Вимога ЖЕКу платити за повірку лічильників - незаконна


Вимога ЖЕКу платити за повірку лічильників - незаконна
Вінничан змушують платити за гроші повірку лічильника. Законодавець каже, що вартість повірки має сплачувати споживач послуг, але вона має бути включена в структуру тарифу за послугу. Проте ЖЕКи окремо вимагають гроші, посилаючись на рішення виконавчого комітету міськради.

Вінницька міська рада, затвердивши тарифи на повірку лічильників, накликала на себе гнів не лише людей, але й Антимонопольного комітету, який уже п’ять років воює з міськрадою у судах. Наразі справа знаходиться на розгляді у Вищому адміністративному суді України.

Тарифи зросли і ще й за повірку треба платити
Останні кілька тижнів на центральні телеканалах обговорюють тему повірки лічильників і хто саме повинен за неї платити. Хвиля обурення від споживачів піднялася у Києві, коли людям почали надходити повідомлення про необхідність оплатити повірку лічильників.
Так сталося, що в цей період журналісту RIA також прийшло повідомлення від ЖЕКу №7, про те, що потрібно повірити лічильник холодної води. Папірець був без печатки та вказаної відповідальної особи. Текст був в ультимативній формі і містив вимогу провести повірку лічильника до першого серпня 2014 року, інакше нарахування плати за послугу холодного водопостачання буде проводитися по загальнобудинковому лічильнику або по нормі, що більш дорожче, ніж за показниками лічильника. Було вказано кілька номерів мобільних телефонів, за якими потрібно звернутися стосовно повірки. А також підпис: “Адміністрація МКП “ЖЕК №7”.

Відео дня

ЖЕК вимагає гроші за повірку лічильника
Коли журналіст подзвонив за вказаним у повідомленні номером, жінка з іншого боку розповіла, що дійсно потрібно повірити лічильник. Але за це потрібно заплатити гроші.
 - Ви повинні підійти до Прозорого офісу на вулицю Келецьку, 65 та проплатити в касу, - каже бухгалтер Вікторія Обертинська. - Можете самостійно робити повірку, або ж може повірити ЖЕК. Якщо ви самі робитимите повірку, потрібно в касу заплатити 17 гривень за “пломбування-розпломбування” лічильника. Даєте заявку диспетчеру. Потім до вас приходить інспектор і знімає пломбу. Тоді лічильник можна знімати і нести на повірку. Якщо ви хочете, щоб до вас пришли, зняли пломбу, повезли на повірку, назад його встановили і поставили пломбу, то це коштуватиме 82,88 гривні. Повірка проводиться або на Водоканалі, або в Центрі метрології на вулиці Ватутіна. Сама повірка коштує близько 30 гривень.
На запитання журналіста, жінка не змогла пояснити, чому споживач послуги водопостачання змушений, всупереч закону “Про метрологію та метрологічну діяльність”, повинен оплачувати повірку лічильника. Натомість вона передала слухавку ЖЕКівському юристу.
 - В тариф по оплаті послуги з холодного водопостачання не входить плата за повірку лічильника, - каже юрист ЖЕКу №7 Алла Марчук. - У постанові Кабінету Міністрів України №869 вказано, що до складу витрат на збут послуги, які має оплачує споживач, включається вартість повірки. Так як в тариф не включена вартість повірки, то рішенням виконавчого комітету Вінницької місьради було встановлено вартість такої повірки, яку має оплачувати споживач.

Антимонопольний комітет на боці людей
Після київського скандалу з повіркою, Антимонопольний комітет восьмого липня 2014 року надав Київській міській державній адміністрації рекомендації, з метою усунення порушень.
Антимонопольний орган вказав, що проводити повірку лічильників - це обов’язок виконавця, а витрати на повірку мають бути передбачені регулятором у тарифі.
“Антимонопольники” вказали на бездіяльність як виконавців послуг, так і КМДА, що призводить до ущемлення інтересів споживачів.
Такі рекомендації можна повністю застосувати і на вінницьку практику. Про це заявив журналісту RIA виконуючий обов’язки голови Вінницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олександр Вихованець.
 - Антимонопольний комітет уже п’ять років у судах бореться за те, щоб плата за повірку була включена в тариф за послугу, - каже Олександр Вихованець. - Наше територіальне відділення Антимонопольного комітету визнало дії міськвиконкому незаконними. Але вони оскаржили його в суді. Наразі справа знаходиться на розгляді в касаційній інстанції.
Також Олександр Вихованець розповів, що плата за пломбування - незаконна.
 - Що стосується послуги пломбування, то вона повинна здійснюватися безкоштовно, - коментує Олександр Вихованець. - Усі квартирні засоби вимірювальної техніки, як то водо-, електро- чи газові лічильники повинні бути опломбовані, але це не послуга, яку повинен сплачувати споживач. Адже пломбування потрібне саме для надавача послуги, щоб контролювати можливе несанкціоноване втручання в роботу вимірювального засобу. Ми штрафували за такі дії Калинівський, Томашпільський та Бершадський водоканали. Таким чином, за пломбування по області гроші беруть лише в самій Вінниці. Причому виконком вирішив брати гроші за пломбування лише з жителів багатоквартирних будинків. Ми судилися за це, і високі судові інстанції постановили, що люди не повинні платити за пломби на лічильниках.

Суди також приймають рішення на користь людей
Найбільш завзяті правдоруби, завжди шукають правди у судах. В Єдиному державному реєстрі судових рішень є багато рішень на користь людей, де судовий орган визнає неправомірною вимогу оплатити повірку лічильників та його пломбування.
Зокрема в реєстрі можна прочитати “свіже” рішення Апеляційного суду Вінницької області від 22 травня 2014 року (goo.gl/2dyDV4), у якому людина оскаржила дії Вінницького ЖЕКу №12.
Згідно з цим рішенням ЖЕК №12 зобов'язаний здійснити демонтаж та повірку лічильника холодної води без вимоги до позивача щодо окремої плати за ці дії. А вимогу ЖЕКу про сплату грошей за опломбування визнати безпідставною, оскільки вона не ґрунтується на законі.
Аналогічні рішення приймають Апеляційні суди багатьох інших областей, підтверджуючи незаконність вимоги оплатити повірку.
Також на бік людей стають й високі судові інстанції. Наприклад, про це можна прочитати у постанові Вищого адміністративного суду України від 7 лютого 2013 року (goo.gl/9uG8Ey) та в ухвалі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 19 грудня 2012 року (goo.gl/bi2HTd).

Правозахисники: Комунальники шантажують людей
Ситуацію з повіркою прокоментував соратник адвоката Тетяни Монтян по боротьбі з “комунальним безладом”, член партії “Спільна Дія” Олексій Тихонов.
- Комунальники постійно застосовують свій стандартний хід, який в усіх цивілізованих країнах кваліфікується як “шантаж та здирництво”. Але чи тільки комунальники винні? 
Закон про метрологію каже, що повіряти лічильники повинен той, хто надає послугу. А її, по суті, вже давно ніхто не надає. 
За фактом послуга, звичайно, є, - вода у квартири подається. Але юридично “надавача послуг” немає!
Так як “надавач” до цього часу не був визначений, населення не могло скористатися положенням закону про метрологію,про те, що саме “надавач” повіряє лічильники. Але за повірку лічильників люди платили - сума на це мала б бути закладена в тарифі на воду. 
Але і тут є проблема. Ніхто достовірно не може сказати, чи включали до суми тарифу гроші на повірку лічильників? Якщо так, то де вони і хто їх отримав?
Не потрібно обманювати себе, що власник лічильника не платить за повірку, а це має робити “надавач послуг”. Пора відвикати від міфу про халяву. Халяви ніколи не було, немає і не буде. 
Але для початку розберіться, скільки і за що ви платите, і чи отримуєте ви те, за що платите і наскільки якісно.

Так хто ж все-таки має платити за повірку?
Згідно з законом “Про метрологію та метрологічну діяльність”, періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Про це йдеться і в постанові Кабміну №630. Але як повелося в Україні “Закон, як дишло, куди повернеш - туди й вийшло”. Для закріплення народної мудрості Кабмін придумав іншу постанову №869, в якій прописав норму, що не відповідає закону “Про метрологію…”, включивши витрати на збут послуги в тариф на саму послугу. Тобто поклав на плечі споживачів.
Виконком Вінницької міськради, недовго думаючи, приймає в 2009 році рішення №1842, у якому встановлює порядок повірки лічильників, а у своєму рішенні №1866 від 2012 року встановив граничну вартість послуги з проведення періодичної повірки лічильника на рівні 85,07 гривні.
Так як тариф на водопостачання встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг у погодженні з “Вінницяоблводоканалом”, то вони і мали б включити витрати на повірку у тариф. Проте дана комісія у своєму Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення це не зробила.
Таким чином, з юридичної точки зору, постанова Кабміну №869 та рішення Вінницького виконкому №1866 - незаконні, адже суперечать нормам закону “Про метрологію...”. Для забезпечення своїх прав, вінничани мають звертатися до суду.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Volodymyr Shevchenko

    І чим все скінчилося?
  • Anonymous

    В нас мочератор не флоров. .
  • Anonymous

    Вимога жека платити за опалення під'їздів теж незаконна (Звичайно якщо у вас немає батерей в під'їздах) Еле що, це за 6 грн в місяць ходити щось виясняти? Це вам не європа.
  • Anonymous

    то шо делать то? вывод какой? слать их нафиг? они насчитают там по своему и дальше что?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих» 08:27 Сьогодні вітаємо Христину та Павла. Історія, іменини та прикмети 18 травня Від читача 21:52 Підтримайте будь ласка петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 08:12 В завершальному матчі сезону "Нива" в гостях розгромила "Реал Фарму" 21:01 Військовий Василь Мусійчук отримав «Хрест хоробрих» з рук Головкома ЗСУ 20:25 Посилення мобілізації з 18 травня: до чого готуватися військовозобов'язаним, розповідає адвокат 20:09 Де отримати юридичну та психологічну підтримку жертвам сексуального насилля під час війни 19:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 18 та 19 травня 18:33 Україну накриє хвиля спеки: синоптики прогнозують аномальне потепління 18:00 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 17:59 Директор вдарив учня, батько якого на фронті? Поліція розслідує скандал у ліцеї 17:48 Можна навіть онлайн: від завтра чоловіки повинні оновити свої облікові дані 17:04 Пасажирка загинула внаслідок ДТП біля Тульчина. Водій був п'яний 16:43 «Буває телефонують і кажуть, що сітка вже не потрібна…» Розповідаємо про волонтерів з «Замасковані» photo_camera 16:30 Чим зайняти дітей влітку. Огляд літніх таборів, гуртків у Вінниці (партнерський проєкт) 16:02 Зросли штрафи за ухилення від військового обліку та мобілізації. Скільки доведеться заплатити? 15:39 Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених 15:20 Практична допомога бізнесу: можливості та ресурси для відновлення та сталого розвитку (прес-служба спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up