У Вінниці перевірили шкільні харчоблоки та виявили ряд недоліків

У Вінниці перевірили шкільні харчоблоки та виявили ряд недоліків
  • Фахівці Держпродспоживслужби перевірили 52 харчоблоки у школах та садочках Вінницької громади. Виявили зношене обладнання, проблеми з вентиляцією та порушення у зберіганні продуктів. 
  • Через зростання цін на продукти деякі заклади не дотримувалися норм харчування. Для покращення ситуації заплановані навчальні семінари для персоналу.

З початку року фахівці управління здійснюють контроль за організацією харчування у школах та садочках Вінницької громади відповідно до урядової стратегії реформування шкільного харчування до 2027 року. У межах цієї роботи вони вже перевірили 52 харчоблоки в освітніх закладах міста. Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

— Під час перевірок особлива увага приділялася матеріально-технічному забезпеченню харчоблоків. Найбільш поширеними недоліками залишаються: потреба у заміні зношеного обладнання (зокрема, мармітних ліній видачі готових страв), відсутність або несправність систем механічної вентиляції, недостатня кількість мийок для обробки сировини, а також відсутність резервного джерела гарячого водопостачання, — йдеться у повідомленні.

Під час перевірок зафіксували окремі порушення технологічного процесу. Серед них — недотримання правил бракеражу сирої та готової продукції, порушення у зберіганні добових проб, а також відхилення від затвердженого Держпродспоживслужбою примірного меню.

Відео дня

Через зростання цін на продукти та обмежене фінансування у деяких закладах не дотримувалися норм споживання основних харчових продуктів, визначених постановою КМУ №305 від 24.03.2021. Це виражалося у виключенні певних страв або їх заміні без погодження, а також помилках у складанні меню-розкладів. У деяких випадках також не проводився належний аналіз дотримання норм харчування.

Водночас перевірки не виявили порушень у таких аспектах:

  • проходження обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівниками харчоблоків;
  • проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів;
  • дотримання вимог до санітарного стану виробничих і складських приміщень;
  • дотримання правил особистої гігієни персоналом;
  • миття столового та кухонного посуду.

Фахівці управління не лише проводили перевірки, а й консультували працівників закладів щодо дотримання гігієнічних та протиепідемічних вимог, а також контролю якості харчування.

За ініціативою Андрія Якимчука, начальника ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, заплановані семінари для медпрацівників та відповідальних осіб закладів освіти. Вони стосуватимуться складання меню, аналізу харчування та контролю якості продуктів.

 

Читайте також:

«Вдарила по голові, а потім почала душити», — затримали чиновницю Вінницького ТЦК Оксану Янчак та її екс-підлеглого

Оксану Янчак відправили під варту без права застави

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Svitlana

    Перевіряльників у нас завжди було достатньо
  • Александра Чернова

    Чудово! Я ж так розумію, що вони проводили перевірку для того,щоб виділили кошти та забезпечити , виправити і налагодити процес відповідно до норм та чинного законодавства?  Ай, молодці!
  • Аліна Миненко

    А перевіряючі, не хочуть забезпечити школи та садочки відповідним обладнанням , а після того  щось провіряти..
  • Lyudmila

    А обладнання, вентиляція, то це хто має робити? Школа і садочок за свої кошти, які не можна з батьків збирати? То спочатку дайте, а потім перевіряйте!

keyboard_arrow_up