Майже кожна людина стикається з досить дивним явищем: відкривши пачку чіпсів і спробувавши декілька штук, вона вже не може зупинитися, поки пачка не закінчиться. Американські вчені спробували розібратися, в чому ж причина цього феномена.
Від картопляної смакоти виникає залежність
Дослідження полягало в тому, що його автори давали піддослідним щурам різну їжу, що має однакову калорійність, в тому числі і чіпси. Після цього за допомогою МРТ німецькі фахівці вивчали активність головного мозку гризунів.
Як виявилося, під час поїдання чіпсів центри задоволення головного мозку щурів ставали найбільш активними. Разом з тим, у них активізувалися також інші центри, які відповідають за залежність, в тому числі наркотичну. Після чіпсів у щурів помітно більшало енергії і вони навіть впадали у якийсь стан ейфорії. Після деякого часу етап збудження змінюється млявістю і апатією. Тобто в наявності були всі ознаки психологічного розладу. У тих щурів, які вживали звичайну їжу, подібних явищ не спостерігалося.
Чіпси - причина небезпечних хвороб
Від чіпсів може захворіти серце, з’явитися рак та алергія, а про ожиріння лікарі кажуть, як само собою зрозуміле.
- Чіпси - дуже висококалорійний продукт, - каже вінницький дієтолог Оксана Ковальчук. - У ста грамах він містить вуглеводів і жирів у таких кількостях, що для дитини складає половину денної норми їжі. Ось це і сприяє ожирінню. Надлишок солі в чіпсах заважає нормальному росту кісток. Також порушується обмін речовин і готується грунт до серцевого нападу.
Ароматизатори та барвники – це смакові добавки, які підсилюють смак чіпсів, імітуючи гриби, кріп, сметану, бекон тощо - дуже сильні алергени.
Жири, що мають канцерогенну дію, дуже небезпечні для людини, кажуть експерти. Вони викликають ракові захворювання, збільшують рівень холестерину в крові та підвищують ймовірність виникнення інфаркту та інсульту в юному віці.
У чіпсах є глутамат натрію
На початку минулого століття у Японії синтезували глутамат натрію, який зараз популярний практично в усьому цивілізованому світі. Ця речовина підсилює смак і запах будь-яких продуктів і страв.
Спочатку глутамат додавали в сухі бульйони, ковбасні вироби, а потім стали додавати скрізь, де тільки можливо, щоб зберегти колір продуктів і насичений смак. Людям стало здаватися, що будь-яка їжа з глутаматом натрію стає дивовижно смачною.
Насправді ця речовина стимулює наші смакові рецептори, «підганяючи» і посилюючи їх чутливість.
Є достовірні, перевірені дані, що Е621 викликає звикання до певного виду їжі, нам здається, що ми їмо щось гарне на смак і це сильно збуджує апетит.
Якщо вагітна жінка вживає продукти з глутаматом натрію, і до того ж п'є солодкі напої, в яких міститься аспартам, то шкідливі речовини можуть проникати через плаценту і вражати нервову систему і мозок плоду.
- Дослідження, проведені вченими в різних країнах, показують, що глютамат натрію може викликати харчову залежність, що нагадує наркотичну, - каже Оксана Ковальчук. - Звичайно, наркотична залежність - це занадто, однак те, що глутамат натрію може діяти на організм на рівні ДНК. Моя порада - намагайтеся менше споживати продуктів з глутаматом натрію. Визначити його присутність в продуктах не надто просто, але все-таки можливо. У переліку інгредієнтів на упаковці він зустрічається під назвою глутамат натрію або під європейським індексом харчових добавок - Е621. Правда, деякі виробники сором'язливо приховують його наявність і в складі вказують розпливчате «ароматизуюча речовина», «смакові добавки» або «підсилювачі смаку».
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер