ЗНО на 200 балів – реально, навіть без репетитора

ЗНО на 200 балів – реально, навіть без репетитора
  • Колишні випускники, а зараз успішні студенти, діляться своїми порадами і секретами складання ЗНО
  • Репетитори потрібні, але не усім
  • Як обрати репетитора і на що звертати увагу

200 балів з математики – і ніяких репетиторів

Марина Макаренко вивчає міжнародну економіку у Донецькому національному університеті ім. В. Стуса. А нещодавно вона була випускницею школи № 3 і готувалася до ЗНО без репетиторів. Це було її особисте рішення, яке батьки підтримали. Дівчина упевнена, що непотрібно платити комусь за те, що можеш зробити сам. - Ніхто тебе не змусить вивчити правило чи дату або подію, якщо сам цього не захочеш, - каже вона. - Навіщо витрачати свій час та сили на дорогу до репетитора. Я відчувала в собі сили та знала, що зможу змотивувати себе і змусити вивчити усе необхідне.

До ЗНО з української мови Марина почала готуватися із зимових канікул. Каже, що в учнів були спеціальні книжечки для підготовки. - Я пройшла таку разів 5, вивчила всі вірші, які мали бути на ЗНО, перечитала по 2 рази усі твори, розв'язала з 2 сотні тестів і зробила безліч вправ із розбору речення, - розповіла вона. - Також на сайтах в інтернеті проходила ЗНО з української мови за попередні роки. 

Відео дня

У кабінеті математики в школі

До ЗНО з математики, англійської мови та географії випускниця почала готуватися значно пізніше. - Багато в чому мені допомогла наша чудова шкільна вчителька математики Лідія Бешлега. Скільки вона пояснила, скільки допомогла розв'язати та зрозуміти! – згадує Марина. - З математики я набрала 200 балів. Хоча спочатку мені зарахували лише 198 балів. А я подала на апеляцію і мені додали моїх законних 2 бали.

 

Обов'язкове ЗНО з української мови та літератури я склала на 199,5 балів, з географії - 191 бал, з англійської мови – 172.Дівчина каже, що з географією було найважче. Був вже початок літа, тож вчити щось вже не було бажання. Це були найбільші зусилля - перебороти лінь і не піти гуляти з друзями в парк, а залишитися вдома і вчити усіх "Амундсенів" і "Нансенів".


Поради для тих, хто готується до ЗНО самостійно

Марина ділиться своїм досвідом підготовки, адже зараз дівчина - студентка престижного університету.

  • Наберіться сил і терпіння, треба плідно працювати день у день, повірте, результат того вартий. 
  • Порахуйте кількість днів до ЗНО і розбийте усю програму на окремі секції - для кожного дня. Якщо ви працюватимете щодня дня таким чином, у вас не накопичиться величезна кількість матеріалу наостанок і ви все встигнете.
  • Час від часу виконуйте тести, щоб перевірити власні знання або потренувати пам'ять (перевірити, чи ви часом не забули чогось важливого). 
  • Головне - виконувати різноманітні види діяльності - і запам'ятовування (вивчення напам'ять), і тести, і якісь асоціації, і логічні вправи, і читати інформацію, і занотовувати, щоб не було нудно та одноманітно. 

 

Поради для випускників. Як шукати репетиторів? Чому репетитор – не панацея

 

Учителька української мови школи № 3 Леся Шаповалюк вважає, що повинен бути чотирикутник – небайдужий репетитор, вчитель, який «викладається на повну», батьки та свідоме ставлення дитини до ЗНО. Дитині, яка не хоче працювати, ні вчитель, ні репетитор не допоможуть. Якщо батьки віддають учня до репетиторів, аби просто заспокоїти себе, це безглуздо.

 

  • Найкращий спосіб пошуку репетитора – звертатися до знайомих, але враховувати працелюбність своєї дитини. Якщо дитина самостійно не може працювати, а мама с папою не можуть її проконтролювати, то батькам потрібно шукати надзвичайно вимогливого репетитора.
  • Приблизно раз на 2 тижні зв’язуватися з репетитором. Щоб це не були даремно потрачені кошти. Один репетитор, або один вчитель, або навіть вони в сумі  нічого не зможуть зробити, якщо сама дитина вдома не працює.
  • Необхідно виконувати і домашні завдання, і  тести за багато років, і ставити собі знаки запитання, де ти чогось не розумієш, аби потім запитати вчителя. Інакше результату не буде.
  • Обов’язково потрібно дивитися на відгуки щодо роботи репетиторів.
  • Онлайн  тестування – це теж непогано для підготовки. Але діти під час складання ЗНО працюють не онлайн. Тому краще придбати збірники завдань і працювати з паперовими тестами, які складені аналогічно до тестів у ЗНО. Інакше є можливість припуститися помилок.

 

Репетитори потрібні, але не усім

Марина вважає, що без репетиторів не зможуть обійтися "хорошисти", які ніби все розуміють, але чогось їм таки не вистачає. - Це люди, у яких є реальний шанс здати ЗНО на високі бали, але їх треба спрямувати в потрібне русло, дати їм так званого "чарівного пенделя", - каже студентка. - У них є всі задатки, щоб розуміти матеріал, розвивати пам'ять, логіку, але їх треба стимулювати, заохочувати. А тим, хто не хотів навчатися в школі, прогулювали або легковажно ставилися до навчання репетитори вже не допоможуть.

Якщо ти спражній відмінник, репетитори - не потрібні

 

Леся Шаповалюк вважає, що заняття з репетиторами ніколи не будуть зайвими. Але те, що розповідає вчитель на уроці, теж дуже важливо. - Учитель дає дуже багато для підготовки до ЗНО, адже краще знає своїх учнів і більше зацікавлений у результаті, ніж репетитор, - каже вона. - На жаль, є багато і некомпетентних репетиторів, які пропонують свої знання, але не бажають нести відповідальність, а батькам обіцяють, що все буде добре.

- Репетитор потрібний ще й тому, що вчитель у школі працює за усталеною програмою, а програма ЗНО включає у себе матеріал за декілька років. Аби повторити усю українську літературу, дитина повинна бути дуже свідомою і наполегливою, що не усім вдається. І тут допоможе репетитор, - розповіла Леся Шаповалюк.

 

Про хвилювання

Леся розповідає, що її донька Ганна складала ЗНО минулого року. Для неї були деякі складні психологічні моменти. - Як би сильно дитина не була готова до тестування, але на початку їй здається, що вона нічого не знає, потім їй потрібно випустити цей стрес, навіть поплакати, а далі можна братися за розв’язування завдань, каже вчителька. - Але ж на тестуванні ти не можеш вийти і просто поплакати, час іде. А деяким учням потрібно більше часу, ніж іншим. Тому треба настроюватись і працювати. Моя донька Ганна впоралася з хвилюванням, успішно склала ЗНО і зараз вивчає програмування у ДонНУ.

Леся Шаповалюк із донькою Ганною на випускному

Також Леся Шаповалюк вважає, що варто було забрати із обов’язкового тесту літературу і зробити окреме тестування для майбутніх філологів. Велика кількість часу витрачається на підготовку до літератури і є багато питань суто на знання текстів, а не на їх аналіз.

"Усе з голови вилетіло" - це не про мене, каже Марина.  - Хвилююся, але не так сильно, щоб забути те, що вчив. Я пам'ятаю, як хвилювалася перед ЗНО з української мови, адже воно було найпершим, але мене та моїх однокласників підтримував наш класний керівник Вікторія Білоконь. З кожним наступним ЗНО страху було все менше, а впевненості і спокою - більше. 
 

Марина із класним керівником

 

ЗНО не таке страшне, як його малюють. А репетитор не допоможе «перейти на новий левел»

Марина вважає, що загальна паніка і страх перед трьома страшними літерами ЗНО спричиняли величезний тиск на випускників і змушували їх сумніватися у власних можливостях та знаннях. Тому і ходили до репетиторів і на курси. - Напевно вірили, що там розкажуть щось таке, чого ти не зможеш вивчити сам або запитати викладачів у школі. Учителі радо допомагали нам, давали знання про те, що буде на ЗНО і не засмічувати мізок зайвою, непотрібною інформацією, - розповіла дівчина. - Серед моїх однокласників одиниці не ходили до репетиторів або на якісь спеціальні курси. У результаті всі здали ЗНО на такому ж рівні, на якому і навчалися в школі. Репетитори не змогли допомогти їм "перейти на новий левел".

"Усе з голови вилетіло" - це не про мене

 

Де ще шукають репетиторів?

Журналісти поцікавилися цінами на послуги репетиторів.

Найлегше репетитора знайти через сайти підбору репетиторів.

Викладачі надають актуальну інформацію про свої навички, освіту та досвід роботи (копії документів), ціну за послуги. Компанія публікує відгуки кожного клієнта про репетитора, виходячи з відгуків формується рейтинг репетитора.

Можна обрати предмет і рівень знань, а також місце занять: у себе або на виїзді, дистанційно (онлайн через скайп). На подібних сайтах журналісти знайшли репетиторів, що просять за свої послуги у середньому від 70-90 грн/год. Іноді траплялися ціни трохи нижче – від 50 грн за заняття 45 хв.

Також в мережі можна натрапити на особисті сайти викладачів, що пропонують свої послуги з репетиторства. Репетиторів можна знайти різного рівня – від молодих спеціалістів до кандидатів наук із 40-річним стажем викладання в університеті.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up