У Вінниці перевірили шкільні харчоблоки та виявили ряд недоліків

- Фахівці Держпродспоживслужби перевірили 52 харчоблоки у школах та садочках Вінницької громади. Виявили зношене обладнання, проблеми з вентиляцією та порушення у зберіганні продуктів.
- Через зростання цін на продукти деякі заклади не дотримувалися норм харчування. Для покращення ситуації заплановані навчальні семінари для персоналу.
З початку року фахівці управління здійснюють контроль за організацією харчування у школах та садочках Вінницької громади відповідно до урядової стратегії реформування шкільного харчування до 2027 року. У межах цієї роботи вони вже перевірили 52 харчоблоки в освітніх закладах міста. Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області.
— Під час перевірок особлива увага приділялася матеріально-технічному забезпеченню харчоблоків. Найбільш поширеними недоліками залишаються: потреба у заміні зношеного обладнання (зокрема, мармітних ліній видачі готових страв), відсутність або несправність систем механічної вентиляції, недостатня кількість мийок для обробки сировини, а також відсутність резервного джерела гарячого водопостачання, — йдеться у повідомленні.
Під час перевірок зафіксували окремі порушення технологічного процесу. Серед них — недотримання правил бракеражу сирої та готової продукції, порушення у зберіганні добових проб, а також відхилення від затвердженого Держпродспоживслужбою примірного меню.
Через зростання цін на продукти та обмежене фінансування у деяких закладах не дотримувалися норм споживання основних харчових продуктів, визначених постановою КМУ №305 від 24.03.2021. Це виражалося у виключенні певних страв або їх заміні без погодження, а також помилках у складанні меню-розкладів. У деяких випадках також не проводився належний аналіз дотримання норм харчування.
Водночас перевірки не виявили порушень у таких аспектах:
- проходження обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівниками харчоблоків;
- проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів;
- дотримання вимог до санітарного стану виробничих і складських приміщень;
- дотримання правил особистої гігієни персоналом;
- миття столового та кухонного посуду.
Фахівці управління не лише проводили перевірки, а й консультували працівників закладів щодо дотримання гігієнічних та протиепідемічних вимог, а також контролю якості харчування.
За ініціативою Андрія Якимчука, начальника ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, заплановані семінари для медпрацівників та відповідальних осіб закладів освіти. Вони стосуватимуться складання меню, аналізу харчування та контролю якості продуктів.
Читайте також:
Оксану Янчак відправили під варту без права застави
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
Svitlana
Александра Чернова
Аліна Миненко
Lyudmila