Через “скажені” ціни на ліки доведеться переходити на дешевші вітчизняні препарати

Через “скажені” ціни на ліки доведеться переходити на дешевші вітчизняні препарати
Ціни на ліки в аптеках почали стрімко зростати ще наприкінці лютого - на початку березня. Кажуть, через курс долара. А з першого квітня ввели і 7-відсотковий ПДВ. Більшість препаратів подорожчали на 50-60%

Ціни на ліки в аптеках почали стрімко зростати ще наприкінці лютого - на початку березня. Кажуть, через курс долара. А з першого квітня ввели і 7-відсотковий ПДВ. Більшість препаратів подорожчали на 50-60%

Вінничанка Інга каже, що кілька тижнів тому “влетіла” майже на 900 гривень - лікувала шестирічного сина Олега від пневмонії. Спочатку лікували вірусну інфекцію противірусними препаратами. Коли з’явились ускладнення, перейшли на антибіотик.

- Пішла в аптеку за Гропринозином, то ледь не впала: пам’ятаю, ще десь у грудні купувала його по 35 гривень за пластинку. А це вже по 80. Це жарт чи знущання над простими людьми? - обурено запитує жінка. - Навіть звичайний Цитрамон, який коштував гривню за пластинку, купую вже за десять гривень.

Відео дня
> Хворіти стало дорогим задоволенням. Ціни на деякі препарати за останніх два місяці зросли вдвічі. Це при тому, що курс національної валюти зріс на 20%, а от ціни на ліки подекуди і на 60%. В Міністерстві охорони здоров’я розводять руками і кажуть, що не можуть впливати на постачальників. Як бути людям, які змушені приймати ліки постійно, ніхто не каже. Тим, хто не потребує постійної терапії, теж “несолодко”.

- Зайшла на днях в аптеку за пігулками від алергії для доньки, - розповідає вінничанка Інна Вдовиченко, мати шестирічної Кіри. - Раніше купували Зілолу за 20 гривень, тепер сім пігулок коштує… 39 гривень 50 копійок. Довелося купити. Не економити ж на здоров’ї дитини. Є дешевший Супрастин, та він гірший - від нього на сон хилить.

В усьому винен долар

Майже 70% ліків на українському ринку - імпортного виробника. Тому “медикаментозну” інфляцію міністр охорони здоров’я Олег Мусій пов’язує, в першу чергу, зі стрімким зростанням курсу долара.

З початку року деякі імпортні ліки подорожчали вдвічі, а то й більше. І хоча міністр зізнається, що реальних важелів впливу на постачальників міністерство не має, проте сподівається на поступове зниження цін на ліки.

Цього, за словами пана Мусія, варто очікувати і у зв’язку з введенням з першого квітня 7-відсоткового ПДВ. Мовляв, завдяки ПДВ буде менше спекуляцій із цінами. Адже чим вища заявлена ціна, тим більше податків доведеться сплачувати виробникам. Очікують зниження цін принаймні на 10%.

А поки що самі ж фармацевти у вінницьких аптеках кажуть, щодня ціни і справді “падають” - аж… на кілька копійок чи навіть гривню!

Яценюк обіцяє щось зробити

Стрімке зростання цін на ліки Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає спекуляцією на здоров’ї людей. І обіцяє три проекти постанов, які допоможуть у вирішенні цього питання.

Нагадує прем’єр про Постанову про врегулювання цін на медичні препарати. Проконтролювати це питання доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі через Державну інспекцію з контролю за цінами. Звернувся прем’єр і до усіх, хто реалізує медичні вироби та лікарські засоби: щоб не було “кому війна, а кому мати рідна”. Якщо курс національної валюти зріс на 20%, то це означає 20%, а не на 120%.

Оксана Кушнір, сімейний лікар ЦПМСД №6

“Можна переходити на вітчизняного виробника”

- Значне підвищення цін на ліки відчули на собі всі вінничани. Особливо ті, хто систематично приймають препарати, скажімо, від гіпертонії та цукрового діабету і надає перевагу імпортним лікам. Це стосується і сімей, де є маленькі діти - вони, як відомо, часто хворіють. Але не потрібно панікувати.

У наших аптеках багато препаратів імпортного виробника. Та люди забувають, що є ще й їхні аналоги вітчизняного виробництва. Саме на них і можна переходити у випадку, якщо імпортні ліки більше не по кишені. Гарно зарекомендували себе такі українські виробники, як “Фармак”, “Борщагівський”, “Київ Мед-Препарат”, “Астра Фарм”.

Звісно, не для кожного препарату можна підібрати дешевший і не менш ефективний по дії аналог. Це питання потрібно ретельно обговорити з лікарем, врахувати індивідуальні особливості переносимості тих чи інших ліків.

Згідно з протоколом лікування, лікар рекомендує те чи інше лікування. Якщо людина не хоче переходити на дешевший аналог звичного препарату, то доведеться витрачатися на той, в ефективності якого вона переконалася. Тут вже нічого не вдієш, бо на здоров’ї не економлять.

Для пільгових категорій населення є можливість отримувати безкоштовне лікування. При кожному Центрі первинної медико-санітарної допомоги є фонд, який  передбачає певну суму на потрібне лікування. Для ветеранів війни, наприклад, це близько 120 гривень.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    "Сімейний лікар"-це звичайний терапевт,який розбирається(та й то,не завжди) лише у ліках своєї групи...
  • Anonymous

    Нехай ця "розумниця" порадить вітчизняні люки від підвищеного очного тиску. Наприклад,аналоги "Тафлотану" чи "Азопту".
  • Anonymous

    Ура! Перемога! Панове майдауни, негайно починаймо скакати. Ви ж не москалі врешті-решт!
  • Anonymous

    Це все через Евромайдан,криза капіталызму триває,і не буде вітчизняних дешевих ліків,бо Захід знищить все наше виробництво,воно йому не треба,купуватимете дороге і заморське,йолопи
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up