Анатолій Гриценко про вінницьких «флюгерів» та про «далекі від людських» стосунки Гройсмана і Порошенка

Анатолій Гриценко про вінницьких «флюгерів» та про «далекі від людських» стосунки Гройсмана і Порошенка

В екслюзивній розмові з журналістом RIA Анатолій Гриценко розповів про "чаювання" з  Саакашвілі і Садовим і про те, як влада переходить «червоні лінії». 

 

«Був у Вінниці сьогодні. Місто збурене, центральна вулиця заблокована, горять шини під будівлею обласної Ради... Чому? Оголошено позачергове засідання облради, але кворуму  немає, бо дві фракції, БПП і дружнього Оппоблоку не прийшли, команда з Банкової - не допустити рішення щодо заборони "торгівлі на крові". Але - то була команда вчорашня, застаріла, бо сьогодні сам піар-гарант "ініціював" заборону торгівлі з ОРДЛО, але напевно в суєті нову, протилежну, команду Банкової до Вінниці не "довели". В результаті, місцеві флюгери-депутати БПП пошилися в дурні - їм тепер навпаки, треба дружно голосувати новий "одобрямс" і підтримувати нове "мудре" рішення свого патрона…».

Це пост Анатолія Гриценка на Фейсбуці після 15 березня  – проведеного дня у «маркерній» області - #порошенко#гройсман#.  Якщо до обіду Анатолій Гриценко міг зрозуміти радикальні дії активістів та пояснити бойкот місцевої влади, то після обіду, коли влада очолила блокаду, перекриття руху по вулиці Соборній виглядало дещо абсурдно – хто тепер проти кого і проти чого? Тому й Гриценко назвав «флюгерами»: «Коли кричать криком, що катастрофа, геть все рушиться, колапс, а потім раз – на 180 міняється позиція флюгерна, і президент приймає таке рішення. Моя оцінка, що це було зроблено, як крок назустріч людям і страху. Тому що президент спочатку думав придавити силою. Не вийшло...»

15 березня ще не всі вінничани розуміли, що відбувається у місті із транспортним рухом. Як перехожий на Соборній зауважив: «Сквозняки власти – бегут в сторону дыма горящих шин»…  Дехто й після пояснень не «в’їхав»: «Ну, ладно - блокада Донбасу, а міст Київський навіщо перекривати?...» А це головна проблема для всіх - нерозуміння того, що відбувається сьогодні в Україні.  Це уже не те саме, що активісти не змогли пояснити пішоходам по Соборній, чому вони не можуть їхати…   

Відео дня

До речі, щодо вінницьких активістів. На прес-конференції Анатолія Гриценко, як лідера партії «Громадянська позиції», запитали, чи з його політичною силою сьогодні Таїсія Гайда?

Гайда  - не була членом партії. Її висували від громадського сектору на минулих виборах. Зараз вона не в «Громадянській позиції».

Конкретно і без зайвої патетики Анатолій Гриценко висловлював журналістам свою позицію щодо ситуації в країні та судової реформи. Згадав про свій законопроект 4109, в якому йдеться про необхідність запровадження суворої відповідальності для слідчих, прокурорів і суддів. У разі свідомої помилки, яка призвела до покарання невинних (або навпаки)  – довічне ув’язнення без права амністії та з конфіскацією майна всієї родини.

Про продаж землі і лісу кругляка

Ніякого ринку землі нині не буде. Не буде навіть базару. Буде масова скупівля за безцінь землі у селян. Скупівля кількома родинами із відомими прізвищами, тому я категорично проти в цих умовах купівлі-продажу землі сільгоспризначення. Реальна ціна землі такої якості, як на Вінниччині, це 25 тис євро за гектар. Її хочуть скупити приблизно за 500 євро за гектар. Потім перепродати і втекти. Ось суть афери. Притому, що грошей немає ні в кого, окрім олігархів. Якщо це буде у Меморандумі, то значить ми проти співпраці з МВФ на таких умовах. Так само, як ми проти отримання кредиту від Європейського Союзу, коли умовою ставиться експорт лісу кругляка. Тому що відсоток лісистості в європейських державах набагато більший, ніж у нас. Проте вони хочуть, щоб у нас залишилась випалена земля. Такого не буде. Нам потрібно мати свою власну деревообробну промисловість. 

 

150 мільярдів – подарунки для олігархів «Привата»

–  У нас дуже багата держава. Просто держава, якщо не працює на людей, тоді це багатство спрямовується кільком родинам. Подивіться, тільки за останніх кілька місяців. Беремо грудень місяць. Коломойському та іншим власникам «Привату» просто подарували 150 мільярдів гривень. Забрали державі банк з боргами у 150 мільярдів. Тобто їм подарували. Когось посадили? Ні. Гроші повернули? Ні. 150 мільярдів! Це три річних бюджети армії!

Друге. 120 мільярдів заборгував бюджет, значить це в нас забирають податками, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Ще 120 мільярдів! Це розраховуються за інших власників інших банків, які полопалися або закрилися. Читаю третє повідомлення, що порушені кримінальні провадження за фактом розкрадання коштів тими банками, які лопнули, на 175 мільярдів гривень. От складіть ці 150, 120 і 175 мільярдів. Та це шалені гроші, неспівставні з тими кредитами МВФ, заради яких йдуть на поступки у своїй політиці і так далі. Ресурси величезні…

Хто здав Крим і Донбас? 11 винних. Турчинов і Яценюк - перші.

У  січні 2016 року я протягом семи годин давав покази у Генпрокуратурі – за власної ініціативи. В рамках кримінального провадження здачі Криму і частини Донбасу. Дав покази проти 11 посадових осіб, які, на моє переконання, винні. Найбільша вина? Турчинов. Другий за масштабами – Яценюк. Коли почалася агресія в Криму було близько 100 спецназівців, які захопили дві будівлі. Є закон щодо протидії тероризму – відповідальна СБУ, а не армія. Наливайченко був головою СБУ, конкретно - перший заступник повинен був провести антитерористичну операцію. Чому це не було зроблено – не було звільнені ці дві будівлі? Будучи депутатом  запитав про це тоді Наливайченка. «Немає кому - Турчинов не видав наказ про призначення керівника антитерористичного центру». Я тоді сам пішов до Турчинова і пояснив, як він мав би діяти за законом… Він видав наказ про призначення керівника 7 квітня, коли фейковий референдум у Криму пройшов 16 березня… Це факт службової бездіяльності. Тому не в армії проблема, а в тому, що найвища посадова особа – головнокомандуючий, він же президент не забезпечив те, на що він присягав – територіальну цілісність України…

Вина Яценюка в чому? Згідно Конституції, Кабмін відповідає за матеріальне і фінансове забезпечення завдань оборони. Треба було негайно – протягом доби підписати державне оборонне замовлення, щоб запрацювала вся оборонна промисловість, щоб були необхідні поставки в армію. Парламент виділив перших п’ять мільярдів одразу. А гроші лежали до липня лише через те, що Яценюк видав оборонне замовлення тільки 2 липня. До цього часу міністри силовики не мали можливості використовувати ці кошти. І ще. Ми з вами тоді СМСками перераховували гроші в армію – їх накопичилось більше 100 мільйонів. Ми думали, що це буде солдату – на бронежилет, на каску, на медичний пакет… Але коли мого сина мобілізували, то самі все знову купували, так само інші… Чому?! Тому що Яценюк не спромігся за одну добу видати документ на півтори сторінки про використання зібраних коштів. З березня аж до 2 липня всі ці кошти лежали… Я вважаю це злочином.

Чай на чотирьох – зі смаком об’єднання

…Я читаю лекції в «могилянці». В наукових термінах Україна підходить до точки біфуркації, після якої або розвал, або стрімкий рух догори. Іншого не може бути. «Пропетлять» уже не вийде. 2017 рік - рубіжний. Потрібно об’єднувати зусилля. Якщо хочете об’єднуватися з собі подібними, то побачите лише себе в дзеркалі. Якщо хочете об’єднатися із людьми, які сидять за цим столом, то всім нам треба опустити планку. Комусь прийняти, що там будуть молодші і старші, когось сприйняти, що хтось до цього був в «Батьківщині» чи «Громадянській позиції»… Треба спиратися на базові цінності – от ми це і робимо. І якщо заради цього треба убавити свої особисті чи партійні  амбіції, то до цього готові. Мене партія уповноважила проводити переговори аж об’єднання в одну політичну силу.

Називаючи прізвища, то це Гриценко - «Громадянська позиція», Садовий - «Самопоміч», Саакашвілі -«Рух нових сил», Гацько - «ДемАльянс» та інші лідери партій… Якщо ми говоримо, що треба зупинити ці руйнівні процеси і вберегти країну від розвалу і хаосу, значить треба сформувати потужну команду. Ми зараз цим займаємось. Цей процес не завершений. Як тільки завершиться, вийдемо і про це повідомимо...

Я бачу, як нинішня влада переходить «червоні лінії». Один із прикладів – рівень свободи слова. Він нижчий, аніж був за часів Януковича. Я відчуваю це на собі. Я міг жорстко критикувати і Януковича, і його сина - Сашу-стоматолога, який нищив бізнес, але притому міг  сказати це на всіх центральних телеканалах. За командою президента Порошенка з 2014 року мені відрізний доступ до центральних олігархічних каналів. Жодного ефіру з моєю участі ні на «5 каналі» - Порошенка, ні на  «Інтері» - Фірташа, ні на ТРК «Україна» - Ахметова, ні на «1+1» -  Коломойського, ні на «ICTV» - Пінчука… Такого не було ні при Януковичу, ні при Кучмі... При тому поливаючи ще й мене брудом… За цим стоїть особисто Петро Олексійович. Я йому сказав це в очі.

…Боротьба з корупцією чи олігархатом починається з першої людини. Якщо президент в долі з олігархами, що може зробити губернатор Вінниччини? Нічого.

«Якби Гриценко був Порошенком…»

У перші тижні люди відчули б позитивні рішення. Уявімо диво: 25 травня 2014 року не Порошенка, а Гриценка вибрали президентом. Думаєте, був би цей хаос? Були б такі міністри, як Гелетей? Чи були б такі керівники Нацбанку, як Гонтарєва?..

Я знаю, як працює державна машина. Я знаю, що президент,  як гарант України, працює в інтересах українців. І якщо Світовий банк вважає, що він мені дасть кредит, щоб я дозволив експорт кругляка, то вони підуть лісом. Мене то не цікавить. Я відстоювати буду український інтерес. І сядуть точно троє. І всі зрозуміють, що так буде. І не будуть такі, як Муженко керувати, які створюють котли, а будуть ті, які створюють перемоги. І в мене немає жодного офшора, сліпого трасту чи Ліпецької фабрики… Немає бізнесових інтересів ні у Вінницькій області, ні в жодній іншій. І не було б приниження з Європі чути про корупцію в Україні…

Все вирішується досить швидко. У парламенті, коли почалась війна, більшості не було, але Рада приймала рішення. Бо депутатів поставили в рамки. Якщо у президента є що сказати, а не бла-бла-бла, то він приходить у парламент  і каже. На місці Порошенка сказав: «Війна. Я - доларовий мільярдер – половину статків віддаю на армію». Його б вже на руках понесли. «Друге: я все життя працював в офшорах (він, до речі, і зараз працює в офшорах), сьогодні всі виводжу і реєструю в Україні. І всі зробіть, як я». Олігархи б бігом побігли реєструвати, бо знають, що вигребуть… «Працюючи в офшорах, я - Порошенко,  не доплатив Україні стільки-то мільярдів гривень – я платив там зменшуючи податку, зараз внесу цю суму тут – кошти підуть на медицину, на освіту… Далі – спрощується система ведення бізнесу». Повірять одразу! І хай попробують в прямому ефірі не проголосувати за таке. Все робиться швидко. Інколи не треба навіть рішень.

Наведу приклад з мого міністерського досвіду, коли я тільки працював перші тижні після призначення. Це була теж важка ситуація після першого Майдану, всі ці турбулентності… Працював до півночі… Захворіла дитина. Дружина телефонує – треба в лікарню. Я даю команду: мій водій везе туди і назад. Я нікому нічого не говорив, без усяких наказів, дістав гроші з кишені – вніс у касу бригади забезпечення Міністерства оборони. Через два тижні дав команду перевірити, як керівний склад використовує службовий транспорт у вихідні. Уп’ятеро зменшилась кількість викликів солдатиків з машиною, а ті, хто викликав, -  почали платити, як міністр, за квитанцією. Роби, як я – і все. Я наказів ніяких не видав. Всі мої квитанції лежать підшиті в сімейному архіві. Хай покаже Луценко такі, Порошенко…   

Ви згадували Саакашівілі, що він не відбувся у своїй країні, то хочу нагадати, що Саакашвілі давно не президент, але в рейтингу Світового банку Doing business-2017 – щодо створення в країнах світу умов для ведення бізнесу, то Грузія - на 16 місці, а Україна – на 80.

Імунітет і Гройсман  

Мій прогноз: уряд не отримає імунітет ще на рік. Я думаю, що створять  максимальну ситуацію, щоб Гройсмана піти або щоб він сам пішов. Скільки він потримається – я не знаю. Але я знаю, що відносини між Гройсманом і Порошенком далекі від не те, що дружніх, а просто нормальних людських…

Він в команді Порошенка. Гройсман підняв крик, що нам потрібно відновити торгівлю з ОРДЛО, це він увів надзвичайний стан в енергетиці… І Гройсман ввів ці субсидії. Я б цього не робив ніколи. Через високі тарифи і субсидії українці перетворюються на рабів влади. Вже 9 із 16 мільйонів домогосподарств отримують фінансову допомогу у сплаті за житлово-комунальні послуги. Субсидії – це крок назад. Кошти гарантовано отримують олігархи. Ця система не стимулює енергозбереження, коли б людям дали на руки кошти, тоді б вони були зацікавленні в ощадливості.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Nikita Petrenko

    гройсман станет президентом после пороха,что бы зад прикрыть ему,и прикрыть дела ихние тёмные,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up