же час він приймає на посади нових людей? - дивується пані Солейко. - І ще - не хочу казати, в яких саме колективах, але лікарів змушували підписувати оті папірці, де розписувалися чесноти колишнього головного лікаря. А це чинення тиску. Годі вже каламутити воду і підбурювати колективи, час працювати по-новому.
Всі ці спірні моменти із резонансними лікарнями має вирішити голова облради Сергій Свитко. Він пообіцяв, що найближчим часом головні лікарі будуть і там. Але не уточнив, коли саме це станеться.

Як це було
Епопея зі звільненням, “чисткою” і переобранням 36 головних лікарів області нагадує “Зоряні війни”. Можливо, все відбувалось не так епічно, проте не менш хвилююче та емоційно.
Два місяці тому, п’ятого травня, голова облради Сергій Свитко звільнив 36 головних лікарі області. За офіційною версією - закінчився термін дії їхніх трудових контрактів, укладених із владою. За неофіційною - громада вимагала люстрації. До того ж, вимагала так активно, що дехто називав такі звільнення “полюванням на відьом”.
Пан Свитко оголошує відкритий конкурс на заміщення вакантних посад головних лікарів. Вже починаючи із шостого травня масово відбуваються збори членів трудового колективу. Вони визначаються зі своїм кандидатом від лікарні. Переважна більшість лікарень - на той час 29 із 32 - хочуть повернути своїх колишніх очільників. Паралельно у кандидати реєструються усі бажаючі. Якщо вони відповідають вимогам, звісно.
Всіх кандидатів голова облради обіцяє перевіряти на патріотизм, порядність та професіоналізм. Спочатку цим займається громада: впродовж двох днів, 19 та 20 травня, тривають громадські слухання у “Плеяді”. Кожний кандидат висловлюється, відповідає на ряд запитань, а громада голосує. Вирішує, кому висловити недовіру, а кого підтримати.
Далі - черга чотирьох профільних комісій при облраді. Всі кандидати виступають зі своїми промовами. Громада розповідає депутатам, кого на своїх слуханнях підтримали вони. Обласний Департамент охорони здоров’я представляє свою кандидатуру. А депутати слухають, думають і голосують.
Планувалася ще і сесія облради, на якій, врешті-решт, депутати збиралися вирішити всі спірні моменти і прийняти остаточне рішення. Але голова облради залишає за собою право призначати головних лікарів у міжсесійний період. Що, власне, і сталося - починаючи із шостого червня, голова облради підписує рішення про призначення головних лікарів. Сьогодні Вінниччина має їх аж 32 із 36.

Колектив психлікарні готовий до страйку і пікету облради
До редакції газети RIA звернулася голова Профкому обласної психіатричної лікарні Ірина Головіна. Жінка каже, колектив їхньої лікарні вкрай обурений тим, що під час засідання профільних комісій депутати проголосували за нікому невідомого лікаря-невролога Ігора Костенка.
- Колектив одностайно підтримує нашого колишнього головного лікаря Михайла Сокура, - каже пані Ірина. - Михайло Іванович чудовий професіонал, грамотний керівник (26 років пропрацював головним лікарем) і “серце” нашого колективу. Ви просто не знаєте, що це за людина. Він задає тон всім працівникам, і, незважаючи на його вік, ми ледве за ним поспіваємо.
Пані Ірина також розповідає, що, власне, голосування депутатів за кандидатуру очільника психлікарні 22 травня цього року відбувалось вкрай дивно. По-перше, до їхнього закладу черга дійшла аж близько десятої вечора. По-друге, незважаючи на те, що і колектив, і представники громадських організацій підтримали кандидатуру Михайла Сокура, депутати чомусь підтримали іншого кандидата, Ігора Костенка:
- У нас дуже спеціалізований заклад, і ця людина не має ніякого досвіду роботи в такій лікарні. Він лікар-невролог. А психіатрія і неврологія - це, знаєте, зовсім різні речі, - каже пані Ірина. - То про який професіоналізм може йти мова? Чи нормально призначати нікому невідому людину керувати колективом у 470 осіб? Адже саме на роботі колективу відобразиться те, яка людина прийде нами керувати.
Наразі виконуючою обов’язки головного лікаря психлікарні є начмед Ірина Травінська. Голова облради і досі не прийняв рішення стосовно кандидатури головного лікаря. Колектив лікарні попереджає, що готовий до пікетування облради та страйку у випадку, якщо пан Свитко прийме рішення про призначення їхнім головним лікарем Ігоря Костенка.  

До колективу шкірно-венерологічного не дослухались
Лікарі вінницького обласного шкірно-венерологічного диспансеру трохи запізнилися зі своїм страйком - небажання працювати з новим головним лікарем Максимом Третьяковим вони висловили аж через шість днів після його призначення. Бо … взагалі не знали про те, що вже мають нового головного лікаря. Голова облради Сергій Свитко прийняв рішення про призначення Максима Третьякова очільником шкірно-венерологічного диспансеру ще 6 червня. А страйкувати лікарі пішли одразу ж, як дізналися про нове керівництво - 12 червня.


Із самого початку колектив шкірно-венерологічного диспансеру підтримував кандидатуру свого колишнього очільника, Сергія Бельца. Проте депутати проголосували за Максима Третьякова.
Лікарі були обурені тим, що до їхньої думки ніхто не дослухався. А ще тим, що офіційного представлення нового головного лікаря колективу вони так і не дочекалися. Тому все вийшло ніби тишком-нишком і ніби “зверху”.
А от новопризначений головний лікар Максим Третьяков не розуміє ворожості колективу і впевнений, що його обрали законно. Бо мав підтримку громадськості та трьох із чотирьох профільних комісій.


Колектив майже у повному складі вийшов страйкувати вранці 12 червня на проїжджу частину вулиці Першотравневої. Згодом підтягнулися і представники місцевої самооборони - хотіли слідкувати за порядком. А от працівникам Державтоінспекції така самодіяльність лікарів не сподобалась, тому вони швидко розблокували рух на Першотравневій. Страйк продовжувався на задньому дворі лікарні, працювало тільки стаціонарне відділення.
Поспілкуватись із обуреними лікарями приїхала і директор обласного Департаменту охорони здоров’я Тетяна Бабій. Втім, нічого втішного медикам пані Бабій так і не сказала:
- Не бачу жодної причини, чому Максим Третьяков не може працювати тут головним лікарем. А от лікарям раджу повернутися на свої робочі місця.

Читайте також:

Прізвища новопризначених головних лікарів області. Восьмеро нових, 24 повернулися на колишні місця.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Пана Даценка призначили на посаду щоб він продовжував грабувати чорнобильців і будувати собі шикарні вілли, цікаво з кільки коштувало це ганебне призначення?
  • Anonymous

    це точно
  • Anonymous

    Не страна, а цирк.
  • Anonymous

    Скачите дальше, бандерлохи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up