Вибори президента будуть “сліпими”. Але купу грошей вбахали в 2012 році

Вибори президента будуть “сліпими”. Але купу грошей вбахали в 2012 році
Майже мільярд гривень Україна витратила з бюджету на те, щоб вибори до парламенту у 2012 році пройшли чесно, закупивши камери. Тепер, перед виборами президента, камери і ноутбуки припадають пилом на складах. А у селах, куди проводили інтернет, кажуть, що інтернет у них був і без виборів

На парламентських виборах у 2012 році на камери відеоспостереження на виборчих дільницях витратили майже мільярд гривень, щоб забезпечити чесні вибори. Але проект з тріском провалився - через два роки камери виявилися закинутими на складах, і це в той час, коли доля країни вирішуватиметься на майбутніх виборах президента.

Система камер працювати не буде

Веб-камери на виборах президента в травні використовувати вже не будуть. Але справа не тільки в тому, що вони себе не виправдали на попередніх парламентських виборах. Просто на даний момент не існує правових підстав на їх використання.

Відео дня
> - У 2012 році парламент прийняв закон, в якому дозволив використання цих камер для спостереження за виборчими дільницями лише на один раз. Цього року камери встановлювати ніхто не буде - немає дозволу, - каже начальник інформаційно-аналітичного управління Вінницької міської ради Владислав Телень. - У 2012 році камери встановлювали по всій області - а це більше 1500 виборчих дільниць.

Чи є інтернет в селах?

Журналіст RIA вибрав кілька сіл, куди в 2012 році проводили інтернет для виборів. Обдзвонивши місцеві сільські ради, в трубці можна було почути одне - "Інтернету немає"

- У нас в селі виборча дільниця була у клубі, але після виборів інтернету там немає, як і раніше не було, - каже сільська голова села Іванів Ольга Вовк. - У нас в селі купляють модеми і за свої гроші проводять інтернет. Таким самим чином було і у нашій сільскій раді, але ще до виборів. Ми за свої власні, а не за державні кошти проплачуємо інтернет.

Також журналіст поспілкувався з секретарем Деснянської сільської ради.

- У нас в селі виборча дільниця була у садочку. Пам’ятаю, як дітям зробили вихідні, аби провести цей інтернет, - каже секретар Деснянської сільської ради Людмила Перекопайко. - Чи є у них там інтернет? Я не знаю. Але у нас окремий інтернет, який ми провели ще раніше.

Також журналіст продзвонив ще з десяток сільських рад у різних районах Вінницької області, але на дзвінок так ніхто і не відповів.

Техніка зберігається на складі

У 2012 році на парламентських виборах на встановлення камер і на проведення інтернету пішло два місяці. Загалом, на складах по Україні з минулих виборів зберігається техніка на суму майже в 196 мільйонів гривень. У Вінниці лежать1500 ящиків, у кожному з яких по дві камери. Використовувати їх не збираються.

- Зараз на складах міськвиконкому припадають пилом опечатані ящики, в яких зберігаються нові ноутбуки, камери і додаткове для установки камер обладнання, - говорить Владислав Телень. - Ми ще в 2012 році писали листи в Київ, що це даремна трата грошей. Майже мільярд гривень просто викинули на вітер.

Також Владислав Телень розповів, що з 2012 року ящики ніхто не відкривав і технічний стан цих камер ніхто не перевіряв.

Міліція хотіла використовувати камери

У 2013 році на центральних телеканалах показували, що вінницька міліція хотіла використовувати камери з виборів - 2012, щоб стежити за порядком в людних місцях. На думку міліціонерів, це могло б поліпшити роботу патрульних служб. У Облдержадміністрацію навіть було подано прохання з цього приводу. Але тоді рішення передати камери для потреб міліції так і не прийняли.

- Камери ці непридатні для вуличного спостереження за погодних умов, - говорить Владислав Телень. - І взагалі невідомо, чийого вони виробництва. Може взагалі які-небудь китайські.

За що заплатили 993 мільйони гривень

Для спостережень за виборами в 2012 році держава прикупила 64 тисячі 336 камер і витратило на цю справу з державного бюджету ні багато, ні мало 993 мільйона 600 тисяч гривень. Сталося це в 2012 році, після того як Верховна Рада прийняла рішення про організацію відеоспостереження з приміщень усіх виборчих дільниць під час голосування на парламентських виборах 28 жовтня 2012 року. А Кабмін у свою чергу дозволив Центральній виборчій комісії закупити систему відеоспостереження у компанії «Ситроникс інформаційні технології України» без проведення конкурсу. Компанія «Сітронік» транслювала прямий ефір з 32 тисяч виборчих дільниць. Сім тисяч фахівців працювали, щоб реалізувати цей проект за два місяці. Для цього компанія поставила в країну більше 200 тисяч технічного обладнання. А ось встановлювали обладнання на виборчих дільницях компаньйони «Сітронікса» - компанії "Укртелеком", "Датагруп", "МТС Україна", "Інтертелеком " і Wireless Development Alliance.

Комментар експерта

“Потрібно було забезпечити доступний інтернет”

Антон Марреро, президент компанії "Софтлайн-ІТ"

- Ми не проводили точних розрахунків, так як нас не запрошували для цього проекту. Виконавець одержує завдання, а потім танцює від нього. І потрібно розуміти, яку саме задачу ставили. Якщо саме проводити вибори раз на три роки і щоб була картинка з кожної ділянки, а зробили це у вкрай стислі терміни, то зроблено все правильно і приблизно воно так все і стоїть. Якщо ж стояло завдання, щоб в селах був інтернет і тим же самим обладнанням могли користуватися після виборів звичайні люди, то повною мірою вона не реалізована. Потрібно було тягнути інфраструктуру до кожної ділянки або міняти обладнання на вишках, щоб забезпечити високошвидкісний і доступний інтернет. Думаю, саме в напрямку доступного інтернету для віддалених населених пунктів нам і потрібно рухатися. Використовуючи напрацювання, які вже є.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    993 600 000 розділити на 64 336 буде 15 443 грн. а на малюнку написано що комплект коштує 7 128. Де інші гроші???? Але на малюнку написано що закупили 32 192 тис комплектів, множимо на 7 128 буде 229 464 576. знов питання де гроші
  • Anonymous

    Если бы не спешили с этими выборами, и хотели бы, чтобы они были прозрачными, то все бы использовали. А так, более правильный заголовок: "В 2012 році в систему вклали купу грошей, але вибори будуть сліпими".
  • Anonymous

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up