Вчити по-новому: гру Minecraft почали використовувати у школі

Вчити по-новому: гру Minecraft почали використовувати у школі
Максим Мальський, семикласник із 35 школи. Навчається, граючись у Майнкрафт на уроці
  • Гру Minecraft застосовують у школі на уроках
  • Майнкрафт -  це нова освітня технологія, а не просто захоплююча гра
  • Досвідом і порадами діляться школярі та їхні педагоги

Семикласники Максим Савчук і Володимир Павлик навчаються у 35 школі. Розповідають, що їм цікаво отримувати знання через гру Minecraft. Максим каже, коли учитель повідомив, що на уроці буде використовуватись Minecraft, усі діти були заінтриговані. - І ось почався урок інформатики, вчитель запропонував нам побудувати об’єкти на спільному «світі» у Майнкрафті, - розказав школяр. – Ми саме вивчали інформаційні моделі.

Володимир додає, що гру можливо застосувати на уроці географії, тому що у ній є різні біоми. Це окремі зони ландшафту з різним рельєфом, температурою, вологістю, рослинами і тваринами. А на історії можна відновити історичні події: будувати замки та будівлі людей, які жили до наших часів. На математиці є можливість створювати 3d-моделі.

Максим вважає, що гру можна використовувати майже на усіх уроках, головне щоб цього хотів сам учитель. Сучасні діти хочуть, щоби у школі було побільше уроків з використанням ігрової діяльності. 

Відео дня

Учні 7-Б класу школи №35 Максим Савчук (грає близько 6 років) і Володимир Павлик (грає біля 3 років)


Довідка про Майнкрафт

Це гра жанру «пісочниця», створена Маркусом Перссоном. Повна версія гри вийшла у 2011 році. Дозволяє гравцям створювати і руйнувати різні блоки і використовувати предмети в тривимірному навколишньому середовищі.

У 2014 році гру придбала компанія Microsoft. Для шкіл використовується версія Minecraft Education Edition. Це універсальна платформа, яка дозволяє педагогам розвивати у дітей навички 21-го століття. Це гра, яка сприяє творчості, співпраці і вирішенню проблем в захоплюючому середовищі, де єдиним обмеженням є уява гравця.


Комп’ютерну гру Minecraft можна застосовувати майже на усіх уроках

Іван Стромило, вчитель інформатики школи №35, розповідає, що гра Майнкрафт здебільшого підходить для учнів з 4-го по 7-8 клас. - Minecraft  зацікавила тим, що наші учні вже у грі, чому вчителі не можуть бут там? Школярів не потрібно «заганяти» у цю гру, – говорить учитель. - Майнкрафт є інструментом, який необхідно  спрямувати у потрібне русло, щоби учні навчалися граючись. Ми працюємо у Minecraft Education – версії гри для навчання. Розроблено багато сценаріїв, їх можна знайти на сайті education.minecraft.net. Там потрібно зареєструватися і вчителеві відкриваються можливості отримувати сценарії інших вчителів. Тут вам знадобиться знання англійської мови.

Учитель-новатор Іван СтромилоУчитель розповідає, як можна застосовувати гру у школі. - На уроці інформатики вивчають інформаційні моделі, учні будують модель у Minecraft. Наприклад, млин, маючи сундуки, в яких є заготовлене все, що необхідно для побудову цього об’єкта. Для уроку історії є цікавий сценарій реконструкції боїв. Під час вивчення геометрії – це побудова простих геометричних фігур. Зараз працюємо над хімією, діти можуть змішувати різні сполуки. Англійська мова – учитель створює свій власний світ у грі, а учень проходить по етапах, використовуючи спеціальні таблички з написами.

Учні Івана почали застосовувати Minecraft на урокахІван Стромило говорить, що Майнкрафт – це гра без кордонів, де можна робити все, що завгодно, будувати будь-що і будь-де. - Розвивається логічне мислення. Учень розуміє, що стіну не побудуєш із снігу, тому що він розтане, або на річці, тому що вона потече. Щоб створити сокиру, необхідно добути деревину і каміння, - продовжуєє вчитель-новатор. - Учні вже готові до життя, розуміють, що із чого складається. Навіть ті діти, які раніше були не в захваті від навчання, зараз дуже зацікавилися на уроці інформатики. Школярі захопилися цим, з’являється стимул вчитися.

Максим Мальський, учень 7-В класу, навчається, граючись в Майнкрафт

Іван Стромило: "Деякі батьки ще не готові до нового, але діти готові. Є лист Міністерства освіти, де передбачається можливість використання  дітьми гаджетів на уроках, тому це потрібно робити. У планах є отримати гриф Міністерства освіти на наш підручник, над яким працюємо. Діти будуть розбудовувати свої 3-d світи, проектувати своє майбутнє, і такі роботи можна подавати на різні інноваційні конкурси. Хочемо відкрити техпідтримку для використання гри у школі".

Гру Майнкрафт використовують для навчання у 35 школіВсе навпаки - учні навчають вчителів. Конференція по Майнкрафту у Києві та Вінниці

За словами Івана, використання Майнкрафт в освіті - це некомерційний проект, а власна ініціатива учителів, які прагнуть змінити освіту на краще і внести інновації. – Наша ініціативна група – це троє учителів з України, я з Вінниці, а ще Артур Кочарян з Києва і Маргарита Калюжна з Кропивницького, - говорить вчитель інформатики. - Артур Кочарян поїхав у Копенгаген, де відбувався 3-денний семінар про те, як Майнкрафт інтегрувати в освіту. Після цього і утворилася наша ініціативна група, сподіваємося, що вийдемо на світовий рівень.

У Києві 12 листопада відбулася перша в Україні школа тренерів Майнкрафт в освіті. Формат зустрічі був таким, що вчителів учили діти. Це була їх стихія. Діти були у захваті.

Друга школа тренерів по Майнкрафту відбуватиметься у Вінниці, адже наше місто зараз вважають IT-столицею. До Вінниці планують приїхати творчі вчителі з різних міст України. Ми повинні змінювати ситуацію у школі. Коли, як казала міністр освіти Лілія Гриневич, вчителі 20 століття вчать дітей 21 століття за методиками 19 століття.

На конференції по Minecraft у Києві вчителів учили учні.

Вінницький школяр Максим Савчук виступає перед вчителями на школі Minecraft у Києві

Кандидат педагогічних наук говорить про переваги Minecraft і дає поради батькам

Сергій Пойда, завідуючий відділом дистанційного навчання КВНЗ Вінницької академії неперервної освіті, кандидат педагогічних наук, розповідає про гру Майнкрафт і дає поради батькам. - Майже усі діти з 1-2 класу зараз починають грати у Майнкрафт, тому що їм стають доступними гаджети – планшети, смартфони, ноутбуки. У грі дитина може створювати свій світ так, як хоче, за своїми власним правилами. У грі фактично відбувається еволюція в мініатюрі, - каже Сергій.

Сергій Пойда та Іван Стромило підтримують Майнкрафт, як нову технологію в освіті

Сергій Пойда: "Педагоги стимулюють два напрямки у дітей – це або змагання, або спільна праця (колаборція). Учень відчуває, що спільна праця дозволяє вправлятися у грі набагато швидше. Зараз не можна вчити дітей по-старому. Починаємо потихеньку відходити від класно-урочної системи, просто сидячи в класі, навчити дітей не можна, їх потрібно об’єднувати, давати індивідуальні завдання. Майнкрафт – це зараз та освітня технологія, яку підхоплять вчителі-ентузіасти. Учитель зможе формувати навчальний процес відповідно до потреб учнів".

Поради сучасним батькам, щоб не нашкодити

  • Батьки повинні слідкувати, щоб дитина сиділа обов’язково за зручним столом, центр екрана має бути навпроти очей. Це важливо для правильної постави дитини.
  • Щоб не мати проблеми з очима, техніку потрібно підбирати якісну.
  • Не бажано використовувати навушники, це небезпечно і може знизити слух.
  • Гра може «затягнути», щоб цього не відбувалося, батьки мають лімітувати час. У грі є день і ніч. Лімітувати час можна двома днями – а це в умовах гри буде 40 хвилин на день. За цей час учень граючись може навіть зробити уроки у Майнкрафті.
  • Версія Minecraft Education дає можливість безпечного входу. Батьки можуть грати разом з дітьми – це дає збільшення спілкування між батьками і дітьми, вони починають говорити однією мовою.

Сергій Пойда із сином Богданом. Богдан навчав грі педагогів у Києві

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Denis Skira

    Ви чуете себе??? Серйозно, Майнкрафт??? Та це ж гра для мого молодшого брата якому 6 років (та й то він уже зацікавлений більш серйозними рачами) а ви хочете на цьому вчити дітей? Вам не соромно таке запропоновувати нормальним, з абсолютно здоровою психікою і розвитком людям, які прагнуть стани успішними? Подумайте над своїм рішенням ще раз. Від мене "Не рекомендую". Вибачте, якщо когось образив.
  • Оксана Маньгора

    Шановні, що для одних добре, то для інших погано. У кожного своя правда... Але не для кого не секрет, що іде повальна деградація молодого населення України. Можливо і потрібні комп'ютерні ігри на уроках. Але навіщо вчити в 3-му класі "Дифузію в газах, рідинах та твердих тілах". Діти у 8, 9 років добре не вміють читати, рахувати в межах 100, а їм фізику викладають. У молоді зараз перша проблема - "заряд батареї телефона", друга - "наявність інтернету"
  • Мацюняк Вова

    Дуже дивно чути те, що при такій освіті діти будуть "деградувати" при тому що (принаймі у Львові) з 5 до 10 класу діти вчать з інформатики одне і те ж саме, деколи звісно є додаткові теми, але так вона вчать тільки одні і тіж самі прості для вивчення програми(які можна вивчити за 1-2 роки максимум) Говорю як учень 10 класу, який сам грає у цю гру. І так, читати я умію.
  • Ігор

    Дуже сумнівна теза - "Вінниця вважається IT-столицею України". Київ, Львів - без питань. А от Вінниця - можливо в майбутньому зможе вибороти для себе цей статус, але не зараз

    Анонім reply Ігор

    Кому і кобила невістка. Якщо послухати "восходящіх звйьзд" - вчителів із 17 ґамназії і техліцею, то Вінниця мало не комп'ютера столиця Європи.

keyboard_arrow_up